En Sıcak Konular

DTP'de Genel Başkanlık tartışmaları

2 Kasım 2007 08:35 tsi
DTP içide bulunan muhalif bir grup genel başkanın meclis dışından birinin olmasını istemiyor.

Avrupalı ve Türkiyeli siyasilerden sürekli uyarı alan DTP, Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, "Biz her türlü şiddetle aramıza azami mesafeyi koyduk. Şiddetin bitmesini en çok isteyen biziz." dedi.

Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan için kullanılan 'Kürt halk önderi' ifadesinin partinin resmî görüşü olmadığını vurgulayan Demirtaş, PKK ile birlikte anılmaktan rahatsız olduklarını söyledi.

DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman da Meclis zemininde çözüm arayan bir parti olduklarını kaydetti. Yaman, TBMM dışından bir genel başkan adayını da yanlış bulduğunu belirtti.

Selahattin Demirtaş, Avrupalı parlamenterlerin dün Zaman'da yer alan eleştirilerine cevap verirken, PKK'ya 'terör örgütü' dememelerinin şiddeti destekledikleri anlamına gelmeyeceğini savundu. Demirtaş, "Demokratik çerçevede siyaset yapan bir partinin şiddetle ne alakası olabilir? Silahı desteklemiyoruz; elimizde silah yok. Bizi eleştirenler ne yapmamızı istiyorlarsa, açık söylesinler." diye konuştu. 'Kürt sorunu'nu bazılarının 'terör sorunu' olarak adlandırdığına dikkat çeken Demirtaş, şöyle devam etti: "Biz legal zeminde siyaset yapan ve meşru yollarda Meclis'e girmiş bir partiyiz. Bizi sıkıştırmaya ve hiçleştirmeye yönelik baskılar görüyoruz. Şiddetle aramıza mesafe koyduğumuzu söylüyoruz. Şiddet bitsin diye en çok çaba sarf eden partiyiz. Soruna 'terör sorunu' demiyorsak, bu şiddeti onayladığımız anlamına gelmez."

DTP'nin 'silah kullanan bir örgüt' gibi gösterilmek istenmesinden rahatsızlık duyduklarını anlatan Demirtaş, "PKK ile bizi birlikte ananlar, bizi silah kullanan bir örgüt gibi göstermeye çalışıyor. Bu, yanlış ve haksız. DTP, halkın kendini örgütleyerek kurduğu demokratik bir parti. PKK ise farklı bir oluşum." şeklinde konuştu. Demirtaş, Diyarbakır'daki kongrenin bildirgesinde Öcalan için kullanılan 'Kürt halk önderi' ifadesiyle ilgili olarak da, "Diyarbakır'daki kongreye birçok sivil toplum kuruluşu katılmıştır. Kullanılan bu ifade partimizin resmî bir kararı değildir. Bu nedenle kurultayı bekleyip, orada ortaya koyacağımız tavra bakmak gerekir." ifadelerini kullandı.

DTP'de genel başkanlık için aday gösterilen Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı'ya da itiraz geldi. DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman, TBMM'de grubu bulunan bir partiye Meclis dışından bir ismin genel başkan seçilmesine karşı olduğunu söyledi. Yaman, "Biz TBMM'de demokrasi mücadelesi içindeysek ve burada bir grubumuz varsa milletin sorunlarına burada çözüm aramamız gerekir." dedi. Meclis dışından bir genel başkanın Parlamento çalışmalarıyla parti arasında koordinasyon sorununa sebep olabileceğini belirten Yaman, bu itirazını parti organlarında dile getireceğini ifade etti.

Nuri Yaman, partisine yönelik 'terörle aranıza mesafe koyun' eleştirilerini cevaplarken şunları söyledi: "Bu konu sakız gibi oldu. Biz parti olarak sorunların bu tür polemiklerle değil demokratik platformlarda tartışılacak çözüleceğine inanıyoruz. Sorunları çözerken Türkiye'nin gerçeklerini, konumunu ve durumunu göz ardı etmemek gerekir. 25 yıldır bize aynı şeyleri söyleyenler, bir çözüm bulamadı. Demek ki birileri havanda su dövüyor. Demokraside çözüm arayan bir partinin terörle, şiddetle ne bağlantısı olabilir? Bizim bir bağlantımız olsa hiçbirimiz milletvekili olamazdık. DTP ile terör arasında bir bağlantı kurmakla bir yere varılamaz. Biz kimsenin ne ön bahçesiyiz, ne arka bahçesiyiz ne de düşüncelerini savunuyoruz. Biz meşru zeminde sorunlara çözüm arayan Türkiye Cumhuriyeti yasalarıyla kurulan bir partiyiz."


zaman

 



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,023 µs