En Sıcak Konular

Bush’un danışmanları neden istifa ediyor?

4 Kasım 2007 09:18 tsi
Bush’un danışmanları neden istifa ediyor?
ABD Başkanı Bush'un en yakın çalışma arkadaşları birer birer istifa ediyor. Perle ile başlayan istifalar zincirine Hughes da eklendi. Yönetimdeki kilit isimlerinin birkaç yıldır adeta gemiyi terk edercesine Bush ile yollarını ayırmaları, "Beyaz Saray'd

ABD Başkanı George W. Bush yönetimi, 2. dönemin sonuna yaklaşırken istifalar durmak bilmiyor. "Karanlıklar Prensi" lakabıyla tanınan Richard Perle ile başlayan istifalar zincirine geçen hafta Bush'un "İmaj gurusu" olarak adlandırılan Halkla ilişkilerden sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Hughes da eklendi. Bush istifa şokunu atlatmaya çalışıyor.

Yönetimdeki kilit isimlerinin birkaç yıldır adeta gemiyi terk edercesine Bush ile yollarını ayırmaları, "Beyaz Saray'da neler oluyor? Yeni istifalar olacak mı?" sorularını akla getiriyor.

ABD Başkanlık seçimlerine bir yıl kala Beyaz Saray'da istifaların artması gözleri Bush yönetimine çevirdi. İstifa edenler arasında, Bush ile sadece iki dönemlik başkanlık döneminde değil, aynı zamanda Teksas'ta vali iken de yanında bulunan çok yakın dostları bulunuyor. Çok önemli isimlerin görevden ayrılmasıyla Bush'un siyasi açıdan tam anlamıyla bir "topal ördeğe" döndüğü savunuluyor.


İşte istifa edenlerden bazıları:

— İstifa edenlerin en sonuncusu ABD'nin dünyada bozulan imajını yenilemek üzere görevlendirilen, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Hughes. Halkla ilişkilerden sorumlu olan Hughes, Ekim 2007'nin sonunda istifasını verdi. 1990'lardan beri ise Bush ile çalışan Hughes, ilk önce Bush'un Teksas valiliği sırasında iletişim danışmanlığını sonra başkanlığı döneminde ise başkan danışmanlığı görevini yürüttü. Bush gibi kendisi de Teksas'lı olan Hughes, başkana en yakın isimlerden biri olarak biliniyordu. Huges Temmuz 2005 senesinden bu yana ABD'nin özellikle Ortadoğu başta olmak üzere yurt dışındaki imajını düzeltmek üzere çalışmalarda bulunmuştu.

— Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow Eylül 2007'de istifa etti. Snow, mali nedenlerle görevi bıraktığını açıklamıştı

—Bush'un "beyni" olarak gösterilen siyasi konulardaki en üst düzey ve kıdemli danışmanı Karl Rove Ağustos 2007 yılında istifasını sundu. Karl Rove, 1993 yılından bu yana George Bush"a danışmanlık yapıyordu. Bush'un baş strateji uzmanı olarak Cumhuriyetçiler'in kazandığı başkanlık ve kongre seçimlerinde Rove'un önemli payı olduğu belirtiliyor.

—ABD Başkanı George W. Bush'un kurmaylarından Adalet Bakanı Alberto Gonzales ise 2007 Ağustos'unun sonunda istifa etti. Gonzales, Bush yönetimine yeterince sadık olmayan federal savcıları kovmak ve Amerikan vatandaşlarına yönelik telekulak faaliyetleriyle suçlanıyordu.

— Beyaz Saray'ın en önemli danışmanlarından Dan Bartlett Haziran 2007'de istifa etti. Gazeteci Robert Draper'ın '"Çok Kesin: George Bush'un Başkanlığı" adını taşıyan kitabındaki iddiası göre, Bush'un danışmalarından Karl Rove ile Beyaz Saray'daki diğer yardımcılarından Dan Bartlett arasındaki çekişme, Beyaz Saray'ın yönetiminin çökmesine neden oldu.

— Irak işgalinin mimarı ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Kasım 2006 yılında istifasını Bush yönetimine sundu. Rumsfeld, Irak Savaşı'nın başarısızlığı ve Ebu Greyb skandalının patlak vermesiyle apar topar görevinden istifa etti.

—Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan Nisan 2006 yılında görevinden istifa etti. McClellan, istifasının başkanın üst seviye danışmanları arasında süren revizyon sebebiyle gerçekleştiğini kaydetti.

—CIA ajanının adının deşifre edilmesiyle ilgili davada suçlu bulunan eski Beyaz Saray danışmanı Lewis Scooter Libby Kasım 2005 yılında istifa etti.

—ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell Kasım 2004 yılında istifa etti. Powell ayrıca, Irak savaş öncesi BM'de yaptığı konuşmanın tamamen sahte belgelere dayandığını itiraf etmişti. Powell'ın istifasının ardından Yardımcısı Richard Armitage, Tarım Bakanı Ann Venneman, Eğitim Bakanı Rod Paige ve Enerji Bakanı Spencer Abraham da görevlerinden ayrılmıştı.

—Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'nin direktörü George Tenet ise Kasım 2004 yılında istifa etti. George Bush, Tenet'nin kararına gerekçe olarak, "kişisel nedenleri" gösterdiğini söylemişti.

—ABD'nin Irak savaşının mimarlarından olan Richard Perle, bir yolsuzluk skandalının ardından Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) danışma kurulu (Defence Policy Board) başkanlığından Şubat 2004'te istifa etti.

Bu arada, Bush'un danışmanı Dan Bartlett, Hukuk Danışmanı Harriet Miers, Beyaz Saray Siyaset Direktörü J. D. Crouch, Beyaz Saray siyasi direktörü Sara Taylor, Beyaz Saray Genel Sekreteri Andrew Card, bütçeden sorumlu Rob Portman, Adalet Bakanı yardımcısı Paul McNulty ve Ulusal Güvenlik danışmanı yardımcısı olan Irak uzmanı Meghan O'Sullivan istifa edenler arasında yer alıyor.

Rice: Gemiyi terketmeyeceğim

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, geçtiğimiz aylarda Bush'un 2. dönemi bitene kadar onunla birlikte kalacağını açıklamıştı.

Öte yandan, sevgilisini uygulamalara aykırı olarak terfi ettiren Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz Mayıs 2007'de Dünya Bankası Başkanlığından istifa etti.

ABD Başkanı George W. Bush'un ikinci başkanlığının sonuna doğru dahi Bezay Saray'da istifaların sürmesi, birçok uzmanı düşündürüyor. Bazı uzmanlar, Demokratların Kasım 2006'da Kongre'de çoğunluğu elde etmelerini istifa nedeni olarak gösterirken, diğer bazı uzmanlar ise, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki başarısızlıklarını, Bush yönetiminde artan yolsuzlukları ve yanlış bilgilendirmeyi istifa nedeni olarak göstermektedir.

dunyabulteni



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs