En Sıcak Konular

PKK'nın dikkat çeken zamanlaması

4 Kasım 2007 15:25 tsi
PKK'nın dikkat çeken zamanlaması

İki hafta önce Hakkari Dağlıca’da PKK tarafından rehin alınan sekiz Türk askerinin yoğun girişimlerin sonucunda bugün serbest bırakılmasında "zamanlama" faktörü dikkat çekiyor.

İki hafta önce Hakkari Dağlıca’da PKK tarafından rehin alınan sekiz Türk askerinin yoğun girişimlerin sonucunda bugün serbest bırakılmasında "zamanlama" faktörü dikkat çekiyor. Askerlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan George W. Bush arasındaki görüşmeden bir gün önce serbest kaldığına işaret ediliyor.

21 Ekim’de Hakkari Dağlıca’da meydana gelen ve 12 Türk askerin şehit olduğu Hakkari PKK saldırısı sırasında PKK tarafından rehin alınan sekiz Türk askeri, bu sabah erken saatlerinde serbest bırakıldı.

Askerlerin serbest bırakılması için günlerce çeşitli taraflarca yoğun girişimler yapılıyordu. Ancak bu girişimler, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Ankara ve İstanbul’da Türk hükümeti ile, İstanbul’da Genişletilmiş Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısına katılan Irak hükümeti üyeleri ile yaptığı yoğun görüşmelerin ardından sonuç verdi.

Condoleeza Rice ve diğer ABD yetkilileri görüşmeler sırasında, askerlerin serbest bırakılması için yoğun çabalar yapıldığını belirttiler. Bu arada, Irak toplantısı için İstanbul’a gelen Irak Başkakanı Nuri El Maliki ve Dışişleri Bakanı Kürt Hoşyar Zebari de bu yönde mesajlar vermişlerdi.
İstanbul’a gelen Irak Hükümet Sözcüsü Ali El Debbağ da, askerlerin hafta sonunda serbest bırakılacağı yönünde ifadelerde bulunmuştu.

PKK BÜROLARININ KAPATILMASININ ARDINDAN
Rehin askerler, Kuzey Irak’ta PKK bürolarının kapatılmasının bir gün sonra serbest bırakıldı. Irak hükümet yetkilileri, Kuzey Irak Yönetiminin adımlar attığı ve atacağını belirtmişlerdi. Bu gelişmenin, bu ifadelerin çerçevesinde değerlendirilebileceği de kaydediliyor.

KRİTİK WASHİNGTON GÖRÜŞMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Condoleezza Rice ile Ankara ve İstanbul’da yapılan görüşmelerde önemli bir unsur olan rehin askerlerin yarın Washington’da Başbakan Erdoğan ile Başkan Bush arasında yapılacak "kritik" görüşme öncesi serbest bırakılmasının görüşme açısından büyük önem taşıdığı ifade ediliyor.
Askerlerin serbest bırakılmasının, Beyaz Saray’daki görüşmeyi olumlu etkileyeceği gibi, Türk kamuoyunca Bush Yönetiminin Kuzey Irak liderleri üzerinde yoğun baskı yaptığı işareti olarak değerlendirilebileceği kaydediliyor.

YETERLİ DEĞİL

Ancak "yasa dışı" olduğu gerekçesiyle Kuzey Irak’taki PKK bürolarının kapatılması ve bunun ardından rehin askerlerin serbest kalmasının Ankara’da olumlu karşılanmakla birlikte "yeterli" olmadığı da kaydediliyor.

Condoleezza Rice ile görüşen Türk hükümet yetkilileri, ısrarla hemen "etkinö, "bataklığı kurutacak" önlemlerin alınmasının gereğinin altını çizmişlerdi.

Buna karşın, daha çok "enformasyon paylaşımı" üzerinde duran Rice, ABD, Türkiye Irak’ın katkısı ile yürütülecek önlemleri içeren bir "plan"dan söz etmiş ancak ayrıntılı bilgi vermemişti.
Bush Yönetimi’nin, söz konusu "planöın çerçevesinde düşündüğü önlemlerin Beyaz Saray’da Genelkurmay İkinci Başkanı Ergin Saygun’un da katılımıyla yapılacak görüşmelerde netleşmesi bekleniyor.

haber7



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,029 µs