En Sıcak Konular

Hangi söze inanalım!

2 Kasım 2007 16:35 tsi
Hangi söze inanalım!
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı"na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ankara'da. Rice, "Barzani, PKK'ya yataklık yapma niyeti olmadığı konusunda bana güvence verdi

"ORTAK DÜŞMAN"

Yoğun güvenlik önlemleri alınan Esenboğa Havaalanı'nda Rice'ı ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri karşıladı. Ankara'ya yolculuğu sırasında gazetecilere açıklama yapan Rice, Irak'ın kuzeyinden gelerek Türkiye'de saldırı düzenleyen PKK teröristlerine karşı "etkili" bir adım atılacağı mesajını verdi. PKK'nın "ortak düşman" olduğunu ifade eden Rice, Türkiye'ye, "Irak'ın kuzeyinde istikrarı bozacak" bir adım atmaması çağrısında bulundu, bundan kesinlikle endişe duyduklarını söyledi.

 

 

"BARZANİ PKK İÇİN BANA GÜVENCE VERDİ "
 
Rice, Irak'ın kuzeyindeki istikrarın bozulmasının ne Türkiye'nin, ne ABD'nin, ne de Iraklıların çıkarına olacağını kaydetti Rice, "Ortak bir düşmanımız var. Türkiye ve Iraklılar ile beraber çalışarak buna göre hareket edeceğiz" diye konuştu. Açıklamasında Irak'ın kuzeyindeki Kürt lider Mesud Barzani'ye de mesaj gönderen Rice, "Bölgesel yönetimin kendisini PKK'dan açık bir şekilde ayrı tutmasına ihtiyaç duyulduğunu açıkça belirtiyorum. (Bölgesel yönetimin başkanı) Mesud Barzani, PKK'ya yataklık yapmaya, bu örgütü desteklemeye, Irak'ın kuzeyinde terörizmin kökünü kazımaktan başka birşey yapmaya niyeti olmadığı konusunda bana güvence verdi" dedi.

BARZANİ TERÖRİST İLAN ETMİYOR

Rice'ın "Barzani bana PKK için güvence verdi" sözlerine karşın daha dün  Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin lideri Mesut Barzani, eylemlerine karşı olduğunu söylediği PKK’yı terör örgütü olarak görmediklerini yineledi. Türkiye’nin ekonomik ambargo kararının da her iki ülkeye de zararı olacağını öne sürdü.

Bağdat'tan Erbil’e geçen İngiltere Savunma Bakanı Des Browne ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Barzani, “Bizim sorumluluğumuz Kürt bölgesi ve kazanımlarını korumayı gerektirir, Türkiye ile PKK arasındaki sorunun barışçıl yollardan çözülmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız. Ancak bir çatışma olması halinde taraf olmayacağımız gibi bu çatışmanın bölgemize zarar vermemesi için herşeyi yapacağız” dedi. PKK'yı terör örgütü olarak görmemelerinin Türkiye ile diyalog kurulmasında sorun oluşturup-oluşturmadığının sorulması üzerine Barzani, “PKK'ya karşı tutumumuzda bir değişiklik yoktur, ancak bu, onların şiddet eylemlerini desteklediğimiz anlamına gelmez” diyerek bölücü örgütünü Türkiye'nin sunacağı barışçıl bir çözümü reddedene kadar ‘terör örgütü’ saymayacaklarını yineledi.

SADECE "MODERN DÜNYADA YERİ YOK" DEDİ
  
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin  yetkilisi Neçirvan Barzani ise bugün yaptığı açıklamada PKK terör örgütünün düzenlediği saldırıları sadece eleştirmekle yetindi.  Barzani, yaptığı yazılı açıklamada, "modern ve uygar dünyada PKK  teröristlerinin uyguladığı türden şiddetin yeri olmadığını" belirtti. Neçirvan Barzani, "tüm bölgenin barış ve istikrarını baltalayan ve hiç  kimsenin çıkarına olmayan bu tür faaliyetlerin ne olursa olsun gerekçesi  olamayacağını" ifade etti. Barzani, "Sınırın her iki yakasındaki insanlar ticari ilişkilerimizden  yararlanmaktadır" dedi. Neçirvan Barzani, bölgesel yönetimin, 8 Türk askerinin evlerine dönmesi  için sarf edilen çabalara katkısı olduğunu, ellerinden geleni  yaptıklarını da belirtti.

"Türkiye'nin PKK'nın eylemlerinden duyduğu hayal kırıklığını anlıyor ve  can kayıplarından duyulan üzüntü ve kederi paylaşıyoruz. Uzun süredir  devam eden bu soruna tek çözümün daha fazla şiddet değil, müzakereler ve  uzlaşma olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Barzani, İstanbul'da yapılacak genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler  toplantısının gerginlikleri azaltacağı umudunu da dile getirdi.

Amerikan Associated Press ajansı, Neçirvan Barzani'nin bu açıklamasının  son haftalarda Iraklı Kürt yetkililerin PKK'ya yaptığı en sert eleştiri  olduğu yorumunu yaptı.
 



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,131 µs