Bu da afiş kışkırtması! | " /> Bu da afiş kışkırtması! | "/>

En Sıcak Konular

Bu da afiş kışkırtması!

26 Ekim 2007 09:38 tsi
Bu da afiş kışkırtması!

Karikatür krizinin öncüsü Danimarka'da şimdi de sağcı Halk Partisi, 13 Kasım'daki erken seçimler öncesinde, üzerinde Hz. Muhammed çizimi bulunan propaganda afişleri hazırlatarak oy istiyor.

İlk olarak Danimarka'nın Jyllands-Posten gazetesi ardından da İsveçli çizer Lars Vilks tarafından karikatürize edilen İslam peygamberi Hz. Muhammed'in, şimdi de Danimarka Halk Partisi tarafından karikatürleştirilerek afişi yapıldı.
Danimarka'da 13 Kasım'da yapılacak erken genel seçimlerde aşırı sağ eğilimli Danimarka Halk Partisi oy kapmak için Hz. Muhammed çizimli afiş kampanyası başlattı. Danimarka'daki koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren Danimarka Halk Partisi'nin hazırlattığı ve üzerinde Hz. Muhammed olduğu ileri sürülen bir çizimin yer aldığı afiş, gazetelere tam sayfa olarak basılacak.

Çizim aynı zamanda partinin dağıttığı el ilanlarında yer alacak. Sokaklardaki billboard'lara konacak olan afiş, çeşitli internet sitesinde de yayımlanacak. Danimarka Halk Partisi'nin 18 farklı afişinden biri olan Hz. Muhammed çiziminin 1683 yılında Alexander Ross tarafından yazılan ve çeşitli dinlerin tanıtıldığı "Pahsebeie" adlı kitaptan alındığı belirtildi.

Afiş üzerinde yer alan metinde "Sansür değil, ifade özgürlüğü Danimarka'ya özgüdür" ifadesi yer alıyor. Çizimin altındaki sloganda da "Danimarka değerlerinde ısrarlıyız" deniliyor.

Halk Partisi'nin Genel Başkanı Pia Kjaersgaard, yeni bir karikatür krizi başlatmak istemediklerini, sadece Danimarka değerleri olarak nitelendirdikleri özgürlük, hoşgörü ve hür irade gibi kavramların altını çizmek istediklerini söyledi.


'Ciddiye almıyoruz'
Danimarka'daki Müslüman dernekleri, Halk Partisi'nin kampanyasını ciddiye almadıklarını, afişin kendilerini kızdırmadığını ifade ettiler. Kamuoyu araştırmaları, Danimarka Halk Partisi'nin, 2005 seçimlerinde aldığı yüzde 13.3 oy oranından yüzde 11'e düşeceğini gösteriyor. 179 sandalyeli Danimarka parlamentosunda Halk Partisi'nin 24 sandalyesi bulunuyor.


'Türkler oyuna gelmesin'
Danimarka ana muhalefet partisi Sosyal Demokratların Türk kökenli milletvekili Hüseyin Araç, Danimarka Halk Partisi'nin Hz. Muhammed çizimli afişinin bir provokasyon olduğunu söyledi.
Böyle bir provokasyonu beklediklerini belirten Araç, Danimarka değerlerine sahip çıkarken başkalarının değerlerine saldırmanın çirkin olduğunu, Türklerin bu oyuna gelmemesi gerektiğini belirtti.

milliyet



Bu haber 268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,243 µs