En Sıcak Konular

Gürcistan'da siyasi kriz

4 Kasım 2007 00:28 tsi
Tiflis'te parlamento binası önündeki meydanda erken genel seçim talebiyle gösterilere başlayan on binlerce muhalefet taraftarı, Devlet Başkanı Miheil Saakaşvili'nin istifasını istedi.

1992 yılında askeri darbe sonucu görevinden uzaklaştırılan ve öldürülen Gürcistan'ın Birinci Cumhurbaşkanı Zviyad Gamsakhurdia'nın oğlu Konstantine Gamsakhurdia, muhalefet liderlerinden oluşan Milli Konsey'in kararını açıkladı.

Gamsakhurdia, "Gürcü muhalefetle halk birleşerek, hep bir ağızdan Saakaşvili ve hükümetinin derhal görevinden istifa etmelerini istemektedir" dedi.

Rüzgarlı ve yağmurlu bir havaya rağmen dağılmayan göstericiler, Saakaşvili'ye karşı sloganlar atarak, Saakaşvili'yi 2003'te iktidara taşıyan kadife devrimin sembolü olan güllere siyah şeritler bağladı.

Mitinge katılan iktidardaki Ulusal Harekat Partisi üyeleri, parti belgelerini yaktı. Mitinginde, muhalefete geçen Yahudi kökenli Gürcü milyarder Badri Patarkatsişvili'ye saygı gösterisi olarak İsrail bayrağı da dalgalandırıldı.

Miting organizatörleri, göstericilere peynirli ekmek ve su dağıttı. Muhalefet yanlıları, protestoları aralıksız sürdüreceklerini ve bu gece de meydanda kalacaklarını dile getiriyor. Muhalefet liderlerinden oluşan Milli Konsey, Saakaşvili'yi görevi kötüye kullanma, yolsuzluk, insan hakları ihlalleri ve kendi otoriter rejimini kurduğu iddialarından sorumlu tutarak, gelecek yılın Nisan ayında erken parlamento seçimleri düzenlenmesini, seçim kanunun değiştirilmesi ve siyasi mahkumların serbest bırakılmasını istemişti. Öte yandan iktidarın, muhalefetin erken genel seçim isteğine olumsuz cevap verdiği bildirildi.
 
zaman



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,841 µs