En Sıcak Konular

Ekren, Erdoğan'a nasıl sahip çıktı?

31 Ekim 2007 20:10 tsi
Devlet Bakanı Nazım Ekren, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlığı ile ilgili sorulan bir soruya bakın nasıl cevap verdi..

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Başbakanlık örtülü ödeneğinden 2007 yılı itibariyle şu ana kadar yapılan harcamanın 168 milyon 713 bin 505 bin YTL olduğunu belirterek, örtülü ödeneğin başındaki kişi olan Maksut Serim'in de görevine devam ettiğini bildirdi.

Ekren, Başbakanlık, MİT Müsteşarlığı ve MGK Genel Sekreterliğinin 2008 yılı bütçesi üzerindeki soru ve eleştirileri yanıtladı. Terörle ilgili soruları yanıtlayan Ekren, ''Türk askerinin, hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe belirlenecek şekilde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere Irak'ın, PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesiyle, mücavir alanlarına gönderilmesi için, Hükümete bir yıl süreyle izin verilmesini öngören'' tezkerenin TBMM'de 17 Ekimde kabul edildiğini anımsattı.

Bakanlar Kurulunun 22 Ekimde terör konusunda yaptığı açıklamadan bir bölüm okuyan Ekren, 24 Ekimdeki MGK bildirisinde, ''TBMM'den geçen tezkere çerçevesinde alınması gerekebilecek siyasi ve askeri tedbirler görüşülmüştür'' ve ''Bölgede bölücü terör örgütünü doğrudan veya dolaylı şekilde destekleyen gruplar üzerinde öncelikle alınmasın gereken ekonomik tedbirlere ilişkin olarak Bakanlar Kuruluna tavsiyede bulunulması kararlaştırılmıştır'' denildiğini hatırlattı. Nazım Ekren, bu maddelerin, TBMM'nin ve 60. hükümetin konuyu değerlendirme biçimini ve MGK'nın olaya bakış tarzını özetlediğini ifade ederek, ''Buradaki tartışmaların önemli kısmının, bu belgeleri bir daha değerlendirip gözden geçirdikten sonra ele alınması yararlı olacaktır'' dedi.

Ekren, terörle ilgili olarak, asimetrik tehdit ve psikolojik harekat konusunda kurumlar arasında farklı bir düşüncenin olmadığını da kaydetti. Başbakanlık örtülü ödeneğinin başında bulunan Maksut Serim'le ilgili soruları da yanıtlayan Ekren, ''Burada konu edilen bütün hususlar, cumhuriyetimizin ve devletimizin yürürlükteki mevzuatı çerçevesinde ilgili mercilerce gerekli süreçlerde ve zamanlarda ele alınmış ve tamamlanmıştır. Dolayısıyla Maksut Serim şu anda herhangi bir problem çıkmadığı için görevine devam etmektedir'' dedi. Ekren, örtülü ödenekten 2007 yılı itibariyle şu ana kadar yapılan harcamanın 168 milyon 713 bin 505 bin YTL olduğunu söyledi.

''DEVLET VE HÜKÜMET DOKÜMANLARINA TERS DÜŞEN EYLEM YOK''

 59. ve 60. Hükümetleri döneminde, terörle veya tezkereyle ilgili olarak, devlet ve hükümet dokümanlarına ters düşen herhangi bir eylemin söz konusu olmadığını belirten Ekren, 3 başbakan yardımcısının görevleri arasında, bakanlıklar ve ilgili kurumlarla koordinasyon görevi de olduğunu söyledi.

Nazım Ekren, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve egemenliğin kayıtsız şartsız millette ve Meclis'te olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''MGK'nın önümüzdeki dönemde yapılanma biçimiyle ilgili burada ifade edilen negatif algılamalar konusunda da farklı düşünüyorum. Dünyanın gelişmiş ekonomilerinde, en demokratik ülkelerde bu tür kurumlar nasıl bir rol ve fonksiyon oynuyor ise Türkiye'de de MGK'nın yine stratejik olarak aynı rol ve fonksiyonu oynamasının gerekli olduğunu ve evrensel koşullarda buna da ihtiyacımız olduğunu söylemem gerekir. Hassas konularda medya önünde konuşulmaması, sivil çözümün Ankara'da Meclis'te olması konusunu doğru bir tespit olarak görmek gerekir. Aynı görüşü paylaşanların özellikle terör konusunda da çok net bir tavrının da ortaya konması gerektiğini belirtmek isterim.''

''MGK VE MİT'İN TEKLİF ETTİKLERİ BÜTÇELERİ ONAYLADIK''

 Nazım Ekren, MGK ve askerlerle ilgili burada sunulan bir herhangi bir ön yargının olmadığını söyledi. MGK ve MİT'in kendilerine teklif ettikleri bütçeleri onayladıklarını belirten Ekren, ''Elbette güvenliğin önemli olduğu konularda bilgi ve verilerin kalitesi, zamanı derleme ve değerlendirme biçimi son derece önemlidir. Dolayısıyla bu kurumlarımız kendi yapısal ve dönüşüm süreçlerinde neyi teklif etmişlerse Hükümet olarak bu konuda herhangi bir kısıtlamamız olmamıştır'' dedi.

Ekren, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve hiç kimsenin denetim ve yargıdan kaçamayacağını ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İspanya Başbakanı ile birlikte medeniyetler ittifakında eş başkanlık yaptığını bildiren Ekren, BOP projesinde ise eş başkanlık yapmadığını dile getirdi. Nazım Ekren, güvenlik ile ilgili ihtiyaç olan veri ve bilgi kalitesinin önemli olduğunu belirterek, ''Bu konuda ilgili kurumlardan gelen herhangi bir öneriyi hiç bir şekilde geri çevirme ve rezerv koyma anlayışı ve yaklaşımımız yoktur'' diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın sağlık problemi ile ilgili bir milletvekilinin spekülasyona açık yorumunu çok yakışıksız bulduğunu belirten Ekren, ''Sayın başbakanımız 60. Hükümetin Başbakanı olarak, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Başkanı olarak, görev yetki ve sorumlulukları etkin şekilde yerine getirecek sağlığa her zaman sahip olmuştur bundan sonra da olacaktır'' dedi.

BAŞBAKANLIK'TA KADROLAŞMA YOK

Ekren, Başbakanlıkta istihdam edilen personel sayısının 2001'de 2 bin 918, 2002'de 2 bin 857 ve halen 2 bin 137 olduğuna dikkati çekerek, ''Bunu söylediğimde, Başbakanlıkta kadrolaşma olarak ifade edilen tablonun aslında gerçekleri yansıtmadığını görebiliriz'' ifadesini kullandı.

BAŞBAKANIN KORUYAN POLİS SAYISI

Başbakan Erdoğan'ı korumak üzere İstanbul'da 34, Ankara'da 106 koruma polisinin görevlendirildiğini ifade eden Ekren, Başbakanlık Koruma Müdürlüğünün personel sayısının ise 824 olduğunu bildirdi. Nazım Ekren, Başbakan Erdoğan'ın yeğeni Ali Erdoğan'ın, Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosunda görevli olduğunu ve koruma görevini de yerine getirdiğini kaydetti.

 




Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs