En Sıcak Konular

İşte o altı ilke!

1 Kasım 2007 11:21 tsi
İşte o altı ilke! Türkiye tarihi bir toplantıya ev sahipliği yapıyor... Genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler toplantıları bugün İstanbul'da başlıyor... Toplantılarda hangi konuların ele alınacağı, öncelikli ilkelerin ne olduğu sorusunun yanıtını ise Dışişleri Bakanı Ali Ba

Dışişleri Bakanı Ali Babacan İstanbul'da yapılacak "Irak'a komşu ülkeler toplantısı" hakkında bilgi verdi. Babacan daha önce de yapılmış olan toplantılara değinerek, İlk toplantıdan itibaren  genişletilmiş bir katılımla yapılan toplantıların, sonuçları itibariyle önemli olduğunu aktardı. Bu toplantıların Türkiye'nin çabalarıyla başlatılan bir platform olduğuna değinen Babacan özetle şöyle konuştu:

Irak'a komşu ülkeler toplantısı, 2003'te başladı. Başlangıçtaki amaç, Irak'taki çalkantıların komşularına geçmesini önlemekti. 5. toplantıdan sonra Irak Dışişleri bakanının da toplantılara katılmasıyla, komşuların Irak'ta istikrar barış ve huzuru sağlamasına yardımcı olması amacı gütmeye başladı.

Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız

Türkiye ilk günden itibaren Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi birliği ve kardeşliğini güden politikalar izlemiş, bölgede barış ve huzur için çaba göstermiştir. Türkiye'nin bu çabaları sayesinde toplantılara daha çok ülke katılmaya başlamıştır.

Irak'a komşu ülkelerin Dışişleri Bakanları katıldıkları bu toplantılarda, Irak'ın siyasi ve sosyal birliği ile toprak bütünlüğünü gözetmiştir. Bu sayede Irak komşularını ilk elden değerlendirme fırsatı bulmuştur.

Toplantının temel ilkeleri...

Toplantıların temel ilkeleri şöyle özetlenebilir:

Irak'ın ulusal birlik ve bütünlüğü

Irak'taki uzlaşma çalışmalarına destek vererek barış sağlanması

Refah ve huzura komşuların katkıda bulunamsını sağlamak

Irak'taki terörizmin ortadan kaldırılması konusunda destekve koordinasyon sağlanması.

Türkiye, Iraklı mülteciler, enerji ve Irak'ın güvenliği konusunda kurulan üç çalışma grubuna da katılmaktadır.

Türkiye'nin yoğun çabaları sayesinde bu toplantılara katılım artmıştır. İstanbuldaki toplantıya Bahreyn, Kanada, Mısır, Fransa, Almanya, İran, Irak, Japonya, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere, ABD, Kuveyt, AB, Arap Ligi, İslam Konferansı Örgütü ve Birleşmiş Milletler de katılacak ve bu ülkelerin hemen hepsi Bakan seviyesinde temsil edilecektir.

İstanbul toplantısının sonuç bildirgesi taslağı şu an ülkelere sunulmuştur. Bu sonuç bildirgesinde daha önceki kararların teyit edilmesini umuyoruz. Aynı platformda yer almayı umuyoruz. Bu önem taşıyor.

Sonuç bildirgesinde neler var?

Sonuç bildirgesinde, Iraklı mülteciler enerji ve güvenlik konularındaki çalışma gruplarının devamının sağlanması ve terörizme karşı mücadele de birlikte hareket edilmesi konularının üzerinde önemle durulmuştur..

Cuma günü siyasi koordinatörler sonuç bildirgesi üzerinde çalışacaklar ve program Cuma akşamı yapılacak ilk toplantıyla başlayacaktır.

Bağdat'ı o hali beni çok üzüdü!

Irak çok güç bir dönemden geçiyor. Bağdat harap olmuş yıkılmış bir şehir. Kum çuvalları dikenli teller tanklar zırhlı araçlar makineli tüfekli insanlar.

Binbir gece masallarının bağdatını bu şekilde görmek üzücü bir tecrübe oldu. B.elçiliğimiz zorlu bir çalışma sürdürüyor. Musul'da başkonsolosluğumuz var. Basra da da olacak. Pek çok ülke kapattığı halde biz destekleme amacoıyla oradayız ve olmaya devam edeceğiz.

Siyasal geçiş sürecinin devamı için komşuların dayanışmasına ihtiyaç var. Irakla ilgili kararların komşu ülkelere danışmadan alınmaması gerektiği kararındayız. Irakla ilgili herşey komşularını yakından ilgilendirir. Bu toplantılar bu ülkelerin görüşlerinin ortaya çıkması açısından önem taşıyor.

Irak'ın bir an önce güvenliğinin sağlanması herkes için rahatsızlık çözümü olacaktır. İstanbul toplantısının bu sorunlara çözüm olacağına inanıyoruz. Türkiye ulusal bütünlüğünü siyasal istikrarını sağlamış bir Irak istemektedir.

Geçen günlerde bölgedeki 11 ülkeyi kapsayan bir diplomasi trafiği gerçekleştirdim. Irak'ın genel durumu, Kuzey Irak'ın durumu ve PKK ana gündem maddeleri oldu.

Irak'ın geleceği ve komşuların beklentileri için çok önemlidir. Dost ve kardeş Irak'ın istikrarının sağlanmasının bölgeyede istikrar, huzur ve barış getireceğini umuyorum. Dış politikasında 'yurtta sulh, cihanda sulh' anlayışını sürdüren Türkiye, bu politikjasını sürdürecektir. İstanbul'daki toplantının başarıyla geçmesini temenni ediyorum.

www.iyibilgi.com



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs