En Sıcak Konular

Aynı hataya düşmeyiz

2 Kasım 2007 08:27 tsi
Aynı hataya düşmeyiz Türkiye, Irak’taki PKK varlığına karşı olası sınır ötesi operasyon öncesinde, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın ağzından, ABD’yi ve K.Irak'taki Kürt grupları son kez uyardı. İşte hükümetin mesajları:

Türkiye, Irak’taki PKK varlığına karşı olası operasyon öncesinde, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın ağzından, hem ABD’yi, hem de Iraklı Kürt grupları son kez uyardı. Babacan’ın mesajları şöyle:

* Adımlar gizli yürütülecek: Adım atılıp atılmadığı, ne zaman atılacağı konusu kapalı yürütülecektir. Bizden sık sık açıklama beklemeyin. Bu, alınacak tedbirlerin etkinliğini azaltabilir. Bu çok ciddi bir konu. Anlatmıyorsak sebebi vardır. Biz ekonomik tedbirlerden bahsettiğimizde ne Türkiye’de yaşayanların ne de Irak halkının herhangi bir sıkıntıya, herhangi bir güçlüğe uğramasını arzu etmeyiz. Ekonomik tedbirlerden kastımız terör örgütünün ekonomik kaynaklarıdır ve terör örgütüne destek veren unsurların ekonomik kaynaklarıdır. Bazı tedbirler zaten çoktan devreye girmiş durumda. Zamanı geldiğinde de gerekli adımlar atılacak.

* 3’lü mekanizmaya tepki: Terör örgütüyle mücadelede geçen dönem içinde hem ABD, hem Irak merkezi hükümetiyle pek çok yöntem denendi. Hiç birinden sonuç alamadık. Türkiye olarak aynı hatayı tekrarlamayız. Daha önce denenmişve çalışmayan mekanizmaların tekrar tekrar denenmesine karşıyız. Artık somut konuları, hızlı adımları konuşalım diyoruz.

* ABD görüşmelerine bağlı: Önümüzdeki dönemde bizim özellikle ABD ile yapacağımız görüşmeler PKK terör örgütü ile ilgili bundan sonra atılacak adımlar konusunda belirleyici olacaktır.

* Terör örgütü demiyor: Irak’ın kuzeyinde ayrı bir oluşum bulunuyor. Bu oluşumun da terörizmle mücadele iradesinden çok emin değiliz. Zaman zaman yapılan açıklamalar terör örgütüne zımni bir destek, bir sempatiyi gösteriyor. Öncelikle bunların terörist olduğu konusunda bir ortak zeminde buluşmamız lazım. Bunlara ’terörist’ diyemeyenlerle oturup bir şeyler konuşmanın çok zor olduğunu düşünüyorum.

*Ciddiyetimizi anlarlar: Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki kararlılığı çok net. Umarız bizim bu kararlılığımızı, çektiğimiz sıkıntıları, acıyı, öfkeyi herkes anlıyordur. Ateş düştüğü yeri yakar. Umarız muhataplarımız işin ciddiyetini farkındadır.

Dış basına sitem: İşgalci değiliz

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, yabancı basına da mesajlar verdi: “Bazı uluslararası medya kuruluşları bu sorunu Türkiye ile Irak arasındaki bir sorun gibi göstermeye çalışıyorlar. Bizim olası bir sınır ötesi harekatımızı, işgal kelimesiyle kasıtlı olarak kullanıyorlar. Halbuki bu sınır ötesi tamamen teröristlere yönelik bir konudur. Maalesef hem ABD’nin, hem AB’nin, pek çok uluslararası kuruluşun, pek çok ülkenin terörist örgüt olarak kabul ettiği PKK’ya bazı uluslararası yayın kuruluşları farklı kelimelerle hitap etmektedir. Bunun da çokmasumane bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Türk medyasını da bu konudaki sorumluluğu büyük. Hem Türk kamuoyuna, hem dünya kamuoyuna Türkiye’nin amacının ne olduğunu çok iyi anlatmak gerekiyor.”

TALABANİ VE BARZANİ’YE DAVET: İstanbul’daki toplantıya kim katılmak isterse kapımız açıktır. Bu Irak için de geçerlidir.

vatan



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,305 µs