En Sıcak Konular

Baykal'dan sert eleştiriler

1 Kasım 2007 09:40 tsi
CHP lideri Baykal, terör örgütüne destek veren Kuzey Irak'a sert yaptırım istedi..

Kanal D'de yayınlanan ve Ege Üniversitesi'nden naklen yayınlanan Genç Bakış isimli programa katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, konuşmasına Erdal İnönü'yü anarak başladı.

Baykal "İnönü bu ülkenin yetişdirdiği kendine has siyaset adamlarından birisiydi. CHP'nin kapalı olduğu yasaklı dönemde bir tarafta değerli bilim adamlığı kişiliğini taşıdı bir taraftan da sosyal demokrasinin ayağa kalkması için SODEP'i kurdu. Ben de kendisiyle mutlulukla çalıştım birlikte SHP'yi 1989 seçimlerinde birinci parti yaptık. Daha sonra siyasi olarak yollarımız ayrıldı ama kendisiyle sürekli görüştük aydın fikirlerinden yararlandık. Türkiye büyük bir değerini yitirdi. Üzüntümüz büyük. " dedi.

Irak'a sert yaptırımlar gerekiyor

Baykal son zamanlarda artan bölücü terör ve sınırötesi operasyonu ie ilgili ise şunları söyledi. "Burada terör bir yabancı ülkeden açıkça destek alıyor. Öyleyse bu ülkeyle ilişkiler gözden geçirilmeli ve Irak'a gerekli yaptırım uygulanmalıdır. Bilindiği gibi geçtiğimiz dönemlerde bölücü terör Suriye'de Bekaa vadisinde yuvalanmıştı. Benim Dışişleri Bakanlığı yaptığım dönemde Suriye'ye ilk kez nota verildi. Suriye "Ya bizimle ol ya PKK'yla" resti karşısında terör örgütü elebaşısını bizim tek tek kurşun atmamıza gerek kalmadan kovdu"

Baykal "Şimdi durum öyle değil. Bu bir mayın patlaması değil. Terör örgütü 200 kişi ile geliyor. Senin karakolunu basıyor. 12 askerini şehit ediyor 8 askerini de alıp götürüyor. İktidar ise konuşmaktan başka icraat yapmıyor" dedi..

KIBRIS ÖRNEĞİ

 "Biz 1974'te buna benzer bir durumla Kıbrıs'la karşılaştık. Enosis insan haklari ihlali ile Kıbrıs'ta soydaşlarımıza zulüm yapıyordu. Uluslararası hakkımızı kullanarak Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştirdik. Yine 1995'te Kardak'ta Yunanistan'ın tacizi ile karşılaştık. O dönemde kısa bir seçim hükümeti olmamaza rağmen büyük bir kararlılık göstererek haklılığımızı uluslararası hukuk zemininde kabul ettirerek Yunanistan'ı geri çevirdik. Bugün artan bu terörün arkasında bu iktidarın "Eve dönüş yasası var. Bu hükümet Dubai'de bir milyar karşılığında (kesinlikle Kuzey Irak'a operasyon yapmayacağız) şeklinde anlaşma imzalayacaktı CHP olarak bunu biz meclise taşıdık. Anlaşma olmadı."

Baykal, AK Parti iktidarının 2006 yılında bir af yasası hazırladığını ve bu yasa ile bölücü örgütün başının etkin pişmanlık yasası adı altında serbest bırakılacağını iddia etti. Baykal "Biz bu 6. maddeyi bulup çıkartmasak birkaç yıl sonra bölücübaşı serbest kalacaktı" dedi.

CHP lideri bir soru üzerine de "İsrail iki askeri için anında müdahele etti. Biz ise hala bekliyoruz. Neyi bekliyoruz? Bu Türkiye'nin bölgede zayıflamasına neden olur. Bir düşünsenize Küba'dan bir grup geliyor ve 3-4 Amerikan askerine alıp dönüyor. Neler olurdu bir düşünün. Ben bu durumu hazmedemiyorum içime sindiremiyorum.. Türkiye'nin ne büyük bir güç olduğunu bu kişilere göstermek gerek"

ETNİK SORUN YOK

"Türkiye'de hiç bir şekilde etnik köken ayırımı yapılmamaktadır. Türkiye'yi bu saatten sonra Güneydoğu İstanbul İzmir diye ayıramayız. Ben bu ülkede Türkü de Kürdü de Lazı da Çerkezi de severim Ben teröristi sevmem. Kökeni ne olursa olsun. Bakın Amerika'da 11 Eylül sonra Bush çıktı "terörist İslamcılar" dedi. Elhamdülillah hepimiz Müslümanız. Hepimiz terörist miyiz? Ben PKK terörüne karşıyım Kürt vatandaşlarıma saygı duyuyorm. Onlar Kürt halkını savunmuyor Onlar PKK'cı, PKK'yı savunuyor." dedi.

Baykal, AK Parti iktidarının Kuzey Irak'a karşı bir çok nedenden dolayı operasyon yapmak istemediğini belirterek "Başbakanın damadının Irak'la iş yapan bir şirkette genel müdür olması bile hükümetin elini kolunu bağlayan nedenlerden biridir. Biz Amerika ve Irak'a şunu sormalıyız "Ya Türkiye ya PKK" işte bu tercihe onları zorlarsak PKK terörünün üstesinden geliriz" dedi.

İnternet haber



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,894 µs