En Sıcak Konular

AP: Sınır ötesi meşru müdafaadır

25 Ekim 2007 11:04 tsi
AP: Sınır ötesi meşru müdafaadır Avrupa Parlementosu, dün kabul edilen raporunda Türkiye'ye kendini savunması konusunda destek çıktı. Ancak sınırlılık ilkesi ile hareket edilmesi ve operasyonların işgale dönüşmemesi önerisi de yer aldı raporda.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda dün yapılan Türkiye raporu oylamasına olası Kuzey Irak operasyonu ve PKK saldırıları damgasını vurdu. Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten'in hazırladığı rapor ele alınırken Türkiye'ye destek açıklamaları birbirini izledi. Bu ifadeler 27 maddelik rapora da olumlu yansıdı. Sorunun çözümü için diyalog çağrısı yapıldı, "Türkiye'nin orantısız sınır ötesi operasyonundan kaçınması" istendi. Ancak mesajlarda "ölçülü operasyona sıcak bakıldığı" belirtildi.

'İşgale dönüşmesin'

Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ruijten, raporun kabul edilmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonunu "meşru müdafaa" olarak değerlendirdi. Rapordaki "orantısız sınır ötesi operasyonundan kaçınması" cümlesini AB Konseyi ve AB Komisyonu ile temas halinde şekillendiğini belirterek şunları söyledi: "Avrupalı olarak bir ülkeye kendini koruma hakkın yoktur diyemeyiz. Bu bir meşru müdafaadır. Ama boyutları büyük bir askeri operasyon ve işgale dönüşmemelidir"... Oomen-Ruijten, PKK'nın hiçbir ön şart ileri sürmeden kayıtsız şartsız ateşkes ilan etmesi çağrısında da bulundu.

'Anlayışla karşılıyoruz'
 
Genel Kurul'da konuşan AB Komisyonu Genişleme Komiseri Olli Rehn de, "Türkiye'nin kendi vatanını koruma hakkı olduğunu" söyledi. Sabah'ın verdiği habere göre, Türkiye'nin terörle mücadelesinin anlayışla karşılandığını vurguladı. Sorunun diplomasi ve siyasi yollara öncelik verilerek çözülmesini umduklarını söyleyen Komiser Rehn, "Türkiye'nin tepkisinin ölçülü ve dengeli olmasının önemli olduğunu" da vurguladı. AP ile TBMM arasında diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Türkiye'nin vereceği yanıtın kısıtlı ve orantılı olmasını beklediklerini ifade etti. PKK saldırılarının TBMM'deki Kürt kökenli milletvekillerine de karşı olduğunu belirtti.



Bu haber 220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs