En Sıcak Konular

Fransa ve Fas nükleerde ortak oldu!

25 Ekim 2007 19:24 tsi
Fransa ve Fas nükleerde ortak oldu! Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sivil nükleer alanda Fas ile ortaklık anlaşması yaptıklarını söyledi. Fransa ve Fas arasında ekonomik alanda ise çok sayıda askeri ve sivil anlaşma imzalandı..

Akdeniz Birliği projesini ''büyük uyarlık, barış, özgürlük ve adalet rüyası'' olarak tanımlayan Sarkozy bu rüyasının temellerinin Haziran 2008'de atmak istiyor.

Ziyaretin ikinci günü Salı akşamı Fas Kralı 6. Muhammed onuruna verilen bir resepsiyonda Sarkozy, nükleer alanda Fas'a eşlik edeceklerini kaydetti. Fransız nükleer enerji üretiminde uzman şirket Areva ile uranyum çıkarmak için Chérifien Fosfat Ofisi arasında anlaşma imzalandı. Bu konuda ilk toplantının en kısa sürede yapılması bekleniyor. Fas Enerji Bakanı'nın yakında Fransa'ya gideceği belirtildi. Zaten sivil nükleer alanda bilimsel bir ortaklıkta bulunan Faslılar, özellikle Marakeş bölgesinde nükleer bir santralin yapılması ile ilgileniyor. Sarkozy, Fransa'nın Faslıların bu isteğine ortak olacağını belirtti.

Sarkozy, dün Fas parlamenterleri önünde yaptığı açıklamada ayrıca 2008'in ikinci yarısında Avrupa Birliği dönem başkalığı sırasında Rabat Konferansı gibi ikinci bir Euro-Afrika Konferansı organize edeceğini söyledi. Akdeniz'in iki yakasında aysal göç idaresini geliştirmenin önemli olduğunu belirten Sarkozy, birinci konferansın göç tarihinde yeni bir dönemi açtığını savundu.

Haber10'da yer alan habere göre, ilk konferans 2006'da 57 Avrupa ve Afrika ülkesinin katıldığı Rabat'ta gerçekleşti ve göçe karşı bir dizi eylem planı kabul edildi. Tanger kentindeki ziyareti sırasında Sarkozy tüm Akdeniz hükümet ve devlet başkanlarını Haziran 2008'te Fransa'da bir araya gelerek Akdeniz Birliği'nin temellerini atmaya çağırdı.

SARKOZY'NİN BÜYÜK UYGARLIK RÜYASI

Sarkozy, Akdeniz dolayında olmayan tüm diğer ülkelerin de toplantıya gözlemci olarak katılmaya çağırdı. Akdeniz Birliği projesini ''büyük uyarlık, barış, özgürlük ve adalet rüyası'' olarak tanımlayan Sarkozy'nin bu çağrısına Brüksel'den de yanıt geldi. Avrupa Komisyonu Fransız makamlarından Euro-Akdeniz Birliği önerilerine açıklık getirmesini istedi.

Fas'taki Batı Sahra çatışması konusunda da açıklamalarda bulunan Sarkozy, Fas'ın bu soruna çözüm için projelerini ''ciddi ve itibarlı'' olduğunu söyledi. Sarkozy, ''Fas otonomi planı mevcut, masa üzerinde ve yılların çıkmazından sonra yeni bir unsur oluşturuyor'' diye konuştu.

3 MİLYAR EUROLUK ANLAŞMA

Fransa ve Fas arasında ekonomik alanda ise çok sayıda askeri ve sivil anlaşma imzalandı. 3 milyar euroluk anlaşmanın en önemlisi Tanger ile Casablanca arasındaki hızlı ten (TGV) anlaşması olarak dikkat çekti. 2 milyarlık bu projenin gelirlerinin yarısı üç Fransız şirkete geliyor: Alstom, Fransa Ulusal Demiryolları Şirketi (SNCF) ve Fransa Demiryolu Ağı.

Faslılar Fransız Rafal uçakları yerine Amerikan F16'ları almayı tercih etti. Sarkozy bu durumu ''sadece başarı olmaz'' diyerek açıkladı. Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Sözcüsü Fransa'nın FRAME helikopter firkateynlerini satışa sunduğunu duyurdu. Fas basını ise firkateynin fiyatının 500 milyon euro olduğunu yazdı.

Her iki taraf Fransa'nın Fas ordusunun 25 Puma helikopter ve 140 zırhlı aracını modernize etmesinde anlaştı. Fas, yılda 200 milyon euro ile Fransa'nın en fazla yardım ettiği ülke durumunda. Aynı zamanda Fransa ticari alanda Fas'ın birinci ortağı.



Bu haber 282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs