En Sıcak Konular

Zebari: Türk-Kürt krizinde ABD utanır

25 Ekim 2007 13:21 tsi
Zebari: Türk-Kürt krizinde ABD utanır

Newsweek dergisine konuşan Irak Dışişleri Bakanı Zebari, “Türkiye, Kuzey Irak’a sınırötesi operasyon gerçekleştirirse, hepimiz için kriz doğar. Türkler ve Kürtler gırtlak gırtlağa gelirse ABD için utanç verici olur” dedi.

NTV'ye göre,Amerikan Newsweek dergisine konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 2-3 Kasım’da İstanbul’da yapılacak Irak toplantısını “işgal emri” ile zehirlemeyeceğini tahmin ettiğini söyledi. Türkiye ile gerginliği canlı tutmak isteyenler olduğunu, bunların kim olduğunu bilmediğini; Hakkari’ye saldıranların kim olduğunu da bilmediğini söyleyen Zebari, “PKK olabilir, ama onların da içine sızılmış durumda” dedi. Zebari, PKK’ya Türk ordusu ve istihabaratı ile İran ve Suriye’nin sızdığını anlatırken, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta ajanları, 1300 askeri ve tankları olduğunu; amacının PKK’yı gözlemek olamayacağını, gizli amacın “Kürtleri rahatsız etmek” olduğunu iddia etti. Zebari, konuşmasında ABD’yi de uyararak, “Türkler ve Kürtler gırtlak gırtlağa gelirse, ABD için utanç verici olur” diye konuştu.

Amerikan Newsweek dergisi, Türkiye’deki PKK saldırılarını, olası bir sınırötesi operasyonda Irak’ın izleyeceği politikayı ve artan gerilimde ABD’nin rolünü Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile konuştu. Zebari özetle şunları söyledi:

ERDOĞAN GEZİYİ “İŞGAL” EMRİYLE ZEHİRLEMEZ
Türklerin Kasım ayında İstanbul’da yapılacak Irak Zirvesi’nden önce herhangi bir adım atacaklarını sanmıyorum. Sonrasında da Başbakan Tayyip Erdoğan, Washington’u ziyaret edecek. Erdoğan’ın bu ziyareti, “Türk ordusuna başka bir ülkeyi işgal etme” emri ile zehirleyeceğini düşünmüyorum. Gerginlik yüksek. Ama umarım o zaman hava durumu ve tabiat ana sayesinde soğuma olacak. Türkler kesin bir operasyon yapacak gibi görünüyor; ama kartlarını çok kapalı oynuyorlar. Bu yüzden operasyonun büyüklüğünü bilmiyoruz.

ESAD ÇİZGİYİ AŞTI, KARDEŞÇE DAVRANMADI
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın geçtiğimiz hafta Türkiye’ye yaptığı ziyarette, Türkiye’nin Kuzey Irak’a sınırötesi operasyon düzenlemesine destek verdiğini söylemesi, Irak ve Suriye arasında gerginlik yarattı. Çünkü bir Arap ülkesinin, başka bir Arap ülkesinin yabancı bir ülke tarafından işgaline destek vermesi görülmedik bir durum. Esad, bu yorumla kardeşlik ve dayanışma konusunda kırmızı çizgiyi aşmış oldu. Fakat Suriye, Arap dünyasında izole bir ülke. Esad, Türkleri yatıştırmak için de böyle konuşmuş olabilir.

TÜRKİYE İLE GERGİNLİĞİ CANLI TUTMAK İSTEYENLER VAR
Türkiye bir çeşit askeri müdahaleye girişecek. Fakat bu büyük ihtimalle Irak, İran ve Türkiye arasında yer alan Kandil Dağları’ndaki PKK üslerine hava saldırısı şeklinde olacak. Biz Ramazan ayında Türkiye’de gerçekleşen PKK saldırılarından sonra, elimizden gelen herşeyi yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Fakat geçtiğimiz hafta Hakkari’de gerçekleşen son saldırılar durumu alevlendirdi. Gerginliği canlı tutmak için çaba sarfedenler var. Bu çabayı kimler sarfediyor bilmiyoruz.

PKK’NIN İÇİNE DE SIZILMIŞ DURUMDA
Hakkari’deki saldırıları kim düzenlemiş bilmiyoruz. PKK olabilir ama onların da içlerine sızılmış durumda. Türk ordusu ve istihabaratı tarafından bile... PKK’nın İran’la da bağlantısı var; ayrıca yıllarca Suriye’de üslendiler.

TÜRKİYE’NİN KUZEY IRAK’TA AJANLARI VAR
Geçen sene Türkiye, Irak ve ABD arasında üç taraflı komisyon kurulması için karar aldık. Türkiye’nin güven kaygısına karşı faydalı olacağını düşündük. Ayrıca, Irak bu konuda ciddi olduğunu göstermek için bölgesel Kürt yönetimini de dahil etmek istemişti; fakat Türkiye reddetti. Bu da Türkiye’nin paradoksu. Çünkü PKK’nın kuzeydeki varlığına karşı, Kürt yönetiminin tam desteği olmadan hiçbir şey yapılamaz ve Türkler buna direniş gösteriyorlar. Üstünde pek durulmayan bir noktayı da açıklamak gerek: Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde gizli ajanları bulunuyor. Süleymaniye’den Dohuk’a, Erbil’den Zaho’ya.

AMAÇ PKK DEĞİL, KÜRTLERİ RAHATSIZ ETMEK
Bu bölgelerde 1300 askeri, tankerleri ve silahları bulunuyor. Bu birliklerin esas görevi, sınır boyunca PKK’nın aktivitelerini gözlemlemek; ama Türkiye’nin bölgeye bu kadar asker göndermesi sadece PKK ile açıklanamaz. PKK’nın nerede olduğunu zaten biliyorlar. Gizli amaçları bölgesel Kürt yönetimi rahatsız etmek, altyapıyı sakatlamak. Bu da durumu daha da gerginleştiriyor.

DURUM ABD İÇİN ÇOK UTANÇ VERİCİ
ABD’nin bu konunun çözümünde, güvenliği sağlamak ve Irak’ı korumak için çokuluslu güç olarak gayet önemli bir rolü var. Bu durum ABD için aynı zamanda çok da utanç verici. Çünkü NATO üyesi olan bir ülkenin ABD koruması altında olan bir ülkeyi işgal etmesi akılalmaz. Ya da, müttefikleri olan Kürtlerin ve Türklerin gırtlak gırtlağa gelmesi. Böyle birşey gerçekten utanç verici olur. Dürüst olmak gerekirse, işte bu nedenlerle durum hepimiz için bir kriz arzediyor.

 



Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,624 µs