En Sıcak Konular

İkinci füze krizi mi?

28 Ekim 2007 13:12 tsi
İkinci füze krizi mi?  
Putin, ABD'nin Avrupa füze kalkanı projesini hangi krize benzetti. İki ülke arasında yeni bir soğuk savaş dönemi mi başlıyor?

Rus lider Putin’in ABD’nin Avrupa’daki füze kalkanı projesini 60’lı yıllarda SSCB ve ABD arasındaki Küba krizine benzetmesi iki ülke arasında yeni bir soğuk savaş sinyali verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Avrupa’daki füze kalkanı projesi sorununun, giderek 1960’lı yıllarda ABD ve SSCB’yi nükleer savaşın eşiğine getiren Küba füze krizine benzemeye başladığını söyledi. ABD kendisini ve Avrupa’yı başta İran olmak üzere Asya ve Afrika’dan gelebilecek olası füze saldırılarına karşı korumak için Çek Cumhuriyeti’ne dev bir radar, Polonya’ya da güdümlü füzeler yerleştirmek istiyor.

ABD: Benzerlik göremiyoruz

1962’de SSCB, ABD’den gelebilecek saldırıları önceden tesbit edip, önlemek için Küba’ya nükleer başlıklı füzeler yerleştirmişti. ABD’nin karşı çıkmasının ardından iki süpergücün arası bir hayli gerilmiş ve dünya 13 gün boyunca nükleer savaş tehdidiyle yaşamıştı. Putin, Portekiz’de önceki gün yapılan AB-Rusya zirvesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, füze kalkanına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, “Durumun giderek geçen yüzyılda 1960’ların ortalarındaki duruma nasıl benzemeye başladığını sizlere anımsatmak istiyorum” diye konuştu.

Füzelerimiz savunma amaçlı

Rus lider, Moskova yönetimi açısından her iki durumu teknik açıdan çok benzer olarak değerlendirdiklerini belirtti ve “sınırlarımızda aynı şekilde bir tehdit oluşturulmakta” ifadesini kullandı. Rus liderin açıklamalarına ilk karşılık ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack’ten geldi. Sözcü, “Ben kendimizi İran gibi saldırgan ülkelerden korumak için koymayı düşündüğümüz koruyucu füzeler ile SSCB’nin Küba’ya karşı saldırı amaçlı füzeleri arasında bir benzerlik göremiyorum” dedi. ABD Savunma Bakanı Robert Gates de, “Bu kadar sert bir açıklama karşısında ne diyeceğimi bilemiyorum” diye konuştu.

Dünyayı korkutan 13 gergin gün

14 Ekİm 1962’de ABD uçakları, Küba’ya Sovyetler’in füze yığdığını ortaya çıkardı. SSCB füzeleri geri çekmeyince, Küba ABD’nin ablukasına alındı. 16 Ekim ile 22 Ekim arasında iki ülkede de generaller savaş çıkarılması için çok uğraştı. Yoğun diplomasiden sonra 26 Ekim’de SSCB, Kenndy’nin Küba’ya saldırmama sözü verirse füzeleri geri çekeceğini söyledi. Türkiye’deki Moskova’ya dönük Jüpiter füzelerini de çekmesi istendi. Gergin geçen gecenin sabahında SSCB lideri Nikita Kruşçev, ABD’nin, tüm önerilerini kabul ettiğini açıkladı. Küba füze krizi Kevin Costner’ın başrolü oynadığı Yakın Tehlike (Thirteen Days) filmiyle beyaz perdeye de aktarıldı.

vatan



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,806 µs