En Sıcak Konular

İşte yeni AB İlerleme Raporu

26 Ekim 2007 12:48 tsi
İşte yeni AB İlerleme Raporu AB Komisyonunun 1998'den beri Türkiye için yıllık olarak yayınladığı raporun 2007 yılı bülteni taslağını Reuters ajansı ele geçirdi. işte olası rapordan önemli noktalar!

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, AB Komisyonu, Türkiye-AB ilişkileri yanında politik ve ekonomik kriterlerle Türkiye’deki yasal düzenlemeler ve uygulamaların AB standartları kapsamında değerlendirildiği 2007 İlerleme Raporu’nu 7 Kasım tarihinde resmi olarak açıklayacak. Ancak Reuters haber ajansı İlerleme Raporu’nun taslak metnini yaklaşık 2 hafta önceden ele geçirmeyi başardı. Taslak metinde Türkiye bazı konularda övülürken bazı konularda ise eleştiri yağmuruna tutuluyor. Raporun en çarpıcı bölümleri “Türk ordusunun demokrasiye müdahaleleri” yorumunun yapıldığı başlıklar. Metin henüz taslak halde olduğu için Komisyon’un Türkiye ile müzakereler konusunda Avrupa Konseyi’ne tavsiyelerini açıkladığı sonuç paragrafı bulunmuyor. İşte rapordan ilgi çekici satırbaşları:

Gül'ün seçimine övgü: Türkiye Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yaşanan anayasa krizini başarıyla aştı. Sonucun bu şekilde çıkmış olması demokratik sürecin önceliğini göstermesi bakımından önemlidir.

Orduya uyarı: Son 50 yıl içerisinde darbelere imza atan Türk ordusu Türkiye’de demokratik süreci etkilemeye çalışmaktan vazgeçmelidir. Sorumluluk alanı dışında kalan konularda pozisyon almaktadır. Ordu tam sivil kontrolü altına girmeli ve savunma harcamaları konusunda parlamento denetimi sağlanmalıdır.

Limanlar için baskı: Türkiye, AB ile imzaladığı anlaşmalar gereğince “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne” hava ve deniz limanlarını açmalı, AB’nin bir üyesi olan bu ülkeyle ilişkilerini normalleştirmek için gerekli çabayı göstermelidir.

Ekonomik başarı vurgusu: Türkiye son dönemde çıkardığı yasalar sayesinde mal ve hizmetleri AB kalitesine ulaştırmayı başarmış bu şekilde ekonomik büyümesine de katkı sağlamıştır.

Yolsuzluk ve işkenceye eleştiri: Türkiye, yolsuzluk ve işkenceyle mücadele konusunda yeteri kadar çaba göstermedi. Özellikle tutuklanma aşamasından önce halen işkence olayları görülmektedir.

 



Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,907 µs