İran stratejisi değişti! | " /> İran stratejisi değişti! | "/>

En Sıcak Konular

İran stratejisi değişti!

2 Kasım 2007 12:03 tsi
İran stratejisi değişti! Türkiye Kuzey Irak'a yönelik son kararını alırken, Ortadoğu'nun diğer kriz alanında da takvimler işliyor... Seymour Hersh Amerika’nın İran’ı vurma planında son aylarda önemli bir değişikliğe gidildiğini yazdı. Eski planda saldırı hedefleri n

Serdar Turgut/Akşam

İran meselesi 

Seymour Hersh Amerika’nın İran’ı vurma planında son aylarda önemli bir değişikliğe gidildiğini yazdı. Eski planda saldırı hedefleri nükleer ve askeri tesislerdi. Ancak yeni plandaki saldırı hedefleri, devrim muhafızlarının Tahran civarındaki üslerine karşı olarak belirlendi

Önceki gün İran Dışişleri Bakanı Mottaki, Irak Başbakanı Maliki ile bir araya geldi. Görüşmede Irak Başbakanı, Irak ile Türkiye arasında tırmanmakta olan gerginliğe İran’ın müdahil olmasını ve ortamı yumuşatmaya yardımcı olmasını istedi.

Bu arada CIA kendi içindeki ‘Iranian operations group’ adlı bölümü hızla güçlendirmeye başladı. Bu önemli çünkü 2002 yılının sonbaharında yani Irak’ın işgalinden birkaç ay önce yine CIA yine bünyesindeki ‘Iraqi operations group’ bölümünü güçlendirmişti. Burada güçlendirme hızla diğer bölümlerdeki analistlerin ve operasyon planlayıcıların tek bir bölümde toplanması anlamına geliyor. Irak grubunun güçlendirilmesi döneminde diğer bölümlerde neredeyse analist kalmıyordu.

Amerika’nın çok uzun zamandır İran’a karşı operasyon planladığını ve bu operasyonunda PKK’nın İran’daki muadili PJAK örgütünü de kullanacağını ortaya çıkarmış olan gazeteci Seymour Hersh (kendisi aynı zamanda Vietnam’daki Mai Lai katliamını ve ‘Ebu Garip’ skandalını ortaya çıkarmış efsanevi gazetecidir). Amerika’nın İran’ı vurma planında son aylarda önemli bir değişikliğe gidildiğini yazdı. Eski planda saldırı hedefleri nükleer ve askeri tesislerdi. Ancak yeni plandaki saldırı hedefleri, devrim muhafızlarının Tahran civarındaki üsleri olarak belirlendi (resmi raporlarda bu ‘surgical strikes’ olarak belirtilmiş). Yani olası bir saldırı çok daha gerçekçi ve somut hedefe yöneltilmiş ve dolayısıyla Amerika’nın saldırı olasılığı daha da yakın ve gerçek tehdit olmuş durumda.

Amerika’nın Irak’taki en yüksek askeri otoritesi David Petraeus, İran’a karşı sertleşecek politikanın nedenlerini Amerikan Kongresi’ne anlatırken “Hiçbirimiz Irak’a müdahalemizin bölgede İran’ın elini güçlendireceğini göremedik. Şimdi ise bizi en çok korkutan konu İran’ın bölgede artan gücüdür” dedi.

Amerika’nın bunu görememiş olması Irak’a harekete geçmeden önce ne Türkiye’ye ne de İngiltere’ye doğru dürüst fikir sormamamış olmasından kaynaklanmış olmalı. Sormuş olsalardı hem bizler hem de İngilizler bölgeyi çok iyi tanıyan taraflar olarak bunu ABD’ye anlatırdık mutlaka.

Neyse olan oldu artık. İşte şimdiki karmaşık bu durumda Türkiye sınır ötesi operasyon düşünüyor. Bizce hedef net olabilir ama iş hayli karmaşık aslında ve meselenin göbeğinde İran var. ABD, İran’a karşı elinde bir koz olarak PKK’nın İran’daki kardeşi örgüt olan PJAK’ı da tutuyor hatta Amerikan yetkililer sıkça PJAK’lılarla bir araya gelip konuşuyorlar ve dahası PJAK liderleri Washington’a bile resmen davet edildi.

Ek bilgi olarak; İran, Suriye’nin tavırlarından da çok rahatsız. Bu arada İsrail sadece bu ay sonunda Washington’da Filistin konusunda düzenlenecek konferansa kilitlenmiş durumda. Tüm bu karışıklık içinde dün İran Dışişleri Bakanı Mottaki’nin Türkiye’ye geleceği açıklandı.

Gördüğünüz gibi bölge tamamen karışmış durumda ve her an her şey kördüğüm olabilir ve bunu tekrar açmak için çok uzun yıllar gerekebilir.

İşte bu koşullar altındayken Türkiye, ABD ile çok önemli konuşmalar yapmaya hazırlanıyor. Bize gelen bilgilere göre Türkiye, Amerikalılardan ‘Actionable intelligence’ teknik adı altında toplanan bilgi isteyecekmiş. Bu, üzerinde hemen işlem yapılacak tazelikte bilgi demek. Yani uydu fotoğrafı verilecekse 24 saat öncesinin değil, bir iki saat içinde işe yarayacak fotoğraf istenecek ABD’den. Harekât Daire Başkanı Tümgeneral Kenan Koçak’ın Başbakan ile birlikte ABD’ye gidiyor olması da bu nedenle olsa gerek.

Bu teknik içerikte görünse de aslında teknik olmanın çok ötesinde birçok siyasi anlamı olacak bir bilgi. Çünkü Ortadoğu’da her türlü bilgi, aniden büyük bir çözülmeye veya toparlanmaya yol açabilir ve Amerika’nın bu kez kabul edeceği bilgi aktarımı onun gelecek için planlarını ve Türkiye’nin bu planlar içindeki yerini gösterecek. Başbakan şu anda en zor geçecek görüşmelerden bir tanesine hazırlanıyor.



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,708 µs