En Sıcak Konular

Gül'ün görev süresi 5 yıla indi mi?

31 Ekim 2007 20:30 tsi
Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, 21 Ekim referandum sonuçlarının yorumlanması konusunda TBMM Başkanı Köksal Toptan ile görüş ayrılığına düştü.

Kuzu, Toptan’ın, referandumla kabul edilen anayasa değişikliklerine uygun olarak, Meclis’in süresinin 5 yıldan 4 yıla, Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin de 7 yıldan 5 yıla indiği yorumuna karşı çıktı. Meclis’te yazılı bir açıklama yapan Kuzu, referandumda kabul edilen anayasa değişikliklerinin hem Meclis hem de Cumhurbaşkanlığı için bir sonraki seçim için geçerli olacağını savundu. Kuzu, bunun “statünün korunması” uygulamasından kaynaklandığını belirtti.

“FRANSA’DA DA OLDU”

Kuzu, Meclis seçimlerinin 5 yılda, Cumhurbaşkanlığı seçiminin de 7 yılda bir yapılacağına ilişkin hükümlere göre mevcut seçimlerin yapıldığını belirterek, “Bu hükümler çerçevesinde seçimle kazanılan ‘statü’nün korunması hukuka güvenin vazgeçilmez şartıdır. Bu durumda yapılan seçimle kazanılan süre değişikliklerine ilişkin düzenlemeler ancak bu sürelerin dolmasından sonra uygulanabilecektir” dedi.

Kuzu, Fransa’da 2000 yılında yapılan referandumla 7 yıllık cumhurbaşkanlığı süresinin 5 yıla indirildiğini ancak görevde bulunan Jacques Chirac’ın 7 yıllık süreyi tamamladığını söyledi.

Kuzu, ”Şayet yapılan bu değişikliklerin mevcut cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin süresini kapsaması isteniyor ise, o zaman anayasaya bu yönde geçici bir maddenin konulması gerekir. Ayrıca bu yapılan değişiklik yeni bir sistem getirdiği için Sayın Gül’ün tekrar aday olmasına da bir engel yoktur” dedi.

“ANAYASA MAHKEMESİ CHP’Yİ REDDETMELİ”

Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin, Anamuhalefet partisi CHP’nin 21 Ekim referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliklerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için açtığı davayı görüşmeden reddetmesi gerektiğini savundu.

Kuzu, “Anayasa Mahkemesi’ne açılan bu dava görüşülemez, dosyasının esasına geçilemez, usul yönünden derhal reddi gerekir. Anayasanın içermediği bir yetkiyi hiçbir organ kullanamaz” dedi.

Kuzu, dünyanın hiçbir anayasasında referandumla kabul edilmiş bir yasanın yargı organlarının denetimine götürüldüğünün görülmediğini belirtti.

Kuzu, “Çünkü gerçek yetki sahibi olan halkın, daha önceki aşamalarda yapıldığı iddia edilen tüm eksiklikleri verdikleri oylarla giderdiği ve buna tam yetkili olduğu kabul edilir. Halkın bu iradesi alsa denetim konusu yapılamaz” dedi.

Kuzu, benzer bir durumun Fransa’da da görüldüğünü ve Fransa Anayasa Konseyi’nin bu gerekçelerle davaya bakmadan talebi derhal reddettiğini bildirdi.

 



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,063 µs