En Sıcak Konular

Erdoğan Bush'a tavır alacak mı?

1 Kasım 2007 12:08 tsi
Rice’ın görüşmelere önemli bir öneriyle gelmemesi ihtimali büyük. Peki Başbakan Erdoğan bir "çılgınlık" yapabilir mi?

Serdar Turgut / Akşam

Bush'a tavır yanlış

Rice'ın görüşmelere önemli bir öneriyle gelmemesi ihtimali büyük. Beyaz Saray görüşmesi öncesinde farklı bir tutum olması da mümkün değil çünkü o zemin yokluyor. Bu normal duruma kızılıp Bush'la görüşmenin iptal edilmesi yapılabilecek en büyük hata olur, kelimenin tam anlamıyla bir çılgınlık olur bu

Önceki akşam Washington'dan hem Amerikan yönetimini hem de Türkiye'yi iyi takip eden bir yetkili aradı. O saatte acil aranmanın hayırlı bir iş olamayacağını bildiğimden korkarak sordum “hayrola” diyerek. “Sizinki bir çılgınlık yapabilir” diye başladı sözüne. Ve devam etti “Dışişleri Bakanı Rice, Ankara'ya eli boş giderse Başbakan'ın Beyaz Saray randevusunu son anda iptal edebileceği konuşulmaya başlandı burada” (Washington).

Ben de çılgınlık yorumunu çağrıştıran bu tür davranışın olabileceğini hissettiğimden bu yazıyı yazarak naçizane bunun düşünülmemesi gerektiği önerisini kayıtlara geçirmeye karar verdim.

Böyle bir tepki olabilir diye düşünüyorum çünkü;

1-Başbakan bazen sinirli tepki verebiliyor.

2- Daha önce resmen ziyaret ettiği Danimarka Başbakanı'na nasıl davrandığını (bu arada adam bunları da hak etmişti doğrusu) ve bir anda nasıl uçağına atlayıp ülkeyi terk ettiğini gözlerimle görmüştüm.

3-Türkiye geneline oluşmuş olan anti-Amerikan havadan Başbakan da etkilenmiş durumda ve tepkisini sıkça gösteriyor.

Bu üç temel neden güzel bir karışım değil. Başbakan'ı tepkisel bir davranışa itebilir bunlar.

Bir kere şunu bilmekte yarar var; Amerikan yönetimi daima nihai karar vericiyi hazırlamak için bir dizi adımı mutlaka her zaman atar. Rice o adımlardan sonuncusunu atacak, sonra top Bush'ta olacak. Rice, Başkan'ı için son zemin yoklamasına geliyor Ankara'ya ve Rice'ın vereceği bilgi 5 Kasım'da Beyaz Saray'da Bush'un vereceği son kararı belirleyecek. Bu nedenle zirve öncesinde Rice'a Ankara'da verilecek mesaj(lar) çok çok önemli. Bu yorumu dün emekli büyükelçi eski Bağdat ve Washington Büyükelçisi Nüzhet Kandemir'den dinledim. Kendisi olayın tüm taraflarını iyi bilir. Bu yüzden fikrine önem verilmesi gereken bir insandır.

Rice'ın görüşmelere önemli bir öneriyle gelmemesi ihtimali büyük. Beyaz Saray görüşmesi öncesinde farklı bir tutum olması da mümkün değil çünkü o zemin yokluyor. Bu normal duruma kızılıp Bush'la görüşmenin iptal edilmesi yapılabilecek en büyük hata olur, kelimenin tam anlamıyla bir çılgınlık olur bu. MHP Başkanı Bahçeli “Sen gitme, Bush ayağına gelsin” söylemiyle belki sıradan insanı mutlu ediyor olabilir, ama bunun Türkiye'ye bir yararı da olmayacağı kesindir.

Beyaz Saray belki de zirveye kesinlik kazandırmak için resmi açıklamasını çoktan yaptı, Başbakan Erdoğan'ın 5 Kasım'da Beyaz Saray'da ağırlanacağını duyurdu. Bundan sonra bir iptal Amerikan yönetimiyle daha fazla sorunun yaşanması anlamına gelecektir. Bush hiçbir yeni öneri getirmeyecek olsa bile bunun birinci elden görülüp anlaşılması gerekir. Çünkü şu aşamada görüşmeye gidilmezse “Bush'a öneriler getirecektim ama bunları duymaya gelmediler” demek fırsatı verilmiş olunur.

Bush'un ne diyeceğini fazla bildiğini ben de düşünmüyorum ancak Türkiye onun düşünmesine yardımcı olursa, bir ihtimal yeni bir politika çıkarılabilir ortaya. Diplomasi açısından çok önemli günlere girmiş durumdayız. Gözlerimiz Ankara ve Washington'da olacak.



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,959 µs