En Sıcak Konular

İsrail, Yahudi göçmenlerden şikayetçi

31 Ekim 2007 19:19 tsi
İsrail, Yahudi göçmenlerden şikayetçi İsrail, dünyanın dört bir tarafına dağılmış Yahudilere verdiği otomatik vatandaşlığı iptal etmeye hazırlanıyor.

İsrail İçişleri Bakanı Meir Sheetrit, bakanlar kurulu toplantısında, dün yaptığı konuşmasında, İsrail'in artık Yahudilere otomatik olarak vatandaşlık vermemesi gerektiğini belirtti.

Sheetrit, "göçmenlerin katil olmadığını, İbranice öğrendiklerini ve vatandaşlıktan önce en az beş yıl burada bulunmalarını görmek istiyorum" dedi.

İsrailli bakan, şu anda İsrail'de yaşayıp, perişan vaziyette olanların vatandaşlığı özümsemelerinin önemini vurguladı.

Bilindiği gibi İsrail, dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan Yahudinin doğal olarak kendi vatandaşı olduğunu kabul ediyor. Buna göre, Filistin'de doğmamış, hayatta bu toprakları görmemiş bir Yahudinin İsrail vatandaşı olma hakkı var. Bu şekilde göç eden milyonlarca Yahudinin önemli kısmı Batı Şeria ve Gazze'ye yerleştiriliyor.

Rusya ve Afrika'dan getirilen göçmenler zamanla İsrail toplumu için de sorun olmaya başlaması, yönetimi zor duruma sokuyor. Siyonizmin temel ilkelerine göre hazırlanan bu yasa, tüm Yahudileri toplama hedefini güdüyor.

Diğer taraftan, İsrail'in kuruluş gerekçeleri arasında olan bu yasanın kısa sürede değişiklik yapılmasının söz konusu olmadığı bildiriliyor.

Üst düzey bir yetkili, asıl problemin eve dönüş olarak adlandırılan vatandaşlık yasasında değil de, yaşantı olarak dönüşüm ve uyumda olduğunu iddia.

İsrail İçişleri Bakanı Sheetrit, İsrail'e giriş izni verilenlerin daha dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

SORUNLU YAHUDİLER AMERİKA'YA

Öte yandan bakan sorunlu göçmenlerle de Amerikaya yerleşmelerini önerdi. Sheetrit, "kayıp kavimleri bulmak gibi bir işim yok ve onların buraya girişlerine izin vermeyeceğim.

İsrail'de zaten problemlerimiz var. Amerika'ya gitsinler, orada yaşasınlar."

İsrailli bakanın, bu sözleriyle Etiyopyalı Yahudiler Kuzey Amerika Konseyini (NACOEJ) açık bir şekilde hedef aldığı belirtilirken, bu sözler İsrail'de yaşayan göçmen Yahudiler arasında tepki topladı.

dunyabulteni.com

 


 



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,727 µs