En Sıcak Konular

Türkiye için en kritik 5 gün

1 Kasım 2007 10:37 tsi
Türkiye, Irak'a girecek mi? ABD ile ne konuşulacak? Sonuç ne olacak?

Türkiye’nin Irak’taki PKK varlığına karşı “hangi adımı atacağı” önümüzdeki kritik beş gün içinde şekillenecek. Sınırötesi operasyonun yapılıp yapılmayacağını, yapılırsa bunun “tek başına mı, yoksa ABD ile ortaklaşa mı” gerçekleşeceğini, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, Türk yetkililerin beş gün boyunca yapacakları temaslar belirleyecek.

Henüz Gül ve Erdoğan, Rice’a randevu vermedi

Kritik süreçte ilk randevu, Ankara’da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la gerçekleşecek. Başkent’e bu akşam geceyarısı gelmesi beklenen Rice’ın şu ana kadar kesinleşen tek randevusu Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la. ABD Yetkilileri, Rice’ın Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’la görüşmesini sağlamaya çalışıyorlar. Ancak henüz ne Gül, ne de Erdoğan, Amerikalı Bakan’a “kesin randevu vermiş” değil.

İstanbul’da PKK’ya üçlü koalisyon tartışılacak

Sınırötesİ operasyonun kaderini belirleyecek ikinci kritik Randevu 3 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşecek. Irak’a Komşu Ülkeler Genişletilmiş Konferansı çerçevesinde, Ali Babacan, Amerikalı ve Iraklı Dışişleri Bakanları, Rice ve Hoşyar Zebari ile biraraya gelecek. Üçlü görüşmede, Irak’taki PKK varlığına karış “üçlü ortak operasyon” olasılığı masaya yatırılacak. Bu görüşme, Bağdat hükümetinin de PKK’ya karşı izlenecek politikada “aktif rol oynayabilmesi için” son şans niteliğinde.

Erdoğan, Washington’a dört ayrı liste ile gidiyor

En son ve en kritik randevu ise 5 Kasım’da Washington’da yaşanacak. Başbakan Erdoğan, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Bush ile biraraya gelecek. Erdoğan, Beyaz Saray’a çantasında 4 ayrı liste ile gidecek. Yetkililer, Erdoğan’ın ABD Başkanı’na “Irak’ta bulunan ve Türkiye’ye iadesi istenen PKK’lıları”, “Irak’taki PKK kamplarını”, “PKK’nın Irak’taki siyasi yapılanması ve Kürt grupların buna desteğini” ve “PKK’nın Batı’daki yapılanması ve finans kaynaklarını” içeren listeler sunacağını kaydediyorlar.

Org. Saygun, Bush’un önüne haritalar koyacak

Beyaz Saray’daki buluşmada ilk kez Genelkurmay İkinci Başkanı da Erdoğan’ın heyetinde yer alacak.

Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyaretine iki generalle birlikte katılması, Ankara diplomatik kulislerinde “Beyaz Saray’da haritalar açılacak” yorumlarına neden oldu. Erdoğan’ın, ABD Başkanı’na Irak’taki PKK üslerini, kamplarını, eğitim alanlarını haritalar üzerinde göstererek, buna karşı “Amerika ile birlikte operasyon” imkanı arayacağı belirtiliyor. Ancak görüşmede Bush’un buna yanaşmaması halinde ise, Erdoğan’ın “o zaman Türkiye, tek taraflı olarak meşru müdafaa hakkını kullanacaktır” diyerek, TSK’nın tek başına Kuzey Irak’a operasyonu için düğmeye basacağı kaydediliyor.

İnternet haber



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs