En Sıcak Konular

Gül ve Erdoğan'dan sert mesajlar

31 Ekim 2007 11:28 tsi
"ABD ne yapacak? ABD bir gün gidecek. Çekilme planları yapıyor hepsi. Bu bölgede kimin kalacağı kimin güç olduğu belli."

Fikret Bila / Milliyet


Çankaya Köşkü'nde verilen ikinci 29 Ekim resepsiyonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD'ye ve Barzani'ye çok sert mesajlar verdiler.
Gül, bir tercih yapmaya çağırarak, ABD'nin gidici, Türkiye'nin ise kalıcı olduğunu anımsattı.

ABD gidecek, Türkiye kalacak
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Irak ve Kürtler arasında yüzyıllara dayanan bir kültür ve tarih birliği olduğunu belirttikten sonra Barzani'ye şöyle seslendi:
"Şunun hesabını iyi yapmak gerekir. Yüzyıllara dayanan birliği PKK'nın nasıl zehirlediği görülmelidir. Türkler, hiçbir zaman Kürtleri ve Irak'ı düşman olarak görmemişlerdir. Terör örgütüne kanmak gaflet olur. ABD ne yapacak? ABD bir gün gidecek. Çekilme planları yapıyor hepsi. Bu bölgede kimin kalacağı kimin güç olduğu belli. Türkiye kalacak, Irak kalacak. Atlantik ötesinden gelenler bu bölgenin kültürünü, insanının karekterini bilmezler. Bölgenin idaresini buranın örfünü, kültürünü bilmeyenlere bırakırsanız sorunları çözemezsiniz. Neden Atlantik ötesinden gelenlere bırakılsın? Sınırları kaldırsanız herkes Türkiye'ye koşar."

1974 Kıbrıs hatırlatması
Gül'ün çok çarpıcı mesajlarından biri de gazetecilerin Türkiye'deki havayı 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı öncesine benzetmelerine katılması oldu.
Gazetecilerin, "Bugünkü ortamda 1974 öncesine benzer bir hava gözlüyoruz, ne derseniz" demeleri üzerine Gül, tereddüt etmeden şu yanıtı verdi: "Başka birşey olamaz ki! Canımızı acıtan konuda başka türlü davranmamamız söz konusu olamaz."
Başbakan Erdoğan da, Cumhurbaşkanı Gül gibi, Kuzey Irak ve Barzani konusunda sert ve kararlı mesajlar verdi.
Başbakan Erdoğan'a, Barzani'nin, "barışcı yol bulduk" sözlerinden ne anladığını sorduğumda, "Ben birşey anlamadım, siz anladınız mı" karşılığını verdi. Erdoğan, Barzani'nin açıklamalarını anlaşılmazlığını vurgulamakla yetindi.
Başbakan Erdoğan, Barzani'nin konumunu ise çok sert bir ifdadeyle şöyle tanımladı :
"Barzani konusunda şunu çok açık ve net ortaya koymak lazım: Terör örgütüne o bölgede yataklık yapıyor. Olay budur. Bunun da uluslararası hukukta ne anlama geldiği bellidir."

"Bir yapacağız, pir yapacağız"
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Kuzey Irak'la ilgili ne yapacağının sorulmasına şu yanıtı verdi:
"Bin düşüneceğiz bir yapacağız, bir yapacağız pir yapacağız."
Gazetecilerin "Ayşe tatile çıkmasın mı diyoruz?" sözlerini de Erdoğan "Niye Ayşe'ye kilitlendiniz? O 74'de kaldı. Fatma olsun" diye espriyle karşılık verdi. Başbakan Erdoğan da Cumhurbaşkanı Gül gibi 1974 imasında bulundu.
Erdoğan, terörle mücadele bağlamında Türkiye'nin uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanacağını de yineleyerek, "Biz ne yapılması gerekiyorsa vakti, saati geldiğinde yapacağız, ama ben size tarih veremem" dedi.

"TSK'ya defans koymayız"
Başbakan Erdoğan, TBMM'nin tezkere ile yetki verdiğini de anımsatarak, "Genelkurmay'la görüşüp vaktinde gerekeni yaparız. TSK'nın önüne bir defans koymayız" diyerek de devletin bütün kurumlarının birlikte hareket ettiği mesajının altını çizdi.

Basına sitem
Başbakan Erdoğan, gazetecilerin Barzani'nin Türk basınına yansıyan açıklamalarını gündeme getirmeleri üzerine şu tepkiyi verdi:
"Barzani röportajı yayınlıyorlar. Ellerinden gelse İmralı'dakini de konuşturacaklar. Elinizde top varsa bize değil PKK'ya atın. Şimdi birlik, beraberlik zamanı."



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,322 µs