En Sıcak Konular

Asker dağlara bomba yağdırıyor

31 Ekim 2007 14:25 tsi
Terör örgütüne yönelik operasyonlar Hakkâri, Şırnak ve Tunceli'de yoğunlaştırıldı. Cudi'de operasyona tanklar da destek veriyor. Hakkari'de hain tuzak son anda farkedildi.

Hakkari karayolu üzerine döşenen mayın uzman ekiplerce imha edildi. Büyük bir gürültü ile patlayan mayın yoğun toz bulutu oluştururken, yol da 2 saat boyunca trafiğe kapatıldı.

Askeri birliklerin sınır bölgelerine sevkiyatının yapıldığı güzergah olarak kullanılan Hakkari- Yüksekova karayolunun 17’nci kilometresi Pironk Mevkii'ne PKK’lı teröristlerin döşediği uzaktan kumandalı mayının güvenlik güzlerince farkedilmesi olası bir faciayı önledi. Sabah bölgede mayın taraması yapan askerler, PKK’lı teröristler tarafından yol kenarına tuzaklanmış uzaktan kumandalı mayını fark etti. Bunu üzerine yolu trafiğe kapatan askerler çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.
Olay yerine Hakkari İl Jandarma Komutanlığı'ndan bomba imha uzmanları çağrıldı. Yapılan incelemenin ardından uzaktan kumandalı mayın fünye ile patlatıldı. Patlamanın ardından gökyüzüne siyah bir toz bulutu yükseldi. 2 saat boyunca trafiğe kapatılan yolda da 300 araçlık bir konvoyoluştu. Güvenliğin sağlanmasının ardından yol yeniden trafiğe açıldı.

TERÖRİSTLERİ ÇEMBERE ALMA PLANI

Dün akşam Cizre Tank Taburu'ndan çıkan üç tank Cudi Dağı'nın eteklerine doğru gitti. Tankların hava destekli operasyonlara karadan destek sağlayacağı belirtildi.

Operasyonun sürdüğü bölgelerde de köylülerin hayvan otlatmamaları uyarısı yapıldı.

Terör örgütüne yönelik operasyonlar tüm şiddetiyle devam ederken özellikle terörist grupların tespit edildiği Hakkâri'deki İkiyaka, Şırnak'taki Gabar ve Cudi dağları ile Tunceli'deki Kutuderesi Vadisi'ne havadan ve karadan bombardımana tutuluyor.

Hakkâri'nin Irak sınırındaki İkiyaka Dağları'nda yaklaşık 150, Şırnak'ın Cudi ve Gabar dağlarında ise 100 kadar teröristin kıskaçta olduğu, operasyonun özellikle önceki gün 3 askerin şehit olduğu Cudi'de yoğunlaştığı belirtildi. Kobra ve gece görüş imkânına sahip tam donanımlı Süper Kobra tipi helikopterler önceki gece geç saatlere kadar teröristlerin bulunduğu bölgeleri bomba yağmuruna tuttu. Helikopterler gün boyu bu bölgede terörist yuvalarını bombaladı. Karadan da komandolar çemberi daraltmayı sürdürüyor.

23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan kalkan helikopterler sık sık birliğe dönerek cephane yükleyerek tekrar havalandı. Kobraların havadan yaptığı operasyona yerden destek veren kara birliklerine de Sikorsky helikopterleri malzeme ve cephane götürerek destek verdi. Teröristlerin kaçış güzergâhlarına Sikorsky helikopterlerle özel eğitimli komandolar indirilirken, geniş çaplı bir kara harekâtı da başlatıldı.

Cudi ve Gabar dağlarında operasyonlar tüm şiddetiyle sürerken, güvenlik güçleri bölgede patlayıcı arama tarama faaliyetlerine devam etti. Mehmetçik, mayın taraması yaparken, kendilerine havadan helikopterler, karadan zırhlı araçlar eşlik ediyor.

Kutuderesi'nde sıkıştılar

Tunceli'de 8 bin askerin katılımıyla 4 gün önce başlatılan ve 17 teröristin öldürüldüğü operasyon da tüm hızıyla sürüyor. Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan kalkan 4 Kobra tipi helikopter Nazimiye ilçesi Büyükyurt ve Dokuzkaya köyleri kırsal alanı ile Kutuderesi Vadisi'nin birçok bölgesini yoğun şekilde bombaladı. Operasyonda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı özel eğitimli Jandarma Arama Kurtarma Özel Birliği de görev yapıyor.

Kutuderesi'nde kıskaca alınan teröristlerin güvenlik güçlerinin yaklaşmasını önlemek için çok miktarda mayın döşedikleri tespit edildi. Bu nedenle güvenlik güçlerinin büyük bir dikkatle davrandığı ve tespit edilen mayınların uzmanlarca imha edildiği belirtildi.

Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu hava sahasını kontrol eden Diyarbakır'daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı'na bağlı 8. Ana Jet Üssü'nde bugün hareketlilik yaşandı. Sabahın erken saatlerinde art arda kalkan F-16 savaş uçakları sınır boylarında keşif uçuşu yaparken Cudi ve Gabar dağlarında sürdürülen operasyonlara havadan destek verdiği belirtildi.

Hürriyet
 



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,452 µs