En Sıcak Konular

İncirlik-Guantanamo seferleri kaç esir taşıdı?

31 Ekim 2007 14:38 tsi
İncirlik-Guantanamo seferleri kaç esir taşıdı? 11 Eylül’den sonra esir kampı gibi kullanılan Küba'daki Guantanamo askeri üssüne yapılan sevkiyatlarda İncirlik’in merkez üs gibi kullanıldığı ortaya çıktı. Aktarma durağı gibi kullanılan İncirlik'ten Guatanamo'ya giden esir sayısı ise şaşk

Ruşen Çakır/ Vatan

11 Eylül'ün ardından Amerika'nın esir kampı gibi kullandığı Guantanamo üssüne yapılan zanlı sevkiyatlarında İncirlik'in merkez üs gibi kullanıldığı ortaya çıktı. 628 esir İncirlik'ten üsse gönderildi.

ABD askeri nakliye uçakları, “global terör” zanlılarını Küba'daki Guantanamo Adası'na nakletmek için yaptıkları 43 uçuştan 25'inde aktarma için Adana'daki İncirlik Üssü'nü kullandılar. Bu uçuşlarda toplam 628 kişinin “Gitmo” olarak da bilinen Guantanamo'ya nakledildiği saptandı. Diğer üslerden sadece 101 kişinin Gitmo'ya aktarıldığı göz önüne alınırsa, esirlerin yüzde 86'sının İncirlik üzerinden gönderildiği anlaşılıyor.

Uçakların çoğunun kalkış noktasının Afganistan olduğu tahmin ediliyor, fakat başka ülkelerde yakalanan bazı El Kaide zanlılarının da bu seferler sırasında Gitmo'ya yollanmış olabilecekleri düşünülüyor. VATAN'ın elde ettiği bilgilere göre, DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde başlayan uçuşlar AKP'nin iktidarında da devam etti. Yani Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık tekrarladığı “Biz ABD'nin global teröre karşı mücadelesine her türlü katkıyı yaptık” sözleri tamamen gerçek. Vatan'ın aydınlattığı İncirlik gerçeği, bu üssün ABD için ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu açık bir şekilde gözler önüne seriyor.

İnsan haklarına aykırı mı?

Çeşitli uluslararası kuruluşlar ve insan hakları örgütlerinin İncirlik'in terör zanlılarının sevki için kullanıldığı iddiaları gerek Amerikan, gerek Türk yetkililer tarafından hiçbir zaman doğrulanmamıştı. Uluslararası Af Örgütü'nün geçen yıl yayınladığı raporda, Türkiye'nin, sınırları içinde herkesi insan hakları ihlallerine karşı korumakla yükümlü olduğu kaydedilmiş ve “insanların taşındığını bildiği halde ABD uçağının inmesine izin verilmesinin Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Konvansiyonu ve Uluslararası Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi'ne aykırı olduğu” öne sürülmüştü.

Son uçuş Eylül 2004'de

20 Nisan 2005 günü, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İncirlik Üssü'nün Afganistan ve Irak operasyonlarına lojistik destek amacıyla kullanımının bir yıl daha uzatılması öncesinde “Bir uçağın her iniş ve kalkışında, ne taşıdığı en ince detaylarına kadar tarafımızdan kaydedilir. Yani 'kapsamlı bir izin'(blanket permission) söz konusu değildir” demişti. Ancak Batı'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının yıllar süren çabaları sonucunda Gitmo'ya zanlı sevkıyatının hemen hemen tüm detayları artık saptanmış durumda.

Bunlara göre, Gitmo'nun esas olarak İncirlik üzerinden dolduğu anlaşılıyor.

Tahliyelerde de kullanıldı

Gitmo 11 Ocak 2002 günü faaliyete geçti. Afganistan'da yakalanan terör zanlıları buraya ilk kez İspanya'daki Moron Hava Üssü'nden aktarıldı. Bu uçakta 22 esir vardı. Üç gün sonraysa devreye İncirlik girdi. 14 Ocak 2002 günü saat 10.39'da üsse inen RCH076y sefer sayılı C141 nakliye uçağı içindeki 29 esirle birlikte saat 13.35'de Gitmo'ya doğru yola koyuldu. Yolcuların bazılarının isimleri şöyleydi:

Ziya ül Şah, Cemal Muhammed, Muhammed İcaz Han, Muhammed Seyyid, Şah Muhammed Alihel, Muhammed İshak, Şahruh Hamiduva, Faruk Ali Ahmed, Abdülkadir Hüseyin el Muzaffer...

İki gün sonra yine bir C141 bu kez 8 yolcusuyla üsse indi. Bir gün sonra, yani 17 Ocak 2002 günü sabah 10.28'de üsse inen RCH178y sefer sayılı C141 nakliye uçağının içindeyse toplam 51 esir vardı. Uçak gerekli ikmallerini yaptıktan sonra saat 13.15'de Gitmo için yola koyuldu.

İncirlik'ten Gitmo'ya sondan bir önceki sefer 23 Kasım 2003 günü 11 kişiyle yapıldı. 19 Eylül 2004 tarihindeyse C17 uçağında toplam yedi esir bulunuyordu: Adilhadi el Cezayiri, Yislam Senad el Kazımi, Ali bin Attaş, Abdu Ali el Hacı, Binyam Muhammed Ahmed, Abdül Rabbani Abdurrahim, Muhammed Ahmed Gulam, Abdüsselam el Hilal.

Amerikan yönetimi, Gitmo'dan serbest bırakılanların taşınmasında da büyük ölçüde İncirlik'i kullandı. Bu amaçla 14 kez C17, 1 kez C141 nakliye uçakları ve bir kez de DC10 yolcu uçağı İncirlik'e iniş ve kalkış yaptı. En son olarak 8 Şubat 2006 günü RCH916 sefer sayılı bir C17 saat 14.50'de Gitmo'dan İncirlik'e geldi ve saat 17.32'de belirlenmeyen bir ülkeye doğru yoluna devam etti.

6 METREKARELİK HÜCRELER VAR

Guantanamo'da 2 metreye 3 metre genişliğinde dört yanı açık üzeri kapalı açık hava hücreleri ve aynı boyutta tamamen kapalı olmak üzere iki tip hücre bulunuyor. Kapalı hücrelerde daha 'tehlikeli' esirler tutuluyor. Hücrelerde demirden bir lavabo ve alaturka bir tuvaletin yanı sıra kıbleyi gösteren bir işaret de var. Her esire bir Kur'an, seccade ve takke veriliyor. Sorguda konuşmayanlar haftada üç kez yarım saat, konuşanlar her gün iki saat havalandırmaya çıkabiliyor.

İşkenceyle ünlü oldu

Guantanamo'da hiç bir hak verilmeden tutulan esirlere sert işkenceler yapılıyor. Kızılhaç ve diğer bağımsız kuruluşlar tarafından belgelenen işkencelerin bazıları şöyle:

* Tekme ve sopalarla dayak.

* Saatlerce kelepçeli ve gözleri bağlı olarak ayakta uykusuz bekletmek.

* Esirlerin üstüne köpek salmak.

* Kuran'ı tekmelemek, sayfalarını yırtmak, tuvalte atmak ya da üzerine işemek.

* Mahkumların önünde fahişeleri çırılçıplak soymak.

* Kadın sorgu askerlerinin adet kanını esirlerin suratına sürmesi.

* Sürekli yanan parlak bir ışık altında bekletmek.

* Soğuk ve sıcak havayı art arda vererek vücudun ısısını bozmak.

* Esirlerin başını su içine sokup bekletmek.

* Çok yüksek sesli heavy metal müzik dinletmek.


%56

2001 yılından bu yana üsse getirilen esirlerin yüzde 56'sı bir kez bile mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakıldı. Guantanamo'da hâlâ 355 esirin bulunduğu sanılıyor. Bu konuda resmi bir açıklama ise yok.

En fazla esir Suudi

ABD Dışişleri Bakanlığı Gitmo'da 505 esirin bulunduğu 2005 yılında içerideki zanlıların vatandaşı olduğu ülkeleri yayınlamıştı. Buna göre içeride en çok Suudi esir bulunuyor. Ardından Yemen, Pakistan, Afganistan gibi ülkeler geliyor.

80

Bush yönetimi haklarında hiçbir suçlama olmadan yıllardan beri esir tuttuğu zanlıların sadece 60 ya da en fazla 80'ini yargı önüne çıkaracaklarını açıkladı. Bu da üsse getirilen esirlerden sadece yüzde 10'una karşılık geliyor.

CIA'dan bin esir uçuşu

CIA'in, 2001'den itibaren terör zanlılarını kaçırmak ve Guantanamo ve diğer gizli üslere götürmek için Avrupa üzerinde binden fazla gizli uçuş gerçekleştirdi.

10 TÜRK DE GÖTÜRÜLMÜŞTÜ

Guantanamo'da 2001 yılından bu yana 10 Türk tutuldu. Bunlardan 6'sının serbest bırakıldığı açıklandı. Diğerlerinin ise halen burada tutulduğu düşünülüyor.

* Murat Kurnaz (Bırakıldı)

* Nuri Mert (Bırakıldı)

* İbrahim Şen (Bırakıldı)

* Salih Uyar (Bırakıldı)

* Mustafa Ekşi (Bırakıldı)

* Mesut Şen

* Turgut Uzel

* Lütfi Bayıfkan

* Abdullah Çelik

* Y. Çelikgöğüs (Bırakıldı)




Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs