En Sıcak Konular

Iraklı Kürtler rahatsız

31 Ekim 2007 09:58 tsi
Iraklı Kürtler rahatsız Türkiye'nin güneydoğusundan üst üste gelen şehit haberlerinin ardından, Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusu, Türkiye ve dünyanın gündemine oturdu.

Türk ve Batılı gazetecilerin akın ettiği bölgede, peşmergeler olağan dışı bir hareketlilik yaşarken, halk rutin hayatına devam ediyor. Operasyon ihtimali ise kahvehane sohbetlerinin ana konularından birini oluşturuyor. Zaman'ın, görüşlerini aldığı bölge halkı iki noktaya vurgu yapıyor: "Terör örgütü PKK ile bizi özdeşleştirmeyin. Sorun askerî değil, siyasî yollarla çözülsün." Kuzey Iraklılar, Türkiye ile yıllardan beri yaşanan kardeşlik ilişkilerine işaret ederken diğer yandan Kürt lider Mesud Barzani ağzıyla konuşuyor: "Operasyon için PKK bahane. Türk askeri topraklarımıza girerse kendimizi savunuruz."

Barzani'nin kalesi Erbil'de görüşlerini sorduğumuz esnaf Derya Babışer, sınır ötesi operasyonun iki ülke arasındaki ticari ilişkilere büyük zarar vermesinden endişeli. Muhtemel operasyonun her iki tarafa da zarar vereceği görüşünü dile getiren Babışer, "Bizi PKK'yla bir görmesinler. PKK'nın Türkiye'ye silahla saldırmasına karşıyız. PKK hakkını, bizim topraklarımızda savaşarak değil, gitsin kendi ülkesinde siyasi yollarla arasın." diye konuşuyor. Türkiye'den getirdiği malları satan Erbilli esnaf, Türk askerinin yaşadıkları bölgelere kadar girmesi durumunda kendilerini savunacaklarını söylemeyi de ihmal etmiyor.

"İnşallah operasyon düzenlenmez." diyen diğer bir esnaf Hüseyin Muhammed Hıdır ise muhtemel ekonomik yaptırımların kendilerini etkilemeyeceği görüşünde. "Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması sizi nasıl etkiler?" sorusunu yönelttiğimiz Hıdır, "Dostumuzu düşmanımızı tanımış oluruz. Sınırın kapatılması bizi çok etkilemez. Çünkü Suriye, İran, Ürdün, Suudi Arabistan ve Basra'dan da mal geliyor. Aslında Türkiye bundan daha çok kendisi zarar görür." karşılığını veriyor.

Bölgede, Türkiye'nin asıl hedefinin PKK, değil Kerkük olduğunu iddia edenler de var.

Zaman gazetesi haberine göre, Farız Hüseyin Miraz isimli Iraklı, Türk ordusunun Irak'ın kuzeyine girmesi durumunda bunun, Amerika'nın halletmesi gereken bir 'sorun' olacağını ifade ederek şöyle konuşuyor: "Herkesin elinde bir kart var. Birbirlerine gösteriyorlar. Hep zarar bizlere oluyor. Bu sorun siyasi yollarla çözülsün. 22 yıldır var olan PKK meselesi yüzünden gelip bizi işgal etmesinler. Bunun (operasyonun) altında Kerkük ve 140. madde olduğunu düşünüyorum. PKK, sorunlarını bizden uzak çözsün. Silahsız çözüm arasın. Olanlar bizi değil, Türkiye ve onları ilgilendiriyor. Kimse bizi bu soruna karıştırmasın." Geçmiş tarihi bağlara dikkat çekerek, Türkiye'nin düşman değil dost ülke olduğunu söyleyen ve Ankara'nın buna göre adım atmasını isteyenlerin sayısı da az değil. PKK'nın terörist saldırılarına karşı çıkan bölge halkı, örgütün, Kürt halkı için değil, kendi çıkarları için mücadele ettiği görüşünde.

Günlük hayat devam ediyor

Sınırın her iki tarafındaki askerî hareketliliğe rağmen, Irak'ın kuzeyindeki kentlerde günlük yaşam devam ediyor. Ancak sınır ötesi operasyon ihtimali, kahvehanelerdeki sohbetlerin ana konularından biri.

 



Bu haber 236 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,438 µs