En Sıcak Konular

Myanmar'lı Rahipler yine gösterilere başladı

31 Ekim 2007 10:46 tsi
Myanmar'lı Rahipler yine gösterilere başladı Myanmar'da Budist rahipler bir aylık aranın ardından yeniden gösterilere başladı.

Ülkenin en büyük kenti Yangon'un 630 kilometre kuzeybatısındaki Pakokku kasabasının Shwegu tapınağından çıkan yüzden fazla rahip bir saat süren yürüyüşleri sırasında slogan atmadı, siyasi açıklama yapmadı.
 
İlahiler okuyarak barışçıl biçimde gösterilerini tamamlayan rahipler daha sonra tapınaklarına döndü. Budist öğretisinin merkezi sayılan Pakokku'da 80'den fazla manastır bulunuyor.
 
Myanmar'da 19 Ağustos'ta hükümetin yakıt fiyatlarını yükseltmesi üzerine Budist rahiplerin başını çektiği ve onbinlerce kişinin destek verdiği demokrasi yanlısı gösterilere askeri cunta 26-27 Eylül'de müdahale etmişti.
 
Askeri yönetim olaylarda 10 kişinin öldüğünü açıklarken, muhalif gruplar ölenlerin sayısının 200'ün üzerinde olduğunu, 6 bin kişinin tutuklandığını ileri sürmüştü.
 
Olayların ardından BM'nin Myanmar temsilcisi İbrahim Gambari, bu hafta sonu arabulucuk göreviyle tekrar Myanmar'a gidecek ve 8 Kasım'a kadar ülkede kalacak.
 
"10 yaşında askere alınıyorlar"
 
Bu arada, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Myanmar'daki askeri rejimin, 10 yaşından itibaren erkek çocukları orduya aldığını açıkladı.
 
Çocukların ailelerinden zorla koparıldığı ya da ailelere para verildiği belirtilen HRW raporunda, firar oranının artış gösterdiği ve gönüllü asker sayısının azaldığı rejimde, ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için çocukları orduya aldığı belirtildi.
 
Hükümetteki generallerin çocuk tugayları oluşturulmasına göz yumduğu ya da çocukları kullananların cezalandırmadığı belirtilen raporda, bu ortamda askerlerin de diledikleri gibi çocuk kaçakçılığı yaptığı ifade edildi.
 
Orduya asker almaktan sorumlu yetkililerin de üstlerinden gelen talepleri karşılamak için garlardan, otobüs terminallerinden, pazar yerlerinden ya da kamuya ait başka alanlardan çocukları toplama yoluna gittiği ifade edilen raporda, gelmek istemeyen çocukların tehdit edildiği ya da kabul edene kadar dövüldüğü kaydedildi.
 
Merkezi New York'ta bulunan HRW, 'Askerlik için satılanlar' başlıklı bu raporda, bu yolla binlerce çocuğun ordu saflarına dahil edildiği belirtildi.

Cnntürk



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,454 µs