En Sıcak Konular

DTP Kongresi'ne soruşturma

31 Ekim 2007 14:14 tsi
Demokratik Toplum Partisi'nin düzenlendiği ve Abdullah Öcalan'a 'Kürt halkı lideri' denilen ve 'özerklik' istenilen toplantıyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Demokratik Toplum Partisi'nin düzenlendiği ve Abdullah Öcalan'a 'Kürt halkı lideri' denilen ve 'özerklik' istenilen toplantıyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Diyarbakır'daki parti delegeleri, belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı kongrede, yeni anayasa ve Türkiye'nin idari yapısında değişiklik talepleri dile getirildi.


Savcılık, hem açılış konuşmalarından dolayı Leyla Zana, hem de sonuç bildirgesinden dolayı ayrı ayrı soruşturma açtı, görüntü kayıtları istendi.


Savcılığa gönderilen yazıda, DTP il binasında düzenlenen toplantıda Kürtçe konuşma yapan eski DEP milletvekili Leyla Zana'nın Abdullah Öcalan için, "Onu halktan koparamayacaksın. 9 yıl adaya aldınız, halktan kopardınız. Halkın yanına getireceksin. Türkiye'ye belki 'affedin' diyeceğim ama zaten o bunu kabul etmez" sözlerine yer verildi.


Zana'nın Kuzey Irak'ta bulunan terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin Türkiye'ye iadesi konusundaki "Haysiyetli ve şerefli hiçbir Kürt zindanlarda kardeşinin kafasının ezilmesini ne ister, ne de kardeşini teslim eder" sözleri ile ilgili görüntü kayıtları da istendi.


Savcılık, kayıtların incelenmesinin ardından dava açılıp açılmayacağına karar verecek. Dava açılması halinde açılış konuşmasını yapan Zana ve sonuç bildirgesini okuyan DTP Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş hakkında 'yasadışı örgüt propagandası yapmak' suçundan 5 yıl hapis istemiyle dava açılabilecek.


DTP sonuç bildirgesi


İki gün süren kongreden sonra DTP'nin talepleri şu şekilde sıralandı:


* Anayasada, herkesi 'Türk' olarak tanımlayan vatandaşlık tanımı yerine, kültürel kimlikleri kabul eden 'Türkiyelilik' üst kimliği vurgulansın

* Bayrak ve resmi dil herkes için geçerli olsun ama, Türkiye 20-25 bölge meclisiyle yönetilsin ve bölgeler 'özerk' bir yapıya sahip olsun

* Bölge meclisleri merkezi hükümet adına dışişleri, maliye, emniyet, adalet ve savunmadan sorumlu olsun, öteki hizmetleri il ve bölge meclisleri yürütsün

* Bölgelerin ismi, o coğrafyada yer alan en büyük ilin ismiyle anılsın


Sonuç bildirisinde bölge ve il meclislerine dayalı idari yapının, federalizm ya da 'etnisite'ye dayalı özerkliği ifade etmediği belirtiliyor, "Bu, kademeli, demokratik, yeni idari bir takviyedir" deniliyor.

CNN Türk



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,269 µs