En Sıcak Konular

Genç: Gül'ün görevi bitti istifa etsin

2 Kasım 2007 20:46 tsi
Referandum'un resmi sonuçları yayınlandı, Milletvekili Genç, Gül'e çağrı yaptı: Cumhurbaşkanlığından istifa et.

TBMM , 11'inci Cumhurbaşkanı'nı seçti ancak Mayıs 2007'de başlayan tartışma, referandum sonuçlarının önceki gün Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla yeni bir boyut kazandı.

CHP'nin referandumun iptali için açtığı dava Anayasa Mahkemesi'nde beklerken, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dünden itibaren yetkisiz olduğunu öne sürdü.

Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin Mayıs 2007'de bitmesiyle başlayan, Türkiye'yi erken seçime götüren Cumhurbaşkanlığı seçim süreci, siyaset gündemindeki yerini bir süre daha koruyacak. 11'inci Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliğini, 10'unucu Cumhurbaşkanı Sezer referanduma götürmüştü.

CHP'den dava

Referandum sürecinde 22 Temmuz seçimiyle oluşan yeni yeni Meclis 11. Cumhurbaşkanı olarak Abdullah Gül'ü seçmiş, bir süre sonra da Anayasa değişikliği paketinden “11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçer” ibaresini kaldırmıştı. CHP, Anayasa değişikliği paketindeki “ikinci değişikliğin” referandum sürecini etkilediğini öne sürerek, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

CHP'nin başvurusu Anayasa Mahkemesi gündeminde beklerken Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, 21 Ekim'de yapılan referandumun sonuçlarının önceki gün yürürlüğe girdiğini belirterek, “Bugünden (dünden) itibaren, TBMM'nin seçtiği Cumhurbaşkanı artık yetkisizdir, hemen görevi bırakması gerekir” dedi.

Genç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, referandumun resmi sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilerek yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Buna göre, cumhurbaşkanını halkın seçeceğini bildiren Genç, “Referandumdan çıkan sonuca göre, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi lazım” görüşünü ifade etti.

Kabul edilen Anayasa hükümlerinde, mevcut cumhurbaşkanının göreve devam etmesi yönünde geçici bir madde bulunmadığını öne süren Genç şunları söyledi:

“Görevi Toptan üstlenmeli”

“TBMM tarafından seçilen Sayın Gül'ün bundan sonra yaptığı her işlem yok sayılır. Meclis Başkanı Sayın Toptan'ın derhal görevi devralması ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi için süreci başlatması gerekir. Aksi taktirde toplum olarak çok sıkıntı çekeceğiz. İleride bir dava açılması halinde, mahkeme mevcut cumhurbaşkanının yetkisiz olduğu yönünde bir karar verecektir. Bu da krize neden olacaktır.

Sayın Gül'ün hukuka, ettiği milletvekili yeminine ve Anayasaya saygısı varsa, hemen görevi bırakmalıdır.”

Genç, bu sürecin başlatılmasıyla, kendisinin de 20 milletvekilinden imza toplayarak YSK'ya başvuracağını ve cumhurbaşkanlığına aday olacağını sözlerine ekledi.

aktifhaber



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,186 µs