En Sıcak Konular

Sürpriz destek: İsrail operasyona yardım eder mi?

26 Ekim 2007 18:00 tsi
Sürpriz destek: İsrail operasyona yardım eder mi?

Ne yazılıyor ne söyleniyor ama tıpkı bir efsane gibi dilden dile dolanıp duruyor ‘3’üncü ülke’ efsanesi. Bu efsanenin sebebi, Kuzey Irak’a ilişkin o ülkenin gerçekte ne dediği ile ilgili. Şu ana kadar da reaksiyonunu gizlemeyi başa

Konuşturdu konuşturmasına ama tabi dediğine kapılırsanız. İnanıladabilinir ama, şu sıra Ankara’nın ruh haKli ‘kimseyez inanma’ doğrultusunda.

Tel Aviv bugüne kadar en az Barzani ve şürekası hatta-teşbihte hata olmaz-PKK kadar Kuzey Irak konusunda suçlanmış bir ülke, Türkiye basını ve aydın kesimi tarafından.

Aynı şeyleri yeniden yazmaya gerek yok ama Kuzey’de bir Kürt Devleti’nin kurulmasını en çok onların istediği, casusların ve şirketlerinin bölgede fink attığı, hatta bizzat Tevrat’ın emirleri doğrultusunda bu bölgeyi zorladığı iddiaları seri olarak anlatıldı, yazıldı ciltlerce kitap yapıldı.

Ve şimdi iş tüm dengeleri bozacağı söylenen Türk harekatına dayandı. Dayanınca da ABD ve Bağdat gibi standart odaklarla birlikte gözler Tel Aviv’e çevrildi.

Gerçi İsrail ne söylerse söylesin başı belaya gireceğinden hiç sesi çıkmadı ama sınır ötesi ihtimali artıkça, meraklı bakışlar daha çok İsrail’e döndü.

Bu süreçte İsrail’den tek hareketlenme-iyibilgi’nin detaylarını verdiği-İran’da toplanan Hazar Beşlisi görüşmelerinin ardından Başbakan Ehud Olmert’in Putin'in ardından Moskova’ya hızla uçuşu oldu.

Bundan sonra da, Başbakan Erdoğan’ın İngiltere ziyaretine kadar ses çıkmadı. Londra’da çıkan ses ise duyulmadı. Duyulması da belli ki istenmedi. Başbakan burada-hangi arada oraya gittiği kestirilemeyen-Olmert ile kapalı bir görüşme yaptı.

Ve bu görüşmede Olmert, Kuzey Irak konusundaki İsrail bakışını Erdoğan’a anlattı. Bu anlattıkları, Türkiye’nin bölgeye yönelik harekatına “destek” verir nitelikte.

Bu yeni ve önemli bir haber. Aynı zamanda bölgedekileri de huzursuz edecek bir bilgi. Zira İsrail Türkiye’nin sıkıntısını gayet iyi bildiği gibi, Türkiye’den kendisine gelen eleştirileri de bertaraf etmek niyetiyle operasyona destek verebilir.

Tabii sadece bunlar için değil. Hatta bunlar son sıradaki gerekçeler. Ama asal gerekçe İran.

Nasıl mı? Nasılı eksiksiz biçimde doğrulanmış değil. Ama Ankara kulisleri tıpkı ABD gibi İsrail’in de iyi olduğu bir konuda (!) Ankara’ya destek verebileceğini söylüyor. Hem de yoğun biçimde.

Fakat İsrail’in özelliği zaten bu tür yardımları son derece gizli götürmesi. Şu kadar söyleyelim, bakınız Abdullah Öcalan operasyonu!

Peki buna ilişkin hiçbir işaret yok mu? Var. O işaret İsrail’in Altyapı Bakanı Ben Eliezer’den geldi. Ne ilgisi var denebilir. Ama çok. Çünkü Eliezer İsrail’in eski Savunma Bakanı olduğu gibi şu anda Türkiye’de.

İşte Ariel Şaron hükümeti döneminde Savunma Bakanlığı yapan, dahası aslen “Iraklı olan” (Fuad diye de çağırabilirsiniz.) Eliezer’in sözleri; "Türkiye’nin her türlü nefsi müdafaa hakkı vardır. Dünyada kimse buna itiraz edemez. Her gün 2-3 intihar saldırısı yaşayan bir ülke olarak terörü iyi biliyoruz. Türklerin hislerini anlayabiliyorum. Ankara’nın her türlü kararını destekliyoruz."

Bunlar standart sözler. İsrail desteğini sunuyor. Doğru olmaları bile gerekmez. Ama şu sözler önemli; Gazeteci  soruyor; “Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert, önceki gün Londra’da bir araya geldi. Size bu görüşmeyle ilgili bilgi geldi mi?”

Yanıt: “Gelmişse de açıklamam. Ama bir şey söyleyebilirim. Bu görüşmenin ardından Kuzey Irak meselesi konusunda artık daha iyimserim.”

Bu cümleler çok iyi okunmalı. Çünkü arkası dolu. Bir tarafı İran’a bir tarafı Hazar Beşlisi’ne ve bir tarafı Enerji ilişkilerine gidiyor. Malum Eliezer altyapı bakanı dedik ya.



Bu haber 1,866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,169 µs