En Sıcak Konular

Rice'ın çantasında neler var?

1 Kasım 2007 09:27 tsi
Rice'ın çantasında neler var?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Türkiye, Irak ve ABD arasındaki üçlü mekanizmanın nasıl daha etkili hale getirilebileceği konusunda fikirlerini paylaşacağını söyledi. Rice'ın çantasındaki dosyalara g

Sözcü McCormack düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Türkiye ile "üzerinde eyleme geçilebilir istihbarat" paylaşmasıyla "itidal" çağrısı yapması arasında çelişki olup olmadığı yönündeki bir soruyu cevapladı.
 
Sözcü, bu sorunun Pentagon'a yöneltilmesinin daha yerinde olacağını söyledi.
 
McCormack, "Türkler siyasi, diplomatik ve askeri düzeyde, Irak'a tek taraflı bir müdahale konusundaki görüşlerimizi anlıyor. Türkiye'nin kendisini koruması ve terörist saldırılara karşı kendisini korumasına yardım için yapabileceğimiz herşeyi yapmak istiyoruz" dedi.
 
Cnn Türk haberine göre, Bu konularda son kararın Türkiye'ye ait olacağını belirten McCormack, "Bizim görüşlerimiz aynı. Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı'nın ayrı ayrı görüşleri bulunmuyor. ABD hükümetinin pozisyonu, Türkiye'nin Irak'a tek taraflı bir kara operasyonunun, bu problemi kısa ve uzun dönemde çözme yolu olmadığıdır" dedi.
 
"Üçlü mekanizma etkili olmayabilir"
 
ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Mark Parris ise, Condoleezza Rice'ın Türkiye ziyareti ve ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye yapacağı ziyaretin, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin geri kalan döneminde, Türk-ABD ilişkilerini belirleyecek derecede önemli olduğuna işaret etti.
 
Parris, Rice'ın Türkiye ziyaretinin ana amacının, Erdoğan'ın, Oval Ofis'te Bush ile görüşmesinden başarılı bir sonuç çıkması olduğunu ancak bunun hiç de kolay olmayacağını kaydetti.
 
Terör örgütü PKK ile ilgili Türkiye'nin beklentilerini 'anlaşılabilir' olarak niteleyen Parris, Washington yönetiminin 'yavaş davrandığını', Irak, Türkiye, ABD üçlü mekanizması gibi girişimlerin, PKK'ya karşı somut eylemlerle sonuçlanmadığını ve terörist saldırıların son dönemde arttığına işaret etti.
 
"Güvence olmazsa operasyon olur"
 
Erdoğan'ın Washington'ı ziyaretinde, Bush'tan gerekli güvenceyi alması halinde, Türk-ABD ilişkilerinde, son 14 ayda ortaya çıkan gerginliği ortadan kaldırma şansının doğacağını belirten Parris, bu güvence alınamadığı takdirde Erdoğan'ın, bazı sonuçlara varmasının beklenebileceğini belirtti.
 
Parris, "Bu, neredeyse kesinlikle, Türk ordusunun, kar yağmadan önce Irak'ın kuzeyine bir çeşit müdahalede bulunacağı anlamına gelir. Aynı zamanda Türk-ABD stratejik işbirliğini sağlam bir yere oturtmak için Oval Ofis'e yeni bir liderin gelmesinin beklenmesi anlamına da gelebilir" dedi.
 
"ABD'ye duyulan güven azaldı"
 
ABD Kongresi'ndeki Ermeni tasarısıyla Türkiye'nin "hak etmediği bir tokatla" karşılaştığını vurgulayan Parris, Türkiye'de ABD'ye duyulan güvenin zayıfladığının altını çizdi.
 
Parris, ABD'nin, "PKK'ya karşı eyleme geçmedeki başarısızlığının" pek çok Türk'ün, ABD'nin PKK'yı desteklediği sonucunu çıkarmasına ve şehit cenazelerindeki sloganlarda PKK ile birlikte ABD'nin de kınandığına dikkati çekti.
 
Rice'ın Ankara'ya, 100 bin Türk askerinin Türkiye-Irak sınırında beklediği bir sırada ziyaret düzenleyeceğini hatırlatan Parris, Türk ordusu ve askeri liderliğin, "farklı nedenlerden dolayı", harekete geçmekte isteksiz olduğunu savundu.
 
Erdoğan'ın, Rice'tan, Washington'ın ne yapmaya hazır olduğunu duymak istediğini ve beklenti çıtasını da PKK kamplarının kapatılması ve liderlerinin yakalanıp Türkiye'ye verilmesi gibi yüksek tuttuğunu belirten Parris, Iraklı Kürtlerin bu ortamda kışkırtıcı davrandığına, Bağdat hükümetinin ise yeterince ikna edici olmadığına işaret etti.
 
Rice yarın Türkiye'ye geliyor
 
ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Türkiye programının ayrıntıları netleşiyor. Rice, yarın Ankara'da olacak, 3 Kasım'da ise İstanbul'da genişletilmeş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'na katılacak.
 
Yarın sabah Ankara'ya gelmesi beklenen Rice, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.
 
Görüşmelerin gündeminde PKK ile mücadele var. Ankara'daki beklenti, daha önce Türkiye'den birkaç gün süre isteyen Rice'ın PKK'ya yönelik somut önlemlerle gelmesi.
 
ABD Dışişleri Bakanı Rice, Ankara'daki görüşmelerinin ardından İstanbul'a hareket edecek. Rice, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Irak toplantısına gelen bakanlar onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak ve 3 Kasım'da da Irak'a Komşu Ülkeler zirvesinde bulunacak.



Bu haber 222 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs