Bu da ABD'nin felaket senaryosu | " /> Bu da ABD'nin felaket senaryosu | "/>

En Sıcak Konular

Bu da ABD'nin felaket senaryosu

4 Kasım 2007 11:39 tsi
Bu da ABD'nin felaket senaryosu
ABD'de emekli yetkililerin katıldığı toplantıda ele alınan senaryo, İran ve Venezüella ile savaş, benzinin karneye bağlanması, Tayvan'ın işgali ve çift haneli enflasyon ile işsizlik rakamları gibi karamsar gelişmeleri öngörüyor.

ABD'de tarafsız iki kuruluşun desteğiyle yapılan 'Petrol Şoku Dalgası' adlı toplantıda, 2009 yılında gerçekleşecek bir kabus senaryosu ele alındı. Senaryo, Orta Asya'da yaşanan bir bunalımın ardından İran ve Venezüella ile askeri çatışmayı ve bu gelişmelerin uluslararası piyasada yol açtığı tahribatı, enerji politikaları açısından irdeliyor.

Organizatörlerin, ABD hükümeti ve Kongre'nin dikkatini enerji politikalarına çekmek amacıyla yapıldığını belirttiği toplantı, Clinton döneminde Hazine Bakanı olarak görev yapan ve toplantıda Ulusal Güvenlik Danışmanı rolünü üstlenen Robert Rubin'in başkanlığında yürütüldü. Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı eski yardımcısı Richard Armitage Dışişleri Bakanı, ABD Merkez Komutanlığı'ndan emekli olan Orgeneral John Abizaid Genelkurmay Başkanı, ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki Deniz Kuvvetleri bölümünden sorumlu eski bakan John Lehman Savunma Bakanı, Çevre Koruma Ajansı'nın eski başkanı Carol rowner ise Enerji Bakanı olarak katıldı. 2009 yılında yeni hükümetin işbaşında olduğu bir dönemde yaşanacağı varsayılan senaryo uyarınca katılımcılar, temsili Beyaz Saray kriz merkezinde toplanarak, bölgede petrol akışını kesintiye uğratan Azerbeycan'da bir isyanla ilgili seçenekleri, bu çerçevede Başkan'ın hangi kararları alması gerektiğini görüştü. Ancak kimsenin bir çözüm sunamadığı bu toplantı sonuçsuz kaldı.

İRAN VE VENEZÜELLA SAVAŞI

Birkaç ay sonra tekrar toplanan yetkililer, bu kez derinleşen bir krizle yüzyüze kalıyor. İran, yaptırımlara karşı Körfez'deki petrol akışını kesiyor, Venezüella'nın da desteğiyle petrol fiyatları 150 dolara çıkıyor.

İran'ın nükleer programı savaş söylemlerini tekrar gündeme taşıyor ve askeri planlamacılar, Körfez'e büyük bir yığınak yapılması, aynı zamanda zorunlu askerlik hizmetinin tekrar hayata geçirilmesini talep ediyor. İç politika uzmanları ise stratejik petrol rezervlerinin kısmen açılması ve benzinin karneye bağlanması teklifinde bulunuyor.

Başkan sahne gerisinde

2009 yılında enerji sıkıntısından kaynaklanan kabus senaryosunun ele alındığı toplantıya, eski Başkanlardan Bill Clinton döneminde Hazine Bakanı olarak görev yapan ve toplantıda Ulusal Güvenlik Danışmanı rolünü üstlenen Robert Rubin başkanlık etti. Senaryoya göre, ABD'de göreve yeni gelen başkanın yüzyüze kalacağı geniş çaplı kriz İran ve Venezüella ile savaşa yol açacak bir süreci başlatıyor. Senaryoda yeni ABD Başkanı sahne gerisinde kalıyor. Partisi hakkında bir açıklık bulunmayan başkandan, erkek olduğunu belirtmek gayesiyle İngilizce 'he' zamiriyle sözediliyor.

yenişafak



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,602 µs