En Sıcak Konular

ABD, PKK'yı açıkça destekliyor!

4 Kasım 2007 18:22 tsi
ABD, PKK'yı açıkça destekliyor! İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, ABD'nin terör örgütü PKK'ya maddi ve askerî destek sağladığına dair ellerinde kesin bilgiler bulunduğunu söyledi. Muttaki'ye göre, ABD bu desteği açıktan sağlıyor!

PKK'nın açık bir şekilde ABD ile görüştüğünü kaydeden Muttaki, "Önemli olan PKK'nın para kaynaklarıdır. Bizim elde ettiğimiz çok kesin istihbarata göre PKK, Amerika tarafından finanse ediliyor ve teşvik ediliyor. ABD'den, PKK'ya hem para hem de silah sevkıyatı söz konusu." dedi. Muttaki, "Bu sevkıyatın hangi bölgelerde kimlere verildiğini de açık olarak biliyoruz. Bu, ABD'nin teröristlere direkt desteğidir. Bu durum bölge ülkeleri için de çok tehlikelidir." şeklinde konuştu.

Samanyoluhaber'den alınan bilgiye göre, genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'na katılmak için Türkiye'de bulunan İran Dışişleri Bakanı, CİHAN Haber Ajansı'na özel bir mülakat verdi. Röportajında Irak'ın kuzeyindeki PKK sorunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Muttaki, PKK'nın açık bir şekilde ABD tarafından desteklendiğini söyledi.

Irak'taki terörist gruplara mutlaka karşı çıkılması gerektiğini ifade eden Muttaki, "En önemli konu ise bölge dışındaki ülkelerin buraya etkilerinin ne olduğu." diye kaydetti. Amerika'nın işgalci bir devlet olarak Irak'ın güvenliğinden sorumlu olduğunu dile getiren Muttaki, "Amerika'nın Irak'taki yok edici veya yıkıcı rolüyle ilgili konuşmak istemiyorum; Ama Amerika'nın kuzey Irak'taki faaliyetleri bizim için düşündürücüdür, bizi rahatsız etmektedir." ifadesini kullandı.

"NE MUTLU BİZE Kİ SURİYE, İRAN VE TÜRKİYE SINIR ÖTESİ KONUSUNDA AYNI FİKİRDELER"

Manuçehr Muttaki, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine olası bir sınır ötesi harekâtına İran'ın nasıl tepki göstereceğine yönelik bir soruya, "Bölge ülkelerinin ve bölge dışındaki ülkelerin bu konudaki tutumları çok önemli." şeklinde cevap verdi.

PKK'dan kaynaklanan sorunlara köklü bir çözüm getirilmesi gerektiğini kaydeden Muttaki, "PKK'nın terörist faaliyetlerinin durdurulması ve kökünün kazınması gerekiyor. Komşu ve bölge ülkelerinin çok iyi bilmesi gereken bir şey var; Irak'taki terörist faaliyetler komşu ülkeleri de etkiliyor. İran ve Türkiye bu konuda aynı düşüncededirler. Babacan'ın İran ziyaretinde bunu ele aldık. Sonradan Suriye'ye ziyaretim oldu. Ne mutlu bize ki Suriye yetkilileri, bu konuda İran ve Türkiye ile aynı fikirdeler." diye kaydetti.

Üç gün önce Bağdat'a gerçekleştirdiği ziyarette Irak merkezî hükümetiyle de görüşmelerde bulunduğunu kaydeden Muttaki, "Iraklı yetkililer, PKK problemini sadece bizler için değil kendileri için de bir problem olarak görüyorlar. Dolayısıyla şunu söyleyebiliriz ki tüm bölge ülkeleri arasında bir birlik var. Aşağı yukarı aynı fikirdeler." dedi.

"İRAN VE TÜRK ORDULARI ARASINDA İSTİHABARAT PAYLAŞIMI OLMALI"

Manuçehr Muttaki, İran ve Türk orduları arasında PKK ve onun İran'daki uzantısı PJAK ile mücadelede bir istihbarat paylaşımı olup olmadığına yönelik soruya ise, "Olmalı!" şeklinde yanıt verdi. Bu konunun askeri yetkililerin bileceği bir konu olduğunu ve kendisinin bir bilgisi olmadığını vurgulayan Muttaki, "Bu konuda bize bilgi verilmiyor. Emniyet görevlileri biliyorlar; ama olması gerekiyor. Türkiye ile tüm aşamalarda ve tüm kurumlar arasında görüşmelerimiz vardır." diye ekledi.

Muttaki, PKK teröristlerinin Türkiye'den kaçarak İran'a yönelmesi ihtimali hakkındaki bir soruya ise, "Bu önemli değil. Önemli olan PKK'nın arkasındaki güçler." cevabını verdi.

"IRAK HAKKINDA 14 MADDELİK BİR PLANIMIZ VAR"

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, İran'ın İstanbul'da gerçekleşen Irak zirvesinden beklentilerinin ne olduğu ve bu beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığının sorulması üzerine ise, Irak hakkında 14 maddelik bir plan hazırladıklarını anlattı.

Tahran yönetiminin hazırladığı bu 14 maddelik planı daha önce Suriye, Irak ve Türkiye'ye yaptıkları ziyaretlerde muhataplarına aktardıklarını söyleyen Muttaki, son olarak 3 gün önce Bağdat'ta, hafta sonu da Irak zirvesinde bu planı detaylı bir şekilde anlattıklarını kaydetti. Muttaki, 14 maddelik planın yürütülmesi konusunda da İran, Suriye, Suudi Arabistan ve Türkiye'den oluşan dörtlü bir heyet kurulmasını teklif ettiklerini belirtti.

Toplantı öncesinde çok ciddi sonuçlar beklendiğini; BM gibi uluslararası kuruluşların delegelerinin de büyük beklentiler içinde olduğunu kaydeden Muttaki, "Bu toplantı protokol olarak çok güzel bir şekilde gerçekleştirildi. Türkiye halkına misafirperverliğinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bütün toplantılarda olduğu gibi bir sonuç bildirisi çıkarıldı ve önemli noktalara değinildi. Bu, Şarm El Şeyh'ten sonra gerçekleşen ikinci toplantıydı. Ancak gerçekleri ve sonuçları göz önünde bulundurduğumuzda toplantıda çok önemli bir hareket gerçekleştirilmedi." dedi.

Muttaki, "Gerçek olan 5 senedir yabancı güçlerin hala Irak topraklarında bulunmasıdır; yüz binlerce Irak halkının bu süreç içerisinde ölmesi ve yaralanmasıdır; bunun da hem Irak halkı için hem de bölge ülkeleri için sorun oluşturmasıdır." dedi.

Irak'la ilgili başka bir gerçeğin bu ülkedeki özel güvenlik şirketleri olduğunu dile getiren Muttaki, "Bunlar Irak'ta şiddete yol açıyorlar ve ölümlere sebep oluyorlar. Irak'la ilgili diğer bir gerçek de İslam düşmanlarının bölgede faaliyette olmasıdır. Bölge insanları uzun süredir birlikte yaşadıkları halde şimdi aralarında ayrılıklar oluştu. 150 bin kişilik bir yabancı varlık Irak'ta barınmaktadır. Tüm yerlere nüfuz etmişler, tüm önemli makamları ele geçirmişlerdir ve bu ülkenin komşuları ile olan ilişkilerini de etkilemektedirler." diye ekledi.

Amerika'nın Saddam'dan sonra 5 yıldır Irak'ta bulunduğunu ve yetkileri Iraklılara devretmediğini savunan İran Dışişleri Bakanı, "Bu Huntington'un ilan edilmemiş savaşı değil midir?" diye sordu.

Amerika'nın Irak'ta büyük bir başarısızlık elde ettiğini savunan Muttaki, "ABD'nin sadece bölge halkları arasında değil kendi halkı arasında da nefrete yol açmış olduğunu ve politikalarıyla kin ve nefret doğurmuş olduğunu" dile getirdi.

Irak'la ilgili toplantıların, gerçek sorunlara parmak basması gerektiğine değinen İran Dışişleri Bakanı, "Esas problem yabancı güçlerin hala Irak'ta barınmasıdır ve bu güçlerin yavaş yavaş planlı bir şekilde oradan çıkmaları gerekiyor." dedi. Özellikle Blackwater gibi özel güvenlik şirketlerinin bir an önce Irak'tan çıkmaları gerektiğini söyleyen Muttaki, bu şirketlerin de yargı karşısına çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Irak'ta milis güçlerinden faydalanılabileceğini ve bu güçlerin silahsızlandırılıp gerçek Irak ordusunda değerlendirilebileceğini dile getiren İranlı Bakan, Irakla ilgili bazı çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı; "Irak'ın toprak bütünlüğü kesinlikle gerçekleştirilmeli, Irak'ın tüm topraklarında devlet hakimiyeti olmalı. Dolayısıyla Amerikan Senato'sunun Irak'ı bölmeye yönelik kararını kabul etmiyoruz. Bölge ülkelerinin ve diğer ülkelerin de Bağdat'ta büyükelçiliklerini açmaları gerekiyor."


Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,910 µs