En Sıcak Konular

Son teklif: PKK'lılar tutuklanacak

3 Kasım 2007 15:28 tsi
Son teklif: PKK'lılar tutuklanacak Maliki, Türkiye'nin de PKK tarafından canice bazı tehditlerle karşı karşıya bulunduğunu ancak PKK'nın Irak'ta yasaklanmasını, tüm bürolarının kapatılmasını kararlaştırdıklarını ifade ederek şunları söyledi...

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanlar İkinci toplantısında yaptığı konuşmada, "Türkiye ile ilişkilerimiz şimdiki sorundan etkilenmeyecektir. Biz terörün yenilmesi için işbirliği içine gireceğiz. Buna hem Irak halkı hem Türkiye halkı maruz kalmaktadır. Biz tehlikenin boyutunu bilmekteyiz. Bu terörün kardeş ve dost olan Türk halkına etkisini biliyoruz. PKK'nın bütün bürolarını Irak topraklarında yasaklanması ve kapatılması yönünde karar verdik. Sıkı tedbirler aldık, mutlak şekilde bu örgüte kolaylık sağlanmasını önleyeceğiz. Bunun üyelerini Irak'da, topraklarımızda izleyeceğiz. Topraklarımız hiç bir şekilde komşu ülkelere saldırı yapan teröre hizmet etmeyecektir" dedi.

IRAK ZOR DÖNEMİ AŞTI

Sabah gazetesinde yer alan habere göre Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak'ın karşı karşıya kaldığı sorunlara değinerek, Irak'ın tehlikeli dönemini aştığını, zor halinde kurtulduğunu kaydetti. Irak'ın bugün daha güçlü olduğunu ifade eden Maliki, 2008 yılını ekonomik kalkınma ve yeniden yapılanma yılı olarak tayin ettiklerini söyledi. Maliki, Irak'ın refahı için komşu ülkelerin daha büyük çaba harcamalarını isterken, komşu ülkelerin Irak halkına saldırılar yapan gruplara evsahipliği yapmaması, kışkırtıcı toplantılardan da uzak durulması gerektiğini vurguladı. Maliki, Irak'ın yeniden yapılandırılmasına katkı sunulması amacıyla Irak'ın borçlarının silinmesini de istedi ve bunun Irak halkına önemli katkısı olacağını vurguladı. Maliki, katkıya elçiliklerin açılmasıyla başlanabileceğine işaret etti.

Maliki, komşu ülkelerle ilişkilerin güçlü bir şekilde yeni sayfada açılmasını beklediklerini dile getirererek, "Yan sorunlar kardeşçe ilişkilerimizi etkilemesin. Irak'taki terör diğer ülkelerde görülen terörle aynı" dedi.

PKK'NIN TÜM BÜROLARINI KAPATMA KARARI ALDIK

Maliki, Türkiye'nin de PKK tarafından canice bazı tehditlerle karşı karşıya bulunduğunu ancak PKK'nın Irak'ta yasaklanmasını, tüm bürolarının kapatılmasını kararlaştırdıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Türkiye ile ilişkilerimiz şimkdiki sorundan etkilenmeyecektir. Biz terörün yenilmesi için işbirliği içine gireceğiz. Buna hem Irak halkı hem Türkiye halkı maruz kalmaktadır. Biz tehlikenin boyutunu bilmekteyiz. Bu terörün kardeş ve dost olan Türk halkına etkisini biliyoruz. PKK'nın bütün bürolarını Irak topraklarında yasaklanması ve kapatılması yönünde karar verdik. Sıkı tedbirler aldık, hiç bir şekilde bu örgüte kolaylık sağlanmasını önleyeceğiz. Bunun üyelerini Irak topraklarımızda izleyeceğiz. Topraklarımızın hiç bir şekilde komşu ülkelere saldırı yapan teröre hizmet etmeyecektir."

MALİKİ, ERDOĞAN'A YENİ ÖNERİLER SUNDU

Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde terör örgütü PKK ile mücadelede yeni öneriler sunduğunu bildirdi.

Debbağ, Maliki'nin, toplantı sırasında ikili görüşmede bulunduğu Başbakan Erdoğan'a, PKK konusunda bugünden itibaren hayata geçirilmek üzere yeni öneriler sunduğunu söyledi.

"Bence bu öneriler, komşumuz Türkiye'ye verilmiş iyi bir teminat" ifadesini kullanan Debbağ, bölgenin güvenliğinin kendilerini yakından ilgilendirdiğini belirterek, "Terör örgütü PKK'nın; bölgenin ve Irak'ın güvenliğini tehdit ettiğini hissediyoruz" dedi.

Türkiye ve Irak'ın, üzerinde uzlaşmaya vardıkları herhangi bir adımı atmaya istekli olduklarını kaydeden Debbağ, Irak'ın, kapasitesi dahilinde, iki ülke arasında ortak bir uzlaşmanın gerektirdiği tüm adımlara bağlı kalacağını söyledi.

Debbağ, Maliki'nin sunmuş olduğu önerilerin PKK'yı izole edecek nitelikte ve öncekilerden çok daha olumlu olduğunu belirterek, öneriler hakkında bazı ayrıntılı bilgiler verdi.

IRAK'IN ÖNERİLERİ

Debbağ, Süleymaniye ve Erbil havaalanlarında üst düzey güvenlik önlemlerinin alınacağını ve şehirlerin girişlerindeki kontrol noktalarının sayısının artırılacağını ifade etti.

Debbağ ayrıca, PKK terör örgütü mensubu olduğundan şüphe duyulan
herkesin tutuklanacağını ve sorgulanacağını, PKK ile bağlantılı olduğundan şüphe edilen büroların da kapatılacağını bildirdi.

Ali Debbağ, "PKK üyelerine sağlanan her türlü olası lojistik destek kesilecek. PKK tehdidinin ortadan kaldırılması için birçok adım atılacak" diye konuştu.

Terör örgütü PKK mensuplarının barındığı kampların durumuna ilişkin bir soru üzerine de Debbağ, bu kampların mülteci kampları olduğunu
belirterek, bu kamplara silah giriş çıkışının önlenmesi için gerekli adımların zaten atıldığını söyledi.

Debbağ, "Bu kampların Türkiye için tehdit oluşturmasını engellemek için belli bir formül uygulayabiliriz" dedi.

Irak hükümet sözcüsü Debbağ, toplantının sonuç bildirisinde yer alması beklenen, BM'nin Irak'taki rolünün artırılması yönündeki kararla ilgili
olarak, BM'nin çalışma alanının genişletmesinden memnun olacaklarını kaydetti.Debbağ, kayıp Türk askerleriyle ilgili bir soruya, "İyi haberler alacaksınız" yanıtını verdi.



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,253 µs