En Sıcak Konular

Berlin PKK'yı terör rgütü olarak tanıdı

1 Kasım 2007 22:36 tsi
Almanya Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, bugün başkent Berlin’de kimi Türk dernek temsilcileriyle biraraya geldi.

      Bakanlıkta yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede Eirhart Körting, dernek temsilcilerinden gelecekte Berlin’de düzenlenecek mitinglerde olayların yaşanmaması için Türk cemaati içinde her türlü çabayı harcamalarını istedi.
      Körting, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Berlin’de hafta sonunda Kürt ve Türk gençleri arasında yaşanan olayların en önemli nedeninin bölücü terör örgütü PKK olduğunu belirterek, "Bizim için PKK, bir terör örgütüdür" dedi.
      Bunun yanısıra şiddete eğilimi olan aşırı milliyetçi Türk gençlerinin de bulunduğunu vurgulayan Körting, "Uzun yıllardan bu yana işbirliği yaptığımız Türk kuruluşlarıyla biraraya geldik. Toplu halde şiddete karşı tavır aldık. Berlin’de, Türkiye’den gelen 200 binden fazla insan yaşamaktadır. Bu insanlar bugüne dek birlikte barış içinde yaşadılar. Bu durumun gelecekte de süreceğine inanıyoruz. Bizim için PKK, bir terör örgütüdür. Berlin’deki şiddet eylemlerinin temelinde PKK vardır.
      Biliyorsunuz Almanya’da PKK yasağı mevcut. Bu, birtakım sorunları da beraberinde getiriyor. Ancak diğer gruplar içinde de oyunu kurallarına göre oynamayan sağ eğilimli Türk gençler var" diye konuştu.
      Körting, Berlin’de hafta sonunda gözaltına alınan 15 kişiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermezken, bu kişiler arasında daha önceden sabıkaları olanların da bulunduğunu sözlerine ekledi.
      Dernek temsilcileri, kendilerinin de hafta sonunda Kürt ve Türkler arasında yaşanan çatışmaların bir daha yaşanmasını istemediklerini belirterek, bu tür olayların yaşanmaması için ellerinden gelen her türlü çabayı harcayacaklarını söylediler.
      Görüşmeye katılan Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Taciddin Yatkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Körting’e, Alman basınının ve kimi politikacıların PKK’yı terör örgütü olarak nitelendirmemelerinin Türk toplumunu rencide ettiğini, huzur ve barışı rahatsız ettiğini söylediğini bildirdi.
      Yatkın, bu nedenle Körting’e, özellikle Alman basınından bu konuda kesin tavır almasını beklediklerini ifade ettiğini kaydetti.
      Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu HDF Genel Başkanı Ahmet İyidirli de bu tür görüşmelerin arkasının gelmesi gerektiğini belirterek, herkesin barış içinde birarada yaşam için elinden gelen çabayı harcaması gerektiğini söyledi.
      Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Sözcüsü Safter Çınar ise Körting ile olumlu bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, "Körting ile daha önceki yıllarda da olduğu gibi olumlu bir görüşme yaptık. Diğer katılımcılar da bu görüşte" dedi.
      Birlik 90/Yeşiller Partili Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Bilkay Öney, yaptığı açıklamada, Körting’in tutumunu eleştirerek, hafta sonunda olayların meydana gelebileceğinin bilinmesine karşın önlem alınmadığını savundu.
      Körting, yarın da Berlin’deki kimi Kürt dernek temsilcileriyle biraraya gelecek.
      Öte yandan Berlin Eyaleti Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Heidi Knake-Werner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TBB ile Berlin Kürt Cemaati’nin, şiddete son verilmesi yönünde yaptıkları ortak açıklamayı takdir ettiğini belirterek, "Şiddet, çözüm değil" diye konuştu.
      Berlin’deki Kürt ve Türk cemaatlerinin, gerginliğin azaltılması yönünde yaptıkları tüm çalışmaları desteklediğini de ifade eden Knake-Werner, Kürt ve Türk veli dernekleriyle de gençler arasında gerginliğin azaltılması için yollar arayacağını kaydetti.
      Kutuplaşmanın, sorunun çözümü için yapıcı olmadığını, çözüm için siyasal tartışmaların gerekli olduğunu ifade eden Alman bakan, aşırı milliyetçiliğin demokratik toplum düzeniyle bağdaşmadığını, bu nedenle milliyetçi şiddetin de kınanması gerektiğini dile getirdi.
      Knake-Werner, Berlin’deki gelenekler doğrultusunda farklılıkların değil, ortak yanların ön plana çıkartılması, ortak pozisyonların belirlenerek demokratik çevrelerin daha da güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Milliyet



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,831 µs