Taslağımız 82'den daha laik! | " /> Taslağımız 82'den daha laik! | "/>

En Sıcak Konular

Özbudun: Taslağımız 82'den daha laik!

1 Kasım 2007 14:40 tsi
Özbudun: Taslağımız 82'den daha laik! AKP'nin hazırladığı Anayasa'nın taslak çalışmasını yürüten Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, Anayasa taslağıyla ilgili olarak laikliğin içinin boşaltıldığı eleştirilerini "insafsız ve mesnetsiz" olarak değerlendirdi.

Özbudun: Taslağımız daha laik

AKP'nin hazırladığı Anayasa'nın taslak çalışmasını yürüten Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, Anayasa taslağıyla ilgili olarak laikliğin içinin boşaltıldığı eleştirilerini "insafsız ve mesnetsiz" olarak değerlendirdi.

Özbudun, "1982 Anayasası laikliğe ne kadar bağlıysa bizim hazırladığımız taslak da en az o kadar bağlıdır. Hatta bazı noktalarda daha ileriye gitmektedir" dedi. Özbudun, Kamu Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen "Türkiye Anayasasını Arıyor" panelinde bir konuşma yaptı. 1982 Anayasası'nın yürürlüğe girdiği günden beri tartışma konusu olduğu belirterek bugüne kadar da 13 değişiklik geçirdiğini anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Haziran ayında yeni anayasa hazırlanması için öneride bulunduğu söyleyen Özbudun, taslağa yönelik eleştirilerin bir kısmının, en basit hukuk bilgisine sahip olanları bile hayrete düşürdüğünü savundu.

-"KURUCU MECLİS OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA GÜNDEME GELİR"

Yeni anayasanın kurucu meclis tarafından yapılması şeklindeki önerilerine de değerlendiren Özbudun, kurucu meclislerin ihtilal gibi olağanüstü durumlarda gündeme geldiğini söyledi. Özbudun, demokratik sürecin devam ettiği bir dönemde usulüne göre seçilmiş yasama meclisinin yeni bir anayasa yapmasında hukuken hiçbir sakınca olmadığını ifade etti. Anayasa'nın 2 ve 3. maddelerinin hakkında yürütülen tartışmalara da değinen Özbudun, bu maddeler üzerinde anlamını değiştirmeden iyileştirmeler yapılmasını öngördüklerini, gereksiz tartışma ve enerji kaybı olmaması ilk üç maddeye dokunmadıklarını açıkladı. Özbudun, Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan Anayasa taslağını örnek vererek söz konusu taslakta bu maddelerin değiştirildiğini söyledi. Taslağın temel hedefinin temel hak ve hürriyetlerin evrensel standartlara yükseltmek olduğunu kaydeden Özbudun, bu iyileştirmelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarına göre yapıldığını açıkladı. Prof. Özbudun bu kapsamda Yüksek Askeri Şura ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararlarının yargıya açılacağını belirtti.

-"LAİKLİK ELEŞTİRİLERİ İNSAFSIZ"

Taslakta Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti ilkelerinin özenle korunduğunu kaydeden Özbudun, laiklik konusunda yapılan eleştirileri de insafsız olarak nitelendirdi. Özbudun, "1982 Anayasası laikliğe ne kadar bağlıysa bizim hazırladığımız taslak da en az o kadar bağlıdır. Hatta bazı noktalarda daha ileriye gitmektedir. Bizim önerimizde din eğitiminin seçimlik bir ders olması yer almaktadır. Laikliğin içinin boşaltığı iddiaları tamamen mesnetsiz, haksız, insafsız iddialardır" dedi.



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,009 µs