En Sıcak Konular

ABD'nin hedefi İran mı, PKK mı?

26 Ekim 2007 08:03 tsi
ABD'nin hedefi İran mı, PKK mı?

ABD Yönetimi, 'Acil operasyonel ihtiyaçları’ gerekçe göstererek Kongre’den 88 milyon dolar ödenek istedi. Bugünlerde alınan bu karar akıllara soru işaretleri getirdi.

BUSH Yönetimi’nin sığınak delen füzelerin yeni versiyonu olan MOP kod adlı "Big Blue" lakaplı bombaların geliştirilmesi ve B-2 bombardıman uçaklarının bunları taşıyacak şekilde modifiye etmek için ABD Kongresi’nden acilen 88 milyon dolarlık bütçe istemesi tartışma yarattı. Bombaların olası bir İran harekatında yeraltı nükleer tesislerini vurmak için hazırlandığı belirtilirken, Rus basını ilk denemenin Kuzey Irak’ta mağaralarda gizlenen PKK’ya karşı yapılabileceğini öne sürdü.

NÜKLEER TESİSLERE

Dünya ABD’nin süper silahlarıyla Afganistan ve Irak savaşı sırasında tanıştı. Hali hazırda ABD envanterinde bulunan en güçlü sığınak delen bombaları 2.3 tonluk GBU-28 tipi güdümlü füzeler. İlk kez Irak’ta kullanılan ’bombaların anası’ kabul edilen kısa adı MOAB olan bombalar ise 9.5 ton ağırlığında ve yüzeyde patlayarak hedefi imha ediyor. Dolayısıyla ABD, kalın beton tabakanın altındaki yer altı sığınaklarını ve mağara gibi hedefleri vurabilmek için daha etkin silahlara ihtiyaç duyuyor.

İşte Boeing şirketi tarafından geliştirilen kod adı "Big Blue" (Büyük Mavi) olan 13.6 tonluk uydu güdümlü bombanın bu açığı kapatması hedefleniyor. "Massive Ordnance Penetrator" (MOP) diye anılan güdümlü bomba ilk kez geçen Mart ayında New Mexico’daki White Sands Füze Üssü’nde denendi. B-52 ve B-2 bombardıman uçakları için geliştirilen bombanın B-52 ile ilk denemesi önümüzdeki ay yapılacak. Ancak ABD, bu füzeleri hantal B-52’ler yerine radarlara yakalanmayan B-2 bombardıman uçaklarında kullanmak istiyor. Bu nedenle Kongre’den Irak ve Afganistan savaşı için istediği 42.3 milyar dolarlık ek savunma bütçesinin 88 milyon dolarını bu işe ayırmak istiyor.

ABD’nin İran’a tehditlerinin arttığı bir dönemde bu silahın gündeme gelmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Jim Moran, "Bana kalırsa, hedef Irak ya da Afganistan değil, hedef İran" dedi. Pentagon’un özellikle İran’ın Natanz kentinde bulunan yeraltındaki uranyum zenginleştirme tesislerini vurmak için bu silaha ihtiyaç duyabileceği belirtiliyor.

Rusların PKK iddiası

Amerikalı siyasi gözlemciler, ’bombaların anasının’ geliştirilmiş bir versiyonu olan uydu güdümlü bombanın İran’ın yeraltı nükleer tesislerini vurmak için üretildiğini öne sürerken Rus basınında, yeni silahların PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta kullanılabileceği iddia edildi.

Büyük Mavi’nin künyesi

Amerikan Savunma Tehdidini Azaltma Ajansı’nın verilerine göre MOP, yaklaşık 6.25 metre uzunluğunda, 80 santim çapında ve toplam ağırlığı 13.6 ton.

Ağır bombardıman uçaklarından atılan bomba, 60 metre derinliğe kadar deldikten sonra patlayıcı devreye giriyor ve hedefi imha ediyor.

"Big Blue" diye anılan bomba, dağlardaki kayalık yapıyı da 40 metreye kadar delip hedefi yok edebiliyor.

Rus basını: Kuzey Irak’ta deneyecek

B-2’lerin MOP füzelerini taşıyabilmek için modifiye edilmesinin 2009 ile 2010 yıllarında tamamlanabileceği belirtilirken, Rus basını bu süper silahın ilk denemesinin Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı yapılabileceğini öne sürdü. Rus internet sitelerinde Bush Yönetimi’nin, bir yandan Türkiye ile arasındaki K.Irak-PKK krizinde Ankara’nın gönlünü almak için, diğer yandan olası İran müdahalesine hazırlık maksadıyla bombaların en azılısı kabul edilen MOP bombasını bölgede tatbik edebileceği iddia edildi.

haber7



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs