En Sıcak Konular

Paris’te Rumsfeld hakkında ''işkence''den suç duyurusu

26 Ekim 2007 20:44 tsi
Fransa'nın başkenti Paris'te dört insan hakları örgütü Amerikan eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld hakkında ''işkence''den suç duyurusunda bulundu.

Irak'taki savaşın mimarlarından biri olarak değerlendirilen ve geçen yıl Kasım ayında görevinden ayrılan 75 yaşındaki Donald Rumsfeld, "Foreign policy" adlı derginin daveti üzerinde konferanslar vermek için Paris'te bulunuyor.

Normalde Fransız adaleti Rumsfeld hakkında yapılan suç duyurusunu değerlendirme yetkisine sahip. Fransa'nın 1984 yılında onayladığı uluslar arası konvansiyon, dünyanın neresinde olursa olsun veya suçu işleyen kim olursa olsun Fransız mahkemelerine işkence olaylarını soruşturma yetkisi tanıyor.

Paris Savcılığı yapılan suç duyurusunun incelenme aşamasında olduğunu kaydetti. Suç duyurusunda bulunan dört örgütten, Uluslar arası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) ve İnsan Hakları Ligi'nin (LDH) merkezi Paris'te bulunuyor, biri New York merkezli Center for constitutionnal rights ve diğeri de Berlin merkezli enter for constitutionnal and human rights olarak dikkat çekiyor.

Bu örgütlerin Rumsfeld hakkında yaptığı suç duyurusu Amerikan cezaevleri Küba'daki Guantanamo ve Irak'taki özellikle Ebu Garib cezaevinde işlenen suçlarla ilgili. FIDH'in internet üzerinde yayımladığı suç duyurusu metninde, Donald Rumsfeld tarafından 2003 ve 2003'te imzalanan bir muhtıraya dikkat çekiliyor.

Muhtırada Rumsfeld'in, uykudan yoksun bırakma, köpek kullanımı ve cinsel aşağılama gibi işkencelerin önünü açtığı kaydediliyor. Bununlar birlikte Guantanamo'da insan hakları ihlallerine ilişkin bir çok kamuoyu raporuna da yer veriliyor

Suç duyurusu içerisinde Guantanamo ve Ebu Garib cezaevlerinde tutulan iki tanığın ifadeleri de bulunuyor.

LDH Başkanı Jean-Pierre Dubois, ''bir suçlu yöneticinin cezasız kalması çekilmez bir durum çünkü ABD bu yüzyılın başında süper güç ve her şeyden önce, çünkü burada demokrasi var, Donald Rumsfeld'in cezasız kalması Hissene Harbe (Eski Çad Devlet Başkanı) veya Radovan Karadzic'in (Sırp-Bosna savaş suçlusu) cezasız kalmasından daha çekilmez bir durum'' dedi.

2001 yılında beri Rumsfeld hakkında beşinci kezdir bu tür bir şikayette bulunuluyor. Bir suç duyurusu Almanya'da, biri Arjantin'de ve biri de İsveç'te yapılmıştı ancak halen bu şikayetlere bir cevap verilmedi. Almanya'da mahkeme yetkisizlik kararı verdi.

dunyabulteni



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,617 µs