En Sıcak Konular

AB-Rusya zirvesinde çetin görüşmeler

26 Ekim 2007 11:45 tsi
AB-Rusya zirvesinde çetin görüşmeler Portekiz'in başkenti Lizbon yakınlarındaki Mafra kasabasında bugün yapılacak AB-Rusya zirvesinde, görev süresi gelecek yıl sona erecek olan Putin, Rusya Federasyonu Başkanı olarak Avrupalı liderlerle son kez bir araya geliyor.

Zirveye, enerji ve insan haklarıyla, Kosova ve İran'ın nükleer faaliyetleri gibi tarafların ayrıştığı konuların damgasını vurması bekleniyor.

Zirve öncesinde, insan hakları grupları, Moskova'nın bu konuda sert bir şekilde uyarılmasını istediler. Ev sahibi ve AB dönem başkanı Portekiz'in Başbakanı Jose Sokrates ise, bu yılın başlarında 'Rusya'ya akıl öğretilmesine karşı olduklarını' söylemişti.

AB-Rusya zirvesinde enerji konusunun öne çıkması bekleniyor. Avrupa Birliği enerji ihtiyacının üçte birini Rusya'dan karşılıyor. Son iki kış, Rusya'dan enerji sevkiyatının kısa aralıklarla da olsa kesintiye uğraması Avrupalı liderleri rahatsız etmişti.

Rusya şimdi, 'müşteri'lerini kesintilerden önceden haberdar edecek bir erken uyarı sistemi kuracağını söylüyor. Moskova, buna karşılık olaraksa, Avrupa'da Rus enerji devi Gazprom'un engellenmeye çalışıldığını savunarak, yabancı şirketlerin boru hatlarını satın almasına yönelik sınırlamanın kaldırılmasını istiyor.

Rusya ile AB arasındaki Ortaklık ve İşbirliği anlaşmasının süresi Aralık ayında doluyor.

Polonya, Rusya'ya et ihracından kaynaklanan bir sorun nedeniyle Moskova'ya yeni anlaşmanın müzakere edilmesini veto etmişti. Moskova, Polonya'daki yeni hükümetin, şimdi, yapıcı bir yaklaşım sergilemesini umuyor.

Rusya ile AB arasında gerginlik yaratan en önemli konulardan biri de insan hakları.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) ve Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Moskova'nın giderek kötüleşen insan hakları sicili karşısında AB'nin bir ağızdan ve daha yüksek sesle konuşması gerektiğini savunuyor.

Uluslararası sorunlar

Zirvede ikili ilişkilerin yanısıra, İran'ın nükleer programı ve Kosova gibi uluslararası sorunlar da ele alınacak.

Vladimir Putin, dün Lisbon'da, 'İran'a karşı yeni yaptırımlara karşı olduklarını' söyledi.

AB, Sırbistan'ın parçası olmasına karşın, Birleşmiş Milletler'in idaresindeki Kosova'ya, uluslararası gözetim altında bağımsızlık verilmesini önegören bir plana destek veriyor.

Rusya ise bu plana karşı çıkıyor. Putin dün, bu konudaki bir soruyu yanıtlarken, 'Kosova'ya bağımsızlık verilmesinin, Avrupa ve eski Sovyet cumhuriyetlerindeki ayrlılıkçı eğilimleri güçlendireceğini' savundu.

BBC



Bu haber 261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,366 µs