En Sıcak Konular

"ABD'deki yangınların sebebi kuraklık ve şehirleşme"

26 Ekim 2007 10:11 tsi
Kuraklığın artmasında küresel ısınmanın ciddi payı olduğunu söyleyen Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra, konunun uzmanlarından iklim bilimci Bill Patzert 'in görüşlerini aktardı. İşte Madra ve Paltzert'e göre, yangının sebepleri..

"Kaliforniya'daki yangınların birçok sebebi var."

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin İklim Değişikliği Konusundaki yayınları nedeniyle ödül verdiği, Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde dört gündür kontrol altına alınamayan yangınların iklim değişikliğiyle ilişkisini bianet'e değerlendirdi. Madra yangınların en önemli iki sebebini şöyle sıraladı: kuraklık ve şehirleşme.

"Kuraklığın artmasındaysa küresel ısınmanın ciddi bir payı var. Her şeyin birbirine bağlı olduğu bir noktadan bahsediyoruz."

Yangınlar doğanın intikamı mı?

Öteden beri Kaliforniya'daki en büyük korkunun deprem olduğunu aktaran Madra, "Şimdi görüyorlar ki 'wild fire' (vahşi yangın) dedikleri orman yangınlarından daha korkunç hiçbir şey olamaz" dedi.

"Santa Barbra'dan başlayıp Meksika sınırına inen bölgede son 50 yılda şehirleşme çok arttı. Nüfus 3 milyondan 20 milyona çıktı. Konunun uzmanlarından iklim bilimci Bill Patzert artan şehirleşmenin 'yangın bastırıcı' bir etkisi olduğunu anlatır. Ağaçların doğada, doğal bir döngü içinde yanması da gerekiyor. Buna izin verilmediğinde 'deprem gerginliği' gibi bir şey oluyor."

Bu gerginliğe kuraklık eklendiğinde yangınların "patlama" benzeri ortaya çıktığını ifade eden Madra; Patzert'in bu durumu "Tabiat ananın insana karşı mücadelesi" olarak nitelediğini kaydetti.

Bush yönetimi kabul etmiyor ama...

"Yönetim bunları kabul etmiyor, 'Küresel ısınma yoktur' diyor. Bush yönetimi iklim değişikliği ve insan sağlığı arasındaki bağlantıyı da resmi raporlardan silmiş, sahtekarlıkla yok sayılmaya çalışılıyor. İnsan ve tabiat karşı karşıya getiriliyor."

Küresel ısınmanın orman yangınlarını tüm dünyada artıracağını vurgulayan Madra, raporların doğruluğunu Yunanistan ve Türkiye yangınlarının ispatladığını belirtti.

"Santa Ana adını verdikleri sıcak rüzgarlar aslında bir gün sürüp geçen rüzgarlar, bu sefer üç gün sürdü. Çok kuvvetli esiyor, itfaiyeciler baş edemiyor. Bu rüzgarların mevsimi ocak, hatta şubat ayına kadar sürüyor. Son derece kurak bir rüzgar. Patzert 'Mevsimin devam ediyor olması gelecekteki gösterinin göstergesi' diyor. Endişe verici..."

Son durum ne?

Radikal gazetesinin haberine göre ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 1800 ev ve 166 bin hektarlık orman alevler arasında yok oldu. 500 binden fazla kişiye evlerini boşaltma çağrısının yapıldığı eyalette ölenlerin sayısı beşe yükseldi.



Bu haber 210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,055 µs