Türkiye belirleyecek | " /> Türkiye belirleyecek | "/>

En Sıcak Konular

Din savaşlarının yönünü Türkiye belirleyecek

3 Kasım 2007 09:02 tsi
Din savaşlarının yönünü Türkiye  belirleyecek Dünyanın saygın haber dergilerinden The Economist, kapak konusunu din savaşlarına ayırdı. Din savaşlarında Türkiye'ye ise özel bir önem... İşte dünyaca ünlü derginin kapak dosyasından ilginç başlıklar...

Yüzyılın başında tüm dünya dinin etkisini artık tamamen kaybettiğine karar vermişti. Farklı alanlardan uzmanlar dinin politika ve sosyal yaşam üzerinde hiçbir belirleyiciliği kalmadığını savunuyordu. Öyle ki dünyanın en saygın haber dergisi The Economist, 2000 yılındaki bir sayısını bu konuya ayırmış, üstelik bir de “Tanrı öldü” başlıklı vefat ilanı yayınlamıştı. İşte aynı Economist, 7 yıl aradan sonra fikrini değiştirdi. Son sayısını “yeni din savaşlarına” ayıran dergi dinin, politik ve sosyal yaşam üzerinde hiç olmadığı kadar etkili olduğunu savunuyor ve bunun din savaşlarını tetiklemek üzere olduğunu söylüyor. Vatan gazetesinde derginin makalesinden bazı bölümler şöyle yer aldı:

Ne şehit ne hain...
Aslında dünya tarihi, din savaşlarına yabancı değil. 1700’lü yıllarda Katolikler ve Protestanlar karşı karşıya gelmişti. Bu kez bir başka büyük dinin mezhepleri mücadeleye girişti. Müslümanlığı birbirinden tamamen farklı yorumlayan Şiiler ve Sünniler iktidar için savaşıyor. Ama daha vahim olanı modern kesim ve muhafazakarlar arasındaki ayrım... İslam artık insanları ya şehit ya da hain olarak görüyor. İşte bu noktada Türkiye devreye giriyor. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu yıkıldığından beri İslam dünyasında “hain” sınıfına konan bu ülke, şimdi üçüncü bir alternatif olabileceğini gösteriyor.

 Sorulara yanıt verecek
Türkiye iki açıdan çok büyük önem taşıyor. Türkiye’de önümüzdeki yıllarda yaşanacaklar “İslam modern politikayla ne kadar uyumlu?” sorusuna yanıt verecek. İkincisi ise evrensel bir değer taşıyor: “Din ve modern devlet arasındaki çizgi nerede çiziliyor?” Bu sorunun da yanıtı Türkiye’den çıkacak. Ne yazık ki Türkiye bu tip tartışmalara ev sahipliği yapan ender Müslüman ülkelerden...

Diğerlerini de etkiler
Bugüne kadar Batı, Türkiye’de ordunun siyasete karışmasına çok ses çıkarmadı. Çünkü tam tersinin, radikal İslamın daha kötü olduğuna inanıyorlardı. Ama AKP bu önyargıyı yerle bir etti, ne hain ne de şehit olmadan Müslüman olunabileceğini gösterdi. 2002 yılında sandıktan zaferle çıktıklarında herkes bunun Taliban’ı seçmeye benzediğini düşünmüştü. Ama şimdiye kadar birkaç küçük hata dışında (zinayı suç ilan etmeye çalıştılar) ekonomiyi güçlendirip yolsuzluğu azaltarak beklenmedik şekilde olumlu bir tablo çizdiler. Eğer AKP şimdiye kadarki performansını devam ettirirse Türkiye, İslam’la ilgili tartışmanın normalize edilmesini sağlayabilir. Dahası Müslüman ülkelerin de çizgisini değiştirebilir. Demokrasi Arap dünyasında başarısız oldu; Endonezya ve Malezya’da köklerini saldı. Ama asıl test Türkiye olacak. Eskiden laik olan bu ülkeyi yöneten İslamcılar şimdi gergin bir heyecanla izleniyor.

Başkan adayları bile dini koz olarak kullanıyor
The Economist dergisi 20 sayfalık dosyasında dünyada din tartışmasının etkili olduğu diğer bölgelere şöyle örnek verdi:

* ABD’de 1960 seçimlerinde John F. Kennedy, seçmenlere “Katolik olmamı dikkate almayın” diyordu. Bugün ise Beyaz Saray’da dindar bir Evanjelist oturuyor.

* ABD’de 2008 yılı başkanlık seçimlerinin en kuvvetli Demokrat adayı Hillary Clinton ise her fırsatta dua ettiğini, kiliseye gittiğini söylüyor.

* Hindistan’da gelecek seçimlerde Hindu milliyetçilerin iktidara gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

* İsrail ve Filistin’de dini okullara yazılan çocukların sayısı hiç olmadığı kadar arttı. Hepsi Kutsal Topraklar’ın tamamen kendilerine ait olduğunu öğreniyorlar.

* Çin dünyanın en büyük Hristiyan ve en büyük Müslüman ülkesi olma yolunda ilerliyor.

* Nijerya, Sri Lanka, Çeçenistan ve Bağdat’ta insanlar Allah adına öldürülüyor.

* 11 Eylül 2001 saldırıları sonucu Amerikalılar, Afganistan ve Irak’ı işgal etti.

% 60
Pew araştırma şirketinin Mayıs 2007’de yayınladığı ankete göre Türkler’in yüzde 60’ı “Dindar olmakla modern bir toplumda yaşamanın birbirine ters olmadığını” düşünüyor. Yüzde 29’u buna katılmıyor.

SAVAŞTA OLAN YİNE ÇOCUKLARA OLUYOR
Afganistan’da görev yapan Hollandalı askerler, Taliban militanlarını aramak için bir eve giriyor. Ancak askerleri görünce korkan minik Afgan çocuk ağlamaya başlıyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Afganistan’da da savaştan en çok

etkilenen yine çocuklar oluyor. Amerikan askerleri nin yaptığı bu baskında bir Taliban militanı ile 2 çocuk hayatını yitirdi. Ülkenin doğusundaki Uruzgen bölgesinde gerçekleşen olaydan sonra halk sokağa dökülerek ABD aleyhine gösteri yaptı. 



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,210 µs