En Sıcak Konular

ABD'li hocadan terör dersi

25 Ekim 2007 22:26 tsi
New York Alfred Üniversitesi İstanbul Eğitim Kampüsü açılışında 'Küresel terör' dersinde konuşan Rektör Yrd. Prof.Dr. Bill Hall Türkiye'nin terör karşısındaki sınavını anlattı.

Hall, “Evlatlarını teröre kurban veren Türk halkının acısını yüreğimde hissediyor ve başsağlığı diliyorum. Bütün dünyayı bu sorun karşısında artık duyarlı olmaya davet ediyorum.’’ dedi.

Türk-Ermeni anlaşmazlığıyla alakalı tasarıya da değinen Hall, ‘’İstanbul Eğitim Kampüsü’müzde farklı etnik kökenlere sahip öğrencilerimiz dostça aynı sınıf içerisinde eğitim alabilmelerini görmek mutluluk verici. ABD senatosuna sunulmak istenen Türk-Ermeni anlaşmazlığıyla alakalı tasarının, müttefik ülkeler Türkiye ve A.B.D. arasındaki ilişkileri zedelemeyeceğini ümit ediyoruz. Bu tür konuların parlamentoların görev alanında olmadığına inanıyoruz. Bu tür konuları tarihçi ve ilim adamlarına bırakmalı ve dar görüşlü politikacıların ellerinden uzak tutmalıyız” dedi.

Amerikan Alfred Üniversitesi’nin İstanbul Kampüsü’nün WOW Oteli’nde yapılan açılışına New York Alfred Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Bill Hall’un sözleri damgasını vurdu. Şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan açılışın ardından konuşmalara geçildi.

“Gençlerimizin kendi eğitimlerini seçebilmelidir”

İlk konuşmayı yapan Amerikan New York Alfred Üniversitesi’nin İstanbul Temsilcisi Oya Morçay, “Milletlerin en önemli değerlerinden birisi de hiç şüphesiz sahip oldukları genç nüfuslarıdır. Her yıl 1 milyon 200 bin öğrencinin üniversite kapısından döndüğü ülkemizde her şeyden önce, gençlerimizin geleceğe olan ümitleri yok olmaktadır. Oysa toplumlar, kendilerini oluşturan bireylerin umutları yeşertilebildiği takdirde geleceğe güvenle bakabilirler. Kendilerinden çok şeyler beklediğimiz, üzerlerine daha genç yaşlarda birçok sorumluluklar yüklediğimiz gençlerimizin, geleceklerine yön verecek olan eğitimlerini de seçme hakları olmalıdır” dedi.

Morçay “Eğitim en temel vatandaşlık haklarından biridir ve anayasa ile teminat altına alınmıştır. Hangi sebeple olursa olsun, eğitim hakkının önüne konulan her türlü engel kaldırılmalıdır. Bizler gençlerimize güveniyoruz. Onların yollarını açtığımız takdirde, sahip oldukları azim ve gösterecekleri üstün gayret ile, bütün engelleri aşacaklarına inanıyoruz. Bu yüzden Alfred Üniversitesi İstanbul Kampüsü olarak yola umutla çıkıyoruz. Biz, bilgiyi ideolojik kalıplara hapsedilmeyecek kadar kıymetli kabul ediyoruz ve yaşamı zenginleştirmenin bir aracı olarak görüyoruz.

Yüreklerimizdeki insan sevgisinden beslenerek, evrensel bilginin önderliğinde, 171 yıllık eğitim tecrübemize güveniyoruz. Bilindiği üzere, her yıl binlerce gencimiz yurt dışına eğitim almaya gitmektedir. Alfred Üniversitesi İstanbul Kampusü ile yüksek kalitede eğitim öğrencilerimizin ayağına gelecektir. Modern çağın gerekleriyle donanmış, özgür düşünceye sahip, bir arada yaşama kültürünü hazmetmiş, fikirlerini tartışabilen, aklını ve yeteneklerini sürekli geliştirme azmi içerisinde, kendisiyle barışık, dünya standartlarında bireyler yetiştirme gayretinde olacağız.” diye konuştu.

Amerika’dan Türkiye’ye üniversite okumaya geldi

Oya Morçay’ın ardından kürsüye gelen Amerikan Alfred New York Üniversitesi İstanbul Eğitim Kampüsü İşletme İdaresi Hazırlık Sınıfı öğrencisi Bekir Kılıç ise Amerika’daki eğitimini bırakıp Türkiye’ye geldiğini söyledi. Kılıç, “Amerika’da kaldığım süre zarfında Amerika’yı ve Amerikan eğitim sistemini yakından tanıma fırsatı buldum. Lise sonrasında gideceğim Üniversite’yi araştırırken, yaptığım listenin başında Alfred vardı. İlk iş olarak Alfred’e gittim ve o muhteşem kampüsten oldukça etkilendim ve burada okumak istediğime karar verdim. Daha sonra Türkiye’ye tatil için döndüğümde bir arkadaşımın bana verdiği bir haberle bütün fikirlerim değişti.

Büyük bir heyecanla üniversiteyi aradım ve ön bilgileri aldım. Ardından Bakırköy’deki ofise giderek orada eğitim danışmanları ve diğer yetkililerle tanıştım kaydımı yaptırdım. Alfred Üniversitesinin İstanbul’da bir kampus açtığını ve bu kampüste verilen eğitimin ve diplomanın Amerika’yla aynı olduğunu öğrendim. Kariyer hedeflerime uygun bir bölüm tercihi yaparak bu yıl hazırlık sınıfıyla başlayacağım öğrenimime son sınıfta Amerika’ya giderek devam edeceğim” dedi.

İlk başta daha iyi bir eğitim ve İngilizce öğrenim için Amerika Birleşik Devletleri’ne gittiğini söyleyen Kılıç, “Amerika’da köklü bir geçmişe sahip olan Alfred gibi bir üniversitenin Türkiye’de böyle bir çalışma yapması bana göre tüm üniversite adayları için büyük bir avantaj. Bu avantajı iyi değerlendirmek de bizlerin elinde. İngilizce Hazırlık Sınıfı’nda her türlü teknik alt yapı hazırlanmış, bütün detaylar düşünülmüş ve tecrübeli eğitmenler görevlendirilmiş durumda. Bu durumda kendim de dahil tüm öğrencilerin çok iyi çalışması gerekiyor. Çünkü bu büyük bir imkan!” dedi.

İlk ders: “Küresel Terör”
Son konuşmayı yapan New York Alfred Üniversitesi Rektör Yrd. Prof.Dr. Bill Hall, “Küresel Terör” konulu ilk dersi verdi. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Hill, “Türkiye ekonomik bağlamda nispeten kısa bir süreçte önemli sonuçlara ulaşılabilmiştir. Bu başarının ardında “güven” ve “istikrar” yatar. Türk hükümeti ekonomi politikalarındaki istikrarı sürdürmede kararlı olmuştur. Bu ekonomik politikaların özünü izahta oldukça şeffaf ve titiz davranmıştır.

Son olarak özellikle belirtmek isterim ki evlatlarını teröre kurban veren Türk halkının acısını yüreğimde hissediyor ve başsağlığı diliyorum. Bütün dünyayı bu sorun karşısında artık duyarlı olmaya davet ediyorum. Türkiye’de ve tüm dünyada evrensel insani değerler rehberliğinde her tür terörizmden uzak bir gelecek umut ediyorum. Bu alanda yapabileceğimiz en güzel işlerden birinin de eğitime yatırım yapmak olduğuna inanıyorum” dedi.

“Türkiye’ye gelmek herkese nasip olmaz!”

Kırsal Kesimde Adalet Enstitüsü kurma çalışmaları yaptığı belirtilen Hall, bölgede gençler ve sosyal organizasyonların bölgesel local şiddete karşı örgütlenmelerini sağlayacak bir araştırmayı yürüttüğünü belirtti.

Meslek hayatının ilk dönemlerinde sosyoloji profesörlüğünde bulunan ve "sosyal adalet" üzerine yaptığı çalışmalar ile bilinen Dr. Bill Hall, New York’taki yerel seçimlerde iş başına gelerek 7 yıl Belediye Başkanlığı görevinde bulunduğu öğrenildi. Hall,” Bu ziyaret bana Türkiye’deki modern hayatı görmenin yanında, tarihin eşsiz güzelliklerini içinde barındıran İstanbul şehrini ve kültürünü yakından tanıma fırsatı da sunmakta. Türk tarihinin hazineleri kitaplarda hayli üzerinde çalışılmış, sanat ve bilim ürünlerinde sergilenmiş olsa da Türkiye’yi ziyaret etme imkanı herkese nasip olmaz, bir ömür içinde de çok fazla sayıda gerçekleşmez. Bu sebeple bugün burada olmaktan kıvanç duyuyorum!” diye konuştu.

Açılış töreni ney- gitar buluşmasının ardından verilen kokteylle sona erdi.

Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs