En Sıcak Konular

'Geniş bir savaşın ilk atışları mı?'

26 Ekim 2007 16:45 tsi
'Geniş bir savaşın ilk atışları mı?'

Sınırın bir “cephe” gibi görünmeye başladığını duyuran The Economist dergisi “Şu anda en acil konu, Türkiye’nin ne kadar ileriye gideceği" diye yazarken can alıcı soruyu sordu:

Türkiye-Irak sınır bölgesinde bir “cephe” gibi görünmeye başladığı belirtilerek “Türkiye nereye kadar gider” sorusuna yanıt aranıyor. The Economist dergisi, “Şu anda en acil konu, Türkiye’nin ne kadar ileriye gideceği. Bu haftaki sınır ötesi saldırılarının sadece PKK’yı mı hedef alıyordu, oysa Iraklı Kürtleri hedefleyen daha geniş bir savaşın ilk atışları mıydı?” diye yazdı.

The Economist dergisi son sayısında yer alan “Türkiye ile Kürtler” başlıklı yazıda “Türkiye nereye kadar gider?” sorusunu sordu. Sınır bölgesinin bir “cephe” gibi görünmeye başladığını öne süren dergi, şu sorulara yanıt aradı:

“Şu anda en acil konu, Türkiye’nin ne kadar ileriye gideceği. Bu haftaki sınır ötesi saldırılarının sadece PKK’yı mı hedef alıyordu, oysa Iraklı Kürtleri hedefleyen daha geniş bir savaşın ilk atışları mıydı?”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni “meydan okuyan” tutumunun, eski sınır ötesi operasyon isteksizliği ile açık bir biçimde çeliştiği görüşünü savunan dergi, Erdoğan için “O çok iyi biliyor ki asilere karşı en iyi silah savaş değil demokrasidir” ifadesini kullandı.

Dergi, Erdoğan’ın hükümetinin, Kürtçe dersleri gibi Kürtlere yönelik olarak bazı adımlar attığını, bunun da seçimlerde AKP’nin Güneydoğu’daki oy oranını iyileştirmeye katkıda bulunduğu, halkın PKK’ya olan desteğini azalttığı yorumunu yaptı.

Haber 7'nin haberine göre, Türkiye-AB ilişkilerine de değinen The Economist, hemem hemen hiç kimsenin sınır ötesi operasyonun, Türkiye’nin üyelik müzakerelerine vereceği zarardan söz etmediğini belirterek, AB ile ilişkilerin soğutmasının Kürtlerin umutlarını da olumsuz etkilediğini öne sürdü. Dergi, "Halbuki (Kürtler) geleceklerini, PKK’nın sözünü verdiği bağımsız bir Kürdistan’ın parçası olarak değil, AB üyesi bir devletin vatandaşları olarak görmeye başlamışlardı” diye yazdı.
 



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs