En Sıcak Konular

Barzani'ye 400 milyon dolarlık ders

25 Ekim 2007 09:34 tsi
Barzani'ye 400 milyon dolarlık ders Dün cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ilk kez başkanlık ettiği MGK’da, Barzani’ye karşı ekonomik yaptırım kararı çıktı. Irak'a ihraç edilen tüketim maddelerinin büyük çoğunluğunun Türkiye'den sağlandığı bilinen bir gerçek. Vurulacak bu dar

Plana göre Habur’dan geçişler ağırlaştırılacak ve Türkiye’nin yeni Irak güzergahı Suriye üzerinden olacak. Bu planla Barzani yılda 400 milyon dolar zarara uğrayacak

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) terör örgütü PKK’ya karşı önlem almayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne karşı ekonomik yaptırım uygulanması için düğmeye bastı. Öncelikle Habur Sınır kapısından geçişler ağırlaştırılacak. Irak’a ihracat Suriye üzerinden yapılarak Barzani denetimindeki bölge by-pass edilecek ve Kürt lider yılda 400 milyon dolarlık zarara uğratılacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ilk kez başkanlık ettiği dünkü MGK, Bakanlar Kurulu’na ekonomik yaptırımlar uygulanmasını tavsiye kararı aldı. MGK sonrası yayınlanan dört maddelik MGK bildirisinin üçüncü maddesinde, "Bölgede bölücü terör örgütünü doğrudan veya dolaylı şekilde destekleyen gruplar üzerinde öncelikle alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin olarak Bakanlar Kurulu’na tavsiyede bulunulması kararı alınmıştır" denildi.

TÜRK İŞADAMLARI GÖZETİLECEK

Toplantıda ekonomik yaptırımlarla ilgili raporlar kurul üyelerine sunuldu. Buna göre Irak’a ihracat yapan Türk işadamlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. Irak’a iniş için Hatay-Cilvegözü, Urfa-Akçakale, Nusaybin ve Kilis-Öncüpınar kapıları kullanılacak. Suriye’den de bu kapılar için hazırlık yapması istenecek. Habur’dan ise çoğunlukla ABD’nin ihtiyaç duyduğu lojistik desteğin geçişine imkan sağlanacak.

OPERASYON HAZIRLIĞI

MGK bildirisinin ikinci maddesinde "Tezkerenin TBMM’de kabul edilmesi sonrası alınacak siyasi ve askeri tedbirler" vurgulandı. Irak dosyası her boyutuyla açılırken, asker taraf, bölgede yürütülen operasyonlar, olası sınır ötesi operasyon için yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Irak’taki temasları hakkında bilgilendirdi.

HALKA İTİDAL ÇAĞRISI

Halka yönelik itidal çağrısı ise bildirinin ilk maddesine, "Birlik ve beraberliğimizi zedelemeyi amaçlayan terör saldırılarına karşı halkımızın her zaman olduğu gibi sağduyusunu koruyacağına ve kardeşlik duygusuna zarar verecek davranışlardan kaçınarak teröre gereken yanıtı vereceğine olan inanç bir defa daha vurgulanmıştır" sözleriyle yansıdı.

ERMENİ TASARISI KABUL EDİLEMEZ

MGK, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen sözde Ermeni soykırım tasarısını da görüştü. Bildirinin dördüncü maddesinde "Söz konusu tasarının hiçbir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceği ve kabul edilmeyeceği vurgulanmıştır" denildi.

Gül BAŞKANLIĞINDA İLK MGK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Milli Güvenlik Kurulu’na ilk kez başkanlık ettiği için basının görüntü almasına izin verildi. Toplantıyı izleyen basın mensuplarının kalabalık olması nedeniyle önce foto muhabirleri, ardından da kameramanlar görüntü aldı. Kuvvet komutanlarının önlerinde kalın dosyalar olduğu görüldü.

TÜRKİYE SİLAH DA SATIYOR, ENSTRÜMAN DA

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın "bazı ihracat kalemlerinde durdurma" sinyali verdiği Irak’a ihracatın, parasal anlamdaki en önemli iki kalemini, 450 milyon dolarla elektrikli makina, cihaz, kazan ve bunların parçaları oluşturuyor. Türkiye Irak’a 95 kalem mal satıyor. Bu ürün ve mallar, gıdadan bisiklete, silahtan müzik aletlerine, paçavraya kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) verilerine göre Türkiye Irak’a 2006’da 2 milyar 590 bin dolar, bu yılın ilk altı ayında da 1 milyar 318 milyon dolarlık ihracat yaptı. 2005 yılı ihracat rakamlarının 2 milyar 750 milyon dolar olduğu dikkate alındığında, Irak’a ihracatta gerileme gözlendi.

2.1 MİLYON DOLARLIK SİLAH:

Türkiye Irak’a savaş silahları, diğer silahlar, mühimmat ve patlayıcı madde de satıyor. 2005 yılında Irak’a bu üç kalemde toplam 768 bin dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye’nin komşusuna silah, patlayıcı ve mühimmat satışı geçen yıl üçe katlanarak, 2.1 milyon doları aştı. Bu rakam, 2007’nin ilk yarısında ise 467 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. Irak’a müzik aleti ve enstrüman parçaları da satıyoruz. Geçen yıl 48 bin dolar düzeyinde olan müzik aleti ihracatının, bu yılın ilk yarısında 100 bin dolara yaklaşması dikkat çekiyor. Türkiye’den Irak’a ihracatta elektrikli makina ve cihazları, 175.4 milyon dolarla hayvansal ve bitkisel yağlar izliyor. Geçen yıl 99 milyon dolarlık motorlu taşıt ve bisiklet satıldı.

61 MİLYON DOLARLIK SEBZE:

Irak’ın hayati ihtiyaçları açısından Türkiye’nin gıda ihracatı önemli bir kalemi oluşturuyor. Geçen yıl Türkiye’den Irak’a 61 milyon dolarlık sebze, yaklaşık 30 milyon dolarlık şeker, 35.7 milyon dolarlık meşrubat, 33 milyon dolarlık süt satıldı. Önemli ihracat kalemlerinden bir diğeri de temizlik malzemesi. Türkiye Irak’a geçen yıl 78.7, bu yılın ilk yarısında da 25 milyon dolarlık sabun ve yıkama maddesi ihraç etti. Irak’a ihracat kalemleri içinde kullanılmış eşya ve paçavra maddesi de bulunuyor. Türkiye Irak’a geçen yıl 16.4 milyon dolarlık kullanılmış eşya ve paçavra ihraç etti.

IRAK'A TÜRKİYE'DEN UCUZ ELEKTRİK VERMİYORUZ

ENERJİ Bakanı Hilmi Güler, Irak’a elektriğin ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan görüş alınarak verildiğini belirterek, "Ancak verilen elektrik Türkiye’de satılandan ucuz değildir" dedi. Güler, "Elektrik Irak’a da veriliyor. Ancak oraya verilen elektrik, Türkiye’ye satılandan ucuz değildir. Yunanistan da elektrik istemişti, verdik. Bulgaristan’dan elektrik alıyorduk, kestik. TETAŞ da bu ticareti yapıyor. İhtiyacımız olduğunda, sıkıştığımızda alırız da satarız da."



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,770 µs