En Sıcak Konular

AB'nin raporunda derin mevzular

1 Kasım 2007 09:10 tsi
AB'nin raporunda derin mevzular "Genelkurmay'ın Akreditasyonu" ilk kez AB ilerleme raporuna girdi. Bu kadar değil, Şemdinli savcısı, muhtıra, Cumhurbaşkanı Sezer, Nokta Dergisi gibi kritik konular var.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun hazırladığı ilerleme raporu taslağı bu sene ilk defa Genelkurmay Başkanlığı'nın akreditasyon sistemini eleştirdi.

Aktif habere göre, Mezkur sistemin basın hürriyetini zedelediğini kaydeden rapor, askeri eleştiren gazetecilerin ne resepsiyonlara ne de askerî tesislere girebildiğine işaret etti. Geçen yılki gibi eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eleştirildiği taslakta ombudsman, Vakıflar Kanunu ve özel öğrenim kurumları kanunlarının Sezer tarafından veto edildiği belirtildi. Taslak, referanduma ilişkin "21 Ekim'de bir referandum yapıldı" demekle yetiniyor. Taslak, MGK'da askerlerin etkisinin azalmaya devam ettiğine de dikkat çekti. "Laiklik elden gidiyor" yaygaralarına itibar etmeyen Komisyon, bu konudaki görüşleri "iddialar" olarak nitelendirdi.

Genişleme komiseri Olli Rehn, 27 Nisan muhtırasına sert tepki göstermiş ve arka arkaya yaptığı açıklamalarda askerin siyasete müdahale etmemesi gerektiğini vurgulamıştı. Bu yıl Rehn'in ikazları paralelinde askeriyeye ayrılan bölümün tonlaması daha eleştirel. Rapor taslağı bu yıl da Sünni Müslümanlar dışındaki dinî grupların hürriyetlerine geniş yer ayırırken, başörtüsü yasağına yine hiç değinmemeyi tercih etti.

Raporun değindiği kritik konular şöyle:

Seçimler: Katılım yüzde 83 oldu. AGİT seçimlerin çoğulcu, şeffaf, profesyonel ve Seçim Kurulu'nun yüksek performansının damgasını vurduğu büyük bir kamu desteğinde gerçekleştiğini not etti. Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi de aynı tespitlerde bulundu. Nisandaki cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası ortaya çıkan siyasî ve anayasal krizi Türkiye, hür ve adil seçimler marifetiyle çözdü. Ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçimleri anayasaya uygun olarak ve sakin bir şekilde icra edildi.

Eski Cumhurbaşkanı Sezer: Sezer, siyasi reformlar, bilhassa ombudsman, Vakıflar Kanunu ve özel öğrenim kurumları kanununu veto etti. Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki gergin ilişkiler siyasi reformları yavaşlattı.

Muhtıra: Genelkurmay, Nisan 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine ülkede laiklik ilkesinin zayıfladığı iddiası ile web sitesinde muhtıra yayınlayarak doğrudan müdahale etti.

Adalet: Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına ilişkin endişeler devam ediyor. Nisandaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Anayasa Mahkemesi 4'e karşı 7 ile ilk ve ikinci turlarda üçte iki (367) gerektiği kararı verdi ve seçimin ilk turunu iptal etti. Bu karar, mahkemenin kararını verirken tarafsız olmadığına dair kuvvetli siyasi tepkilere ve iddialara sebep oldu.

Ferhat Sarıkaya'ya isimsiz atıf: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, kasımda Şemdinli vakası iddianamesini hazırlayan savcıyı kovdu.

Askerî yolsuzluk: Genelkurmay Askerî Mahkemesi, ilk defa muvazzaf bir tuğgenerali yolsuzluk yüzünden mahkum etti. 8 subay ceza aldı.

Akreditasyon: Askeriyeye ilişkin makaleler yayınlayan Nokta dergisi, sahibinin kararı ile Nisan 2007'de yayınlarını durdurdu. Yayını durdurma kararı Genelkurmay Askerî Savcılığı adına hareket eden savcıların talebi üzerine gerçekleşen baskınların ardından geldi. Orduyu eleştiren gazetecilerin askerî resepsiyon ve tesislere girmesini engelleyen Genelkurmay talimatı, askerî konulardaki basın hürriyetini kısıtlamaktadır.

MGK: MGK tadil edilen yetkilerine uygun olarak faaliyetlerine devam etti. Büyükelçi Burcuoğlu, eylülde yeni genel sekreter olarak atandı. MGK'nın personel sayısı 408'den 224'e, askerî personel sayısı da 26'dan 12'ye düşürüldü.

 



Bu haber 234 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,932 µs