Robot Havva'nın ilk temâsı! | " /> iyibilgi özel" /> Robot Havva'nın ilk temâsı! | "/> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Yine o yasak meyve: Robot Havva'nın ilk temâsı!

31 Ekim 2007 13:07 tsi
Yine o yasak meyve: Robot Havva'nın ilk temâsı! Önce sevişen robotlar, sonra aşık olan... Ardından yemek yapan, şimdi de, bir acayip reklam! İşte modern çağın yasak meyvesini insana uzatan el... Robot Havva huzurlarınızda! iyibilgi özel

İnsanın doğal yaşamına yönelen tehdit, modern tuzaklarını kurmaya devam ediyor. Son dönemde ortaya çıkan, ‘çeşitli’ işlevlere sahip robotlara dikkat çeken iyibilgi, bu defa da bir reklama takıldı.

Bir traş makinesinin reklam filminde yer alan robot, uyanıp duşa giren bir adamı traş ediyor. Duşun altındaki adama sıcak, kısık gözlerle bakan robotun bilinçaltına gönderdiği mesajlar çok açık. Reklamı ve genel itibariyle robot furyasının bilinçaltına etkilerini Dr. Adnan Tönel ile konuştuk.

Reklamların Türkiye’de denetlenmediğinin altını çizen Tönel, reklam sektörünün uzun zamandır, toplum mühendisliğine soyunduğunu ve topluma ürün satmak amacıyla rol modelleri belirlediğini ileri sürdü. “Geleneksel yapının en önemli yapıtaşı olan aile değerleri, bu tür reklamlar ve sloganlarla yıpratılıyor” diyen Tönel, kadın ve çocuk değerlerinin de ağır bir istismarla karşı karşıya olduğunu ekledi.

Reklamda kısa sürede mesaj iletme amacı olduğu için, daha vurucu görüntü ve sloganların kullanıldığını söyleyen Tönel, “İnsanlar, önce internetteki popüler sohbet odaları aracılığıyla, sıcak insani iletişimden koparıldı” diyerek, “Şimdi de iletişim kuran, aşık olan, seven, yemek pişiren makineler aracılığıyla daha büyük bir yalnızlığın içine atılıyoruz” dedi.

Tönel, 0-7 yaş arasında bilinçaltına yerleşen bu tür görüntülerden etkilenen çocukların gelecekte, ekonomik ve sosyal sorunlar neticesinde aile kurmaktan vazgeçebileceğini, bir eş ya da çocuk yerine hayatına robotları sokacağını söyledi.

Reklamın, ‘farkı hissedin’ sloganından, görselliğine cinsellik temasını işlediğini aktaran Tönel, “Bu görüntüler, çocuk bilincine sakatlanmış bir düşünce yapısının temelini atacaktır. Çocuğun zihnine atılan bu tohum, gelecekte yapay bir yaşama adapte olacak, makine-insanların filizi olacaktır.” dedi.

Tönel, “Bu robot Havva, toplumun devamlılığına ve ahlak yapısına şer cephesinin bir saldırısıdır.” diyerek,  “İnsanlık ve kutsal değerlere yapılan bu saldırı, global sermayenin, insanları kültürel, soysal ve ekonomik anlamda daha da fakirleştirecek bir oyunudur” dedi.

www.iyibilgi.com özel kaan kıymaç



Bu haber 1,506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,849 µs