En Sıcak Konular

İsrail, Rusya'ya çattı!

25 Ekim 2007 15:48 tsi
İsrail, Rusya'ya çattı! İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı İlan Mizrahi, Rusya'nın İran ve Suriye ile yaptığı silah anlaşmalarının Ortadoğu'daki barış sürecinin temelini dinamitlediğini savundu.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı İlan Mizrahi, Rusya'nın İran ve Suriye ile yaptığı silah anlaşmalarının Ortadoğu'daki barış sürecinin temelini dinamitlediğini savundu.

Yeni Delhi'de temaslarda bulunan Mizrahi Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, İran ve Suriye ile yapılan silah anlaşmalarının Rusya-ABD ilişkilerini de bozduğunu belirterek, "En son teknolojiye sahip silahların İran'a satılması bölgedeki istikrara yarar sağlamıyor" dedi.


Rusya'nın bu iki ülke ile yaptığı askeri-teknik işbirliğinin kaygıları artırdığını kaydeden Mizrahi, "Suriye, toprakların askeri güçle geri alınması gerektiği, İran da İsrail devletinin imha edilmesi gerektiği yolunda açıklamalar yapıyor. Bu açıklamalar hatırlardayken silah satışı kaygılarımızı artırıyor" diye konuştu.


Mizrahi, Ortadoğu sorununun radikaller ve pragmatistler arasındaki bir çatışma haline geldiğini, uluslararası topluluğun da pragmatistleri desteklemeye çalıştığını belirterek, "Radikal güçleri temsil eden Suriye ve İran ordularıyla bir işbirliğinin istikrara yardımcı olacağınıs anmıyorum" ifadesini kullandı.


Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevinden istifasını geçen ay açıklayan Mizrahi, kasım ayına kadar görevini sürdürecek.


Mizrahi, bir dönem İsrail gizli servisi Mossad'ın başkan yardımcısı olarak da görev yapmıştı.


Rusya: "İsrail'in güvenliğine zarar vermeyeceğiz"


Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov da, İsrail'in güvenliğine zarar verecek hiçbirşey yapmayacaklarını söyledi.


İvanov, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in, Rusya'nın İran konusundaki tavrıyla ilgili olarak İsrail Haaretz gazetesine yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine, "Ben devlet veya hükümet başkanlarının açıklamalarıyla ilgili hiçbir zaman yorumda bulunmam. Sayın Olmert'in açıklamalarını duydum, ama kelimesi kelimesine okumadım" dedi.


CNN Türk'e göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İran konusunda yaptığı açıklamaları duyduğunu ve okuduğunu belirten İvanov, "Sayın Başkan'ın da (Putin'in) belirttiği gibi, Rusya Federasyonu, İsrail'in güvenliğine zarar verecek hiçbirşeyi yapmayacaktır" diye konuştu.


Haaretz gazetesi, Olmert'in, İngiltere ziyareti sırasında Londra'da Yahudi toplumundan bir grupla görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile geçen haftaki toplantımdan bir ayrıntıyı söyleyebilirim. Rusya, tüm açıklamalara ve söylentilere rağmen, İran'a nükleer yakıt sağlamama kararı almıştır. Rusya, kararlarının sonuçlarının ne anlama geldiğinin bilincinde. Uluslararası toplumun (İran'a) nükleer yakıt sağlamamasını beklediğini anlıyor" ifadesini kullandığını kaydetmişti.


Haberin ardından İsrail Başbakanlığı basın merkezinden yapılan açıklamada, Olmert'in bu yönde ifadeler kullanmadığı ileri sürülmüştü.




Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,663 µs