En Sıcak Konular

Türkiye, Rusya'nın önemli ortağı olacak

2 Kasım 2007 12:17 tsi
Türkiye, Rusya'nın önemli ortağı olacak Rus uzman Sergey Markedonov, 'Rusya-Türkiye ilişkilerinde yeni boyutlar' başlığı ile kaleme aldığı makalesinde önümüzdeki bir kaç yıl içinde Türkiye'nin Rusya'nın yeni ve önemli bir ortağı olacağını söyledi

Markedenov Russian Profile için kaleme aldığı makalesinde 'Rusya'nın 'tarihi olarak düşman' olan bir ülkeden yeni bir dost ülke' çıkarabilme kapasitesine bağlı olarak Rusya-Türkiye ilişkilerinin hızla gelişeceğine değindi. Irak'ta gözyumulan PKK nedeni ile Türkiye-ABD ilişkilerinin soğuk bir döneme girdiği, sürekli ertelenen tam üyelik tarihinden dolyı da Türkiye'nin Avrupa Birliği ile iyi ilişkiler içinde olmadığını ifade eden Rus uzman, bu durumun Ankara'yı Moskova'ya yaklaştıracağını savundu.

Markedenov, Türkiye İslam dünyasında batı değerlerine sahip tek ülke olduğunu ifade ederek, "1953 yılından bu yana NATO üyesi olan Türkiye, ABD'nin bölgede stratejik partneri. Avrupa Birliği üyeliği ise Türkiye'de iktidara gelen tüm politikacıların hayali. Hatta 2002 yılından bu yana iktidarda bulunan muhafazakar lider Recep Tayyip Erdoğan da Avrupa endeksli politikaları savunuyor. Hatta bu durum birinci Erdoğan hükümeti döneminde o kadar öne çıkartıldı ki Ankara'nın Orta Asya ve Kafkaslardaki jeopolitik işbirlikleri gölgede kaldı." tespitinde bulundu.

ABD'nin Irak'a yönelik operasyon kampanyası başladığında Ankara'nın Türkiye'den cephe açılmasına karşı çıkarak ilişkilerde ilk bozulmaya neden olduğunu savunan Rus yazar, "Şimdi de Irak'ın Kuzeyinde oluşan Kürdistan görüntüsü ve o bölgeden Türkiye yönelik saldırılar Ankara'yı ciddi rahatsız ediyor. Konu Türkiye'nin ulusal güvenlik sorunu haline geldi." dedi.

Markedenov Ankara'nın Washigton'la ilişkileri fazlaca komplike olmasına rağmen Brüksel'le daha bürokratik temelli ilişkileri olduğunu, ancak bu ilişkilerinde Kıbrıs meselesinden zayıfladığını belirtti. Markedenov makalesinde; "Bir taraftan Brüksel Ankara'yı birliğe davet ederken, diğer taraftan da kapıda bekletiyor. AB'nin Kıbrıs Rum Kesimini tam üyeliğe kabul etmesi ilşkilerin bozulmasına neden oldu. Halbuki Türkiye adanın birliği konusunda yapılan referanduma destek verirken, adanın güneyinden "hayır" oyu çıkmıştı. Bu durum Türkiye'de AB ile ilgili şüphelerin artmasına neden oldu. Bunda Fransa ve başka bir kısım avrupa ülkelerinden Türkiye'nin üyeliği konusuna itirazlar gelmesinin de etkisi var." dedi.

"ANKARA GİBİ RUSYA'NIN DA AZ DOSTU VAR"

Ankara gibi Rusya'nın da az dostu olduğuna işaret eden Rus uzman, "ABD'nin 2003 yılında gerçekleştirdiği Irak operasyonundan sonra Moskova sistematik olmasa da Washigton'a karşı bir duruş ortaya kayuyor. Turuncu ya da kadife devrimler karşı bir strateji geliştirmek Rus dış politikasının öncelikleri arasında yer aldı. Bu devrimler ABD'nin desteğinde, eski Sovyet ülkelerinde Rusya'nın etkinliğini azaltmaya için planlanmıştı.

İkinci olarak Kremlin Washigton'ın uluslararası politikada tek kutuplu hegemonyasını dengelemek için önlemler alıyor. Rusya bunun için ilk önce biraz da utopia olarak Moskova-Paris-Berlin hattını önermişti. Bu hattın kısa sürede çökmesinden sonra da Rusya, Tahran ve Pekin'le ilişkileri geliştirmeye başladı. Bu biraz da batı nüfuzuna karşı doğu ağırlığını oluşturma çabası idi. Moskova bu işbirliğini Şangay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) taşıdı. ŞİÖ bu karşı ağırlık oluşturma çabası sonrası NATO karşıtı bir yapılanma olarak algılanmaya başlandı. Rusya 2006 yılının başlarında İsrail'le tüm ilişkilerin bozulmasını göze alarak Hamas'la doğrudan temas bile kurdu." açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE RUSYA İLİŞKİLERİNDE UZUN TATİL DÖNEMİ BİTSİN"

Rusya'nın Türkiye ile 1990'lı yıllardan bu yana Yukarı Karabağ sorunu, Çeçenistan meselesi ve bazı uluslararası konularda farklı yaklaşımları olsa da bunların çözülebileceğine işaret eden Markedenov, "Rusya ve Türkiye tarihinde 44 yıl savaşlarla geçmiş ve iki ülke 11 kez birbiri ile karşılaşmış. Şimdi ise büyük bir fırsat duruyor iki ülke ilişkilerine farklı bir yaklaşım ortaya koymak için. Rusya Avrupa dogması ve Amerikan neo-conlarının neo-emperyalizmine karşı Türkiye ile işbirliğini seçerse bu dünya barışı için büyük kazanç getirir." ifadelerine yer verdi.

Yazar, Türkiye- Rusya ilişkilerinin gelişmesi için de yapılması gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundu: "Son dönemde Türkiye ile Rusya arasında gelişen ekonomik ilişkiler iki ülke arasında bağımlılık sağlıyor. Bunun her geçen yıl daha fazla artması ilişkileri daha da sağlamlaştıracak. İki ülke ilişkilerinde olumlu bir adım da Rusya'nın Sovyet döneminde PKK'ya verdiği destekden vazgeçmesi. Bu işbirliği Türkiye'nin aşırı hareketlere karşı mücadele tecrübesini de birlikte kullanma ve işbirliğini sağlar. Rusya, Ermenistan'la Türkiye arasındaki sorunun çözümüne de katkı sağlayabilir."

yeni şafak



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,771 µs