En Sıcak Konular

ABD Türkiye'ye ne kadar zararlı?

26 Ekim 2007 10:28 tsi
ABD Türkiye'ye ne kadar zararlı?    
Taha Akyol, ABD'nin Türkiye'ye yardımcı olduğu alanları ve aleyhine olduğu alanları sıralamış. Türkiye açısından bıçak kemiğe dayandığı noktayı işaret ediyor..

Taha Akyol/Milliyet

Amerika nasıl dost?

AMERİKA'NIN Türkiye'ye verdiği zararların listesini çıkarmaya ihtiyaç yok. Sadece baba ve oğul Bush'ların Körfez ve Irak savaşlarından Türkiye'nin gördüğü zararı düşünmek bile insanı ürpertiyor.
Yalnız iktisadi kayıplarımız değil; daha önemlisi, terör belasında verdiğimiz can kayıpları, bu yüzden ülke bütünlüğümüzde meydana gelen çatlamalar!..
Amerika'nın bu iki savaşı yüzünden, cumhuriyetin 80 yıllık endişesi somut bir tehlike olarak işte karşımıza dikilmiştir...
Atatürk, İnönü ve Karabekir Irak'ta manda yönetimi kurmuş olan İngilizlerin Türkiye'yi böyle bir tehlikeye maruz bırakmalarından endişe etmişlerdi... Şimdi aynı endişeyi Körfez Savaşı'ndan beri Amerikan politikaları yüzünden yaşıyoruz!

Fuller'in analizi
Amerika Türkiye zarar görsün diye yapmadı bunları; evet ama Türkiye çok zarar gördü ve görüyor.
Biliyorum ki, Türkiye'nin istikrarsızlığa sürüklenmesi ve bölgede iç savaşın yayılması Amerika için de korkunç bir kâbustur. Ama Amerika başka amaçlarla uyguladığı politikalarla böyle bir ihtimali tetiklemiştir!
Graham Fuller Türkiye'yi ve bölgeyi iyi bilen bir uzmandır; Körfez Savaşı sırasında yazdığı "Irak: Önümüzdeki On Yıl?" adlı rapor ortadadır. Fuller'in Los Angeles Times'ta çıkan makalesi, Türkiye'nin komşularıyla ve bölge ülkeleriyle geliştirmek zorunda olduğu güvenlik ve ekonomi ilişkilerine Amerikan politikalarının nasıl engel teşkil ettiğini anlatıyor.
Türkiye'nin İran ve Suriye ile güvenlik, ticaret ve enerji alanlarında işbirliği yapması şart ama ABD buna karşı mesela!
Amerikan Dışişleri Sözcüsü Tom Casey'nin, "Eski istihbaratçı" diye küçümsediği Fuller'in yazısını yalanmasının bir anlamı yoktur. Bu tehditleri iliklerinde hisseden Türkler olarak bizler, Fuller'in yazdıklarının son derece gerçekçi olduğunu bilgi olarak biliyoruz, duygu olarak hissediyoruz.

Bıçak kemikte...
ABD'li dostlarımız diyebilir ki, koca bir imparatorluk stratejilerini Türkiye'ye bakarak mı ayarlayacak?
Peki ama ben de şunu sorayım: Müttefiklerinin hayati çıkarlarıyla çatışan stratejilerinizi nasıl yürüteceksiniz?! Yürütebiliyor musunuz?!
Ben Türkiye'nin Avrupa ve ABD ile ittifakına büyük değer veriyorum. Savaş parantezlerinin dışında, tarihte de böyledir.
Irak savaşında 1 Mart Tezkeresi'ni destekledim, bugün de doğru yaptığıma inanıyorum.
Yazdıklarım duygusal bir Amerika düşmanlığı değildir, Amerikan siyasetlerinin on beş yıldır Türkiye'ye getirdiği ağır faturalara tepkidir!
Biliyorum, ABD Türkiye'ye ekonomide, AB sürecinde, enerji politikalarında çok yardımcı oldu, yakın zamana kadar da PKK terörüne karşı Türkiye'yi desteklemişti.
Amma!.. Dün Türkiye'nin verdiği silahlarla PKK'ya karşı savaşan Barzani bugün niye Türkiye'ye karşı terör kartını kullanıyor?! Amerika'nın duruşundan cesaret aldığı için!
İşte "bıçağın kemiğe dayandığı" nokta burasıdır! Bıçak kemiğinize dayanmışken dostunuz yanınızda değilse, hele de karşınızda seyredip duruyorsa, siz olsanız, artık ona dost gözüyle bakabilir misiniz?
Amerika 'yanımızda dost' olduğunu göstermelidir. Hatırımız için değil, "stratejik ortaklık" dedirten ilişkilerimiz hayati derecede önemli olduğu için, bölgedeki barut fıçısına ateş düşürmemek için...

 



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,601 µs