En Sıcak Konular

Kendisine işkence yaptırdı

4 Kasım 2007 14:08 tsi
Kendisine işkence yaptırdı Amerikalı bürokrat Daniel Levin, El Kaide üyelerine uygulanan ’su tahtası’ işkencesini kendi üzerinde denetmiş. Levin, "Ölmeyeceğimi bildiğim halde, dehşet vericiydi" diye rapor sunmuş.

ABD Adalet Bakan yardımcılığı görevini yapan Daniel Levin’in sorgulama teknikleri hakkında duyduğu endişeler üzerine, El Kaide üyeleri ve dinci militanları konuşturmak için sık sık başvurulan ’su tahtası’ işkencesini kendi üzerinde denettirdiği ortaya çıktı. Bu amaçla 2004 yılında Washington yakınlarındaki bir askeri üsse giden Daniel Levin, bir tahtanın üzerine yatarak, su işkencesini bizzat yaşadı. Yaşadığı deneyimi Beyaz Saray’a rapor halinde sunan Levin, "Ölmeyeceğimi bildiğim halde, yaşadığım tecrübe dehşet vericiydi. İnsanda kesin bir boğulma hissi yaratıyor" dedi. ABC TV’sinin haberine göre, Levin raporunda, su tahtası işkencesinin, sınırlı bir şekilde ve dikkatle yapılmadığı takdirde, yasadışı bir yöntem olduğunu belirtti. Levin, konu hakkında konuşmaktan sürekli kaçındı. Ancak, Levin’e yakın çevreler, ABC’ye, Levin’in, Bush yönetiminin su tahtası için herhangi bir tarif belirlediğine inanmadığını sızdırdılar. Yaşadığı deneyimin ardından Levin, 2004 Kasım ayında hazırladığı raporla, işkenceyi "iğrenç" diye niteledi. Levin, ayrıca işkencenin daha sıkı denetim altına alınmasını öngören yeni bir rapor hazırlamaya başladı. Ancak, Adalet Bakanı olarak atanan Alberto Gonzales, Levin’in görevine son verdi.

’Su işkencesi’ nasıl yapılıyor

Konuşturulmak istenen kişi, sırt üstü bir tahtanın üzerine yatırılıyor.

Bacakları ve elleri gerilerek bağlandıktan sonra, kurbanın yüzüne bir bez parçası örtülüyor. Ardından, kovayla yüzüne yavaşça su dökülüyor.

Olağanüstü bir boğulma hissi yaratan bu yöntem, kişinin direncini kırıyor.

Türlü işkencelere dayanan El Kaide liderlerinden "Fanilalı terörist" Şeyh Halid Muhammed’e bu yöntem uygulanmış. Muhammed, işkencenin kadın ajana da izletilmesi üzerine konuşmaya başlamıştı.
 
hürriyet



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,726 µs