En Sıcak Konular

Rice: 'Onlar işin farkında!'

3 Kasım 2007 20:21 tsi
Rice: 'Onlar işin farkında!' ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin terörle mücadele konusunda Türkiye'nin kararlılığının farkında olduğunu söyledi.

Rice, NTV'ye yaptığı açıklamada, PKK'nın Türkiye ve ABD'nin ortak düşmanı olduğunu belirterek, ABD'nin PKK'yı terör örgütü listesine eklediğini hatırlattı. Son olaylarda Türkiye'de hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen Rice, "Terörizm hiçbir şekilde kabul edilemez" diye konuştu.

ABD'nin, hem Türkiye, hem Irak'la terörizmle mücadele konusunda birlikte hareket etmeye kararlı olduğunu ifade eden Rice, örgüte karşı etkili bir eylemin yapılabilmesi için çalışıldığını belirtti.

İstikrarlı ve birleşik bir Irak'ın sağlanmasının hedeflendiğini söyleyen Rice, terörizmin Irak'ın daha güçlü hale getirilmesi için devam eden süreci tehdit etmesini istemediklerini, bu çerçevede etkili tedbirler için çalışıldığını kaydetti. Rice, bu yönde somut planları olup olmadığının sorulması üzerine, terörle mücadele konusunda daha iyi bilgi paylaşımı ya da istihbarat alanında neler yapabileceği konusunda işbirliğinin gündemde olduğunu belirtti.

Irak hükümetinin terörizmin bölgeden temizlenmesi yönündeki taahhütlerini net şekilde gösterdiğini belirten Rice, Irak hükümetinin, terör örgütünün Irak topraklarını kullandırmaması gerektiğini söyledi. Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin terörle mücadelede Türkiye'nin kararlılığını gördüğünü ve durumun ciddiyetini farkına vardığını söyleyen Rice, bu yönetimin terör örgütünü destekler durumda görünmek istemediğini ifade etti.

Rice, bölgesel yönetim ve Irak hükümetiyle terör örgütü PKK'nın sadece Türkiye değil, ABD'nin çıkarlarına da yönelik bir tehdit olduğu konusunda aynı fikirde olduklarını kaydetti.

Irak hükümetinin bu sorunla baş etme niyetinde olduğuna işaret eden Rice, Irak'ın elinde sınırlı kapasite bulunduğunu, ancak ülkenin gelişmekte olduğunu ifade etti. Ancak bunun zaman alabileceğine işaret eden Rice, terörizmle mücadelede akıllıca davranılması gerektiğini, işbirliğinin önemli olduğunu, kararlı ve sert tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Bir başka soru üzerine Rice, terörizmle savaşmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu ifade etti.

Terörizmin kökünün kurutulmasının ne kadar önemli olduğu konusunda Türk yetkilileriyle hem fikir olduklarını söyleyen Rice, ancak Irak'ın istikrarına zarar verilmemesinin önemine dikkati çekti. Rice, haber alınamayan Türk askerlerine ilişkin bir soru üzerine de "askerlerin serbest kalması için herkesten yardım istediklerini" belirtti.
 



Bu haber 378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,062 µs