Kaçak sigaranın aslan payı Barzani'ye! | " /> Kaçak sigaranın aslan payı Barzani'ye! | "/>

En Sıcak Konular

Emniyet açıkladı: Kaçak sigaranın aslan payı Barzani'ye!

26 Ekim 2007 11:48 tsi
Emniyet açıkladı: Kaçak sigaranın aslan payı Barzani'ye! Sigara sadece sağlığa zararlı değil... Kaçağı ulusal güvenliği de tehdit ediyor. İçilen her sigara sağlığımızdan çalarken, içimize çektiğimiz her kaçak sigara Barzani ailesinin cebini dolduruyor. İşte Emniyet'in o raporu...

Kaçak sigaraların Barzani ailesi kanalıyla Türkiye'ye sokulduğu açıklandı.
 
Emniyet'in Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin hazırladığı rapora göre Türkiye'ye kaçak giren sigaranın yıllık tutarı 2.5 milyar doları buluyor. Elde edilen kaynağın önemli kısmı ise PKK'ya aktarılıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı raporuna göre, Türkiye'ye yasadışı yollarla giren 'kaçak ya da sahte' sigaranın yıllık kazanç büyüklüğü 2,5 milyar doları bulurken, bunun önemli kısmının terör örgütlerine aktarıldığı ifade edildi.

Radikal'de yer alan habere göre KOM Daire Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ve Adana Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan ve derlenen bilgiye göre, yasadışı sigara ticareti nedeniyle her yıl tüm dünyada yaklaşık 30 milyar dolar vergi kaybı yaşanıyor.
KOM Daire Başkanlığı'nın raporlarında, "Türkiye'de gerçekleştirilen yasadışı sigara ticaretinin rakamsal kazanç büyüklüğünün yaklaşık 2,5 milyar dolara ulaştığı, kaçakçılık faaliyetinin terör örgütleri ve organize suç gruplarına finansman kaynağı oluşturduğu" belirtiliyor.
Geçen yıl tütün, tütün mamulleri yakalanmasında 1 milyon 650 bin paketle Van, şehirler arasında birinci sırada yer alırken, bunu 752 bin paketle Hatay, 744 bin paketle Mersin, 597 bin paketle Şırnak, 535 bin paketle Gaziantep takip ediyor. Raporlarda, yurtiçinde tüketilen 'Altı paket sigaradan birinin' kaçak ve sahte olduğu, bu miktarın parasal karşılığının toplam vergi gelirlerine oranlanması durumunda ise yüzde 10 seviyesine denk düştüğü kaydediliyor.

Yurda nasıl giriyor?
Tek Gıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık denizaşırı ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyormuş gibi yurtdışına çıkarılan Türk tütününün, Irak'ın kuzeyinde talaş ve kuru otlarla karıştırılarak sigara yapımına hazır hale getirildiğini öne sürdü.
Diliçıkık, sigaraların Irak'ın kuzeyinde sınır bölgesine yakın yerlerde TIR kasalarında oluşturulan çok sayıdaki seyyar fabrika ile Dohuk ve Erbil'de bulunduğu tespit edilen iki fabrikada, Samsun, Maltepe, Tekel 2000 ve Tekel 2001 marka sigara rulolarına paketlendiğini söyledi. Gürsel Diliçıkık'a göre tezgâhlarda satılan kaçak sigaraları özellikle, sigara içici grubunun en alt tabakasını oluşturan 10-12 yaşındaki çocuklar tercih ediyor."
Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye uzanan ve terör örgütüne destek sağlayan kaçakçılığa da dikkati çeken Diliçıkık, bu konuda şu bilgileri verdi:
"Dohuk'taki fabrikada üretilen sigaralar, Barzani ailesine ait şirkete teslim ediliyor. Şirket, kaçakçılara satılmak üzere iç piyasada belli noktalara dağıtıyor. Terör örgütü de bu noktada boş durmuyor. Muhbir ağı ile bilgileri temin eden örgüt, tehdit ederek kamyonculardan haraç alıyor. Örgüt, kaçakçıları da aynı şekilde takip ediyor. Sigaralar kolilerle her biri 350 karton taşıyan katırların sırtına yükleniyor. 10-15 katırdan oluşan kaçakçı grupları, sınırın Irak bölümündeki geçitte terör örgütü PKK'ya da haraç veriyor."

* * * * *

Kaçakçılardan PKK'ya yüzde 10 pay
Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise, geçen yıllarda çok tercih edilen bir yöntemin de, ihraç ve ithal malları taşıyan gemilerin özellikle Mersin, Hatay ve Adana kıyılarında, açık bir noktada bekletilerek, sigaraların balıkçı tekneleri vasıtasıyla kıyıya taşınması olduğunu belirttiler. Yetkililer, Irak'ın kuzeyindeki alan Dohuk ve Süleymaniye'nin sigaraların üretildiği merkezlerin başında geldiğini anlatırken, bunların Irak'a sevkıyat yapan araçlarla ve yasadışı yöntemlerle Türkiye'ye sokulduğu raporlarda vurgulanıyor.
Raporlarda terör örgütü PKK'nın iki yöntemde de devreye girerek kamyoncuların 'zula' diye tabir ettikleri yerlere gizleyerek getirdiği sigaralardan hem de katır sırtında taşınarak yapılan kaçakçılığı yöneterek, "sigaranın satış değerinin yüzde 10'unu haraç olarak aldığı" kaydediliyor.
Ayrıca kaçak yöntemlerle Türkiye'ye getirilen sigaraların, son dönemlerde yaygın olarak artık mahalle sakinlerince de bilinçsiz şekilde, ufak da olsa bir kazanç elde etme düşüncesiyle piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Kaçakçılıkla mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda, aralarında emekliler ve ev kadınlarının da bulunduğu 'sokak satıcısı' tabir edilen kişilerin, evlerinin pencerelerine bile koydukları, sadece birkaç sigara paketi bulunan tezgâhlarda satış yaptıkları belirlendi.



Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,672 µs